Εξι +1 συνεδριάσεις

Προσυμφωνημένες συναλλαγές, διεθνείς αγορές και κινήσεις εγχώριων και ξένων θεσμικών θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις σε μία Σοφοκλέους που συνεχίζει να επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι είναι αγορά πολλών ”ταχυτήτων”.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δύο συνεδριάσεις απομένουν μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων και εφτά μέχρι το τέλος του χρόνου και όλοι οι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ότι αν υπάρξει κάποια ανοδική κίνηση του Δείκτη, θα είναι περισσότερο αντανακλαστικής φύσεως, λόγω του θετικού momentum που υπάρχει στις διεθνείς αγορές.

Βέβαια, αυτή η θετική κίνηση είναι εξαιρετικά πιθανό να αφορά λίγους τίτλους και τον Γενικό Δείκτη, καθώς από την αρχή του μήνα και σε 16 μέχρι τώρα συνεδριάσεις, μόνο σε 3 από αυτές οι μετοχές με θετικό πρόσημο ήταν περισσότερες από αυτές με αρνητικό.

Είναι σαφής η έλλειψη επιχειρηματικών ειδήσεων – εξελίξεων, οπότε οι κινήσεις εγχώριων και ξένων θεσμικών κυρίως σε δεικτοβαρείς τίτλους συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Τεχνικά, η εικόνα κρίνεται ικανοποιητική, όσον αφορά στο Γενικό Δείκτη, ο οποίος κατόρθωσε να κλείσει λίγο υψηλότερα των 2.714 μονάδων (στη χθεσινή συνεδρίαση).

Η αντίσταση στις 2.728 μονάδες παραμένει ισχυρή, ενώ θετικό κρίνεται και το γεγονός ότι ο FTSE βρίσκεται και πάλι πάνω από τις 1.500 μονάδες.

Εναλλασσόμενο ενδιαφέρον σε δεικτοβαρείς τίτλους (χθες ήταν η Eurobank που κατέγραψε νέο υψηλό 49 μηνών και ο ΟΠΑΠ) συντηρούν το δείκτη σε επίπεδα πάνω από τις 2.700 μονάδες, όμως, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση η εικόνα κρίνεται περίπου αποτρεπτική, καθώς μόλις χθες 28 τίτλοι κατέγραψαν νέο χαμηλό έτους.

Η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών που έχουν ανοίξει εδώ και μισή ώρα, κρίνεται ουδέτερη, αντίθετα εξαιρετικά θετική κρίνεται η τεχνική εικόνα του Dow Jones και βέβαια όλα αυτά πιθανότατα να βοηθήσουν το Δείκτη, για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ότι και για τις επόμενες συνεδριάσεις πρωταγωνιστές θα είναι οι προσυμφωνημένες συναλλαγές ενώ δεν διαφαίνεται ενεργοποίηση του retail, τουλάχιστον μέχρις ότου μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση αρχίσουν να δίνουν σημαντικά κέρδη.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, παραμένει ”η ιδιότυπη μάχη κεφαλαιοποιήσεων” μεταξύ Eurobank και Eθνικής, που όχι μόνο έχουν αποσπαστεί σημαντικά από τους υπόλοιπους ”μεγάλους” του ταμπλό, και βέβαια πλέον θεωρείται ότι η αναμέτρηση αυτή θα παραμείνει θεαματική έως το τέλος του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v