Eννέα +1

Μείζονος σημασίας θεωρούνται οι υπολοιπόμενες εννέα + 1 συνεδριάσεις λόγω λήξεως των ΣΜΕ, αλλά και των αποτιμήσεων που θα δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Τεχνικά, αν διασπαστεί καθοδικά το ψυχολογικό όριο των 2.700 μονάδων, μπαίνουν σε δοκιμασία οι 2.676.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εννέα και μία συνεδριάσεις απέμειναν προκειμένου να ολοκληρωθεί και η τρέχουσα χρηματιστηριακή χρονιά, που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δίνει στη Σοφοκλεους την πλέον στρεβλή εικόνα και δικαιώνει απολύτως την επιδεικτική αποστασιοποίηση που επέλεξαν καθ ’όλη τη διάρκεια του χρόνου οι ιδιώτες επενδυτές.

Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. καταγράφει κέρδη 19,5%, ο FTSE 20 κέρδη 27,95%, όταν κατά το ίδιο διάστημα ο FTSE Mcap σημειώνει απώλειες 5,05%, ο FTSE Small Cap απώλειες 21,44% και ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας απώλειες 56,99%.

Επίσης, με το Γ.Δ. να βρίσκεται πάνω από τις 2.700, κινούμενος σε υψηλά 36 μηνών, 287 τίτλοι σημειώνουν αρνητική ποσοστιαία μεταβολή, ενώ 138 από αυτούς βρίσκονται χαμηλότερα από το κλείσιμο της 31ης/3/2003, όταν ο δείκτης βρισκόταν στις 1.467,3 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την εικόνα της απόλυτης απαξίωσης στη μεσαία και πολύ περισσότερο στη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Η Σοφοκλέους είναι πλέον αγορά λίγων τίτλων και ακόμα λιγότερων ”παικτών” και βέβαια κάτι τέτοιο μόνο φρέσκο χρήμα δεν μπορεί να εισαγάγει στην αγορά.

Τεχνικά, αν διασπαστεί καθοδικά το ψυχολογικό όριο των 2.700 μονάδων, μπαίνουν σε δοκιμασία οι 2.676, με την επόμενη στήριξη στο ισχυρό επίπεδο των 2.650, ενώ πρώτη αντίσταση παραμένουν οι 2.728 μονάδες.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν μείζονος σημασίας τις υπολειπόμενες συνεδριάσεις. Όχι μόνο λόγω των αποτιμήσεων που θα δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και λόγω λήξεως των ΣΜΕ, οι αγορές πιθανότατα θα δείξουν τις διαθέσεις τους για τη νέα χρονιά, έστω και αν αρκετοί από τους επαγγελματίες υποστηρίζουν πως όσο πλησιάζει η εορταστική περίοδος, ο τζίρος θα μειώνεται.

Τέλος, η Σοφοκλέους θα κληθεί να τιμολογήσει το θετικό κλείσιμο των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων, αλλά και το σχετικά θετικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v