Δοκιμές σε νέα υψηλά

Μέσω τηλεπικοινωνιών και τραπεζών ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να διασπάσει την προηγούμενη αντίσταση των 2.720 μονάδων. Ωστόσο, η εικόνα στην υπόλοιπη αγορά αποτρέπει και τους ελάχιστους ”θαρραλέους” που θα ήθελαν να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις στη μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συμπληρώθηκε μία ώρα συνεδρίασης και παρά τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και το θετικό πρόσημο του Δείκτη, η γενικότερη εικόνα του ταμπλό βαίνει επιδεινούμενη, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από το -0,14% του FTSEM, το -0,65% του FTSES έναντι του +0,50 του FTSE, αλλά και από την αναλογία ανοδικών –πτωτικών που υπερβαίνει το 1 προς 2.

Εάν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, θα είναι μία ακόμη συνεδρίαση με λίγους κερδισμένους και πολλούς χαμένους, έστω κι αν ο Γ.Δ. κρατηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.700 μονάδων (προς το παρόν τουλάχιστον δείχνει να δυσκολεύεται όποτε προσεγγίζει τις 2.728 μονάδες).

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αξιοσημείωτα κέρδη οι Eurobank, ΔΕΗ, ΚΑΕ (με ελάχιστες συναλλαγές) και θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Coca-Cola, Cosmote, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Αντίθετα, απώλειες, που όμως δεν ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα, σημειώνουν οι Εμπορική, Βιοχάλκο, Γερμανός, ΕΛΠΕ, Hyatt, Motor Oil και Folli Follie.

Ο τζίρος όμως ξεπερνά τα 36 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 7,2 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 390.000 τεμάχια της Hyatt στα 8,36 ευρώ και 207.980 τεμάχια της Πειραιώς Real Estate στα 4,33 ευρώ.

Τεχνικά, δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας, ωστόσο ο FTSEM πλησιάζει σταδιακά στο επίπεδο ισχυρής στήριξης των 2.717 μονάδων.

Όσον αφορά στα επιμέρους, σημαντικά κέρδη για Λάμψα και Αστέρα, προσπάθεια (αγνώστου διάρκειας) για ανοδική αντίδραση της Βέτεριν, συνολικά, όμως, μόλις 9 τίτλοι καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες του 7% οι Τεξαπρέτ, ΑΕΓΕΚ (πλήττεται από αρνητική φημολογία), Δυναμική Ζωή, Αθηνά, Μπαλλής, Δομική Κρήτης, Εκτέρ, Ξιφίας, Ευκλείδης, Αττικατ, Έπεδος και Έδραση.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης ασφαλώς και δεν είναι μόνο η παραμονή του Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.700 μονάδων, αλλά πολύ περισσότερο η βελτίωση της γενικότερης εικόνας της αγοράς, η οποία προς το παρόν κρίνεται αποτρεπτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v