”Μαγική εικόνα”

Σε νέο υψηλό 36 μηνών κινείται ο Γενικός Δείκτης, λόγω της νέας ανοδικής κίνησης που καταγράφουν οι τράπεζες και κατ’ επέκταση τα blue chips. Αρνητική είναι η εικόνα στην ευρύτερη αγορά, καθώς αρκετές 10άδες τίτλων δεν ξεπερνούν σε όγκο τα 2 χιλ. τεμάχια. Τεχνικά ζητούμενο είναι η καταρχήν κατοχύρωση των 2.728 μονάδων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Θετικά τεχνικά μηνύματα, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, καθώς η εικόνα που παρουσιάζουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κρίνεται ικανοποιητική, ενώ ο Γ.Δ. στη Σοφοκλέους κινείται σε νέο υψηλό 36 μηνών.

Βέβαια, όλα ξεκινούν από το Γ.Δ. και τελειώνουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (η οποία και σήμερα τον βοηθάει να κατακτήσει νέα υψηλά), ενώ η εικόνα στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό παραμένει περίπου αποτρεπτική, με τις πτωτικές μετοχές υπερδιπλάσιες των ανοδικών (αρκετές σε νέα ιστορικά χαμηλά).

Μόλις 8 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα από το 5%, ενώ αντίθετα 17 μετοχές καταγράφουν απώλειες 7%-16,92%.

Τεχνικά ζητούμενο είναι η καταρχήν κατοχύρωση των 2.728 μονάδων και το κλείσιμο πάνω από αυτό το επίπεδο, προκειμένου να ανοιχτεί ο δρόμος για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, όμως, σημαντικούς ενδοιασμούς δημιουργεί η μέχρι τώρα χαμηλή αξία συναλλαγών, αφού από το 112 εκατ. τα 35,5 αφορούν ”πακέτα”.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που και σήμερα παίζει το ρόλο ”ταγού”, περίπου εντυπωσιακά τα κέρδη της Eurobank, αξιοσημείωτα για Alpha Bank, Γερμανό, ΔΕΗ, Intracom, KAE, ΟΠΑΠ και θετική μεταβολή για Αττική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΕΛΠΕ, Cοsmote, Motor Oil, OTE και Τιτάνα.

Αντίθετα, με απώλειες, που όμως δεν ξεπερνούν το 1%, οι ΕΛΤΕΧ, Hyatt και Folli Follie.

Η συγκριτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου αναφέρεται σε μία ”μαγική εικόνα” που δεν επιβεβαιώνεται μόνο από την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, αλλά και από το γεγονός ότι αρκετές 10άδες τίτλων δεν ξεπερνούν σε όγκο τα 2 χιλ. τεμάχια.

Συμπερασματικά, και σήμερα το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ελάχιστες μετοχές και βέβαια από ελάχιστους ”παίκτες”, κάτι που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αρκετών παραγόντων της αγοράς ότι όσο προχωρά η εορταστική περίοδος θεωρείται πιθανό ο τζίρος να βαίνει μειούμενος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v