Θετικά σινιάλα από το εξωτερικό

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αναμένουν μία μάλλον σταθεροποιητική συνεδρίαση ελλείψει επιχειρηματικών νέων, όμως τα ”εισαγόμενα” τεχνικά μηνύματα δείχνουν θετικά και δεν αποκλείεται να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

του Α. Αναγνωστόπουλου

”Καύσιμο” από τις διεθνείς αγορές αναμένεται να αναζητήσει η Σοφοκλέους, καθώς τουλάχιστον τα ”εισαγόμενα” τεχνικά μηνύματα δείχνουν άκρως θετικά.

Το χθεσινό κλείσιμο του Dow Jones πάνω από τις 10.757 μονάδες, δίνει σύμφωνα με τους αναλυτές ευχέρεια κίνησης τουλάχιστον μέχρι τις 11.000 μονάδες, ενώ και ο Dax στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης κινείται πάνω από την τεχνική αντίσταση των 4.234 μονάδων.

Για τη Σοφοκλέους, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δεν αποκλείουν να συνεχιστεί η αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών, εκτιμούν όμως ότι το momentum παραμένει θετικό για την υψηλή κεφαλαιοποίηση (κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μεσαία και πολύ περισσότερο μικρότερη κεφαλαιοποίηση θα συνεχίσουν να ”πυροβολούνται”).

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις, λόγω της έλλειψης σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων και εξελίξεων, όμως η γενικότερη εντύπωση είναι ότι δύσκολα ο Δείκτης θα υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2.700 μονάδων ή από την πρώτη ζώνη στήριξης των 2.696-2.690 μονάδων.

Περισσότερο κρίσιμη τεχνικά θεωρείται η εικόνα του FTSE-20, o οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησε κάτω από τις 1.500 μονάδες. Σε περίπτωση που ο εν λόγω δείκτης συμπληρώσει 3 συνεδριάσεις κάτω από αυτό το επίπεδο, υπάρχει κίνδυνος επιστροφής προς τις 1.470 μονάδες.

Βέβαια, όλα αυτά τα περίπου αισιόδοξα αφορούν στον Γενικό Δείκτη και την υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις δεν δείχνει να ασχολείται κανείς (μόλις χθες 22 τίτλοι κατέγραψαν νέο χαμηλό τρέχοντος έτους), ενώ αρκετοί χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πιθανή τη σταδιακή συρρίκνωση του τζίρου, υποστηρίζοντας ότι η αγορά εισέρχεται σε εορταστική ραστώνη.

Παρά ταύτα, το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε τραπεζικούς και τηλεπικοινωνιακούς τίτλους και σε κάποιες εταιρίες που έχουν σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες σύμφωνα με εγχώριους και ξένους αναλυτές αναμένεται να μείνουν στο προσκήνιο για 2 ακόμη χρόνια και από ’κεί και πέρα όσον αφορά στους επιμέρους τίτλους, μόνο όπου υπάρχει ενδιαφέρον καλυτέρευσης των αποτιμήσεων και τίποτα περισσότερο.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση η συμπεριφορά της Εθνικής (χθες στο Χρηματιστήριο Παραγώγων σημειώθηκε αξιόλογος δανεισμός που έφτασε τα 99.500 τεμάχια) και της Eurobank, καθώς εδώ και αρκετές συνεδριάσεις παρατηρείται ένας ”ιδιότυπος” συναγωνισμός όσον αφορά στην κεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v