Ο Τύπος της Πέμπτης

Ο προϋπολογισμός του 2005 και οι αντιδράσεις της Κομισιόν, η κάμψη στις τιμές του πετρελαίου, η υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Intracom είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Ο προϋπολογισμός του 2005 και οι αντιδράσεις της Κομισιόν, η κάμψη στις τιμές του πετρελαίου, η υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Intracom είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Καραμανλής: Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρουσίασε χθες, κλείνοντας την πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, την πρότασή του για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε υγιείς βάσεις και σε ασφαλές περιβάλλον, σημειώνει η Καθημερινή.

Προϋπολογισμός: Η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2005 εξελίχθηκε σε διάλογο κουφών, καθώς η κάθε πλευρά επέμενε να παρουσιάζει τα πράγματα από τη δική της σκοπιά, αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Στις 00.45 εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός με 165 ψήφους υπέρ και 135 κατά σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Κομισιόν: Η Κομισιόν δεν ”τιμωρεί” τελικά την Ελλάδα για τα δημοσιονομικά της προβλήματα, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή στοχεύει να της δώσει και παράταση ενός χρόνου για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε επίπεδα κάτω του 3%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε χθες και επισήμως τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2005, καθώς εκτιμά ότι δεν θα τα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ, αναφέρει Το Βήμα, ενώ το Κέρδος σημειώνει πως η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιτήρηση.

Στο ”μικροσκόπιο” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τίθεται και το υψηλό χρέος της χώρας, με την Κομισιόν να απευθύνει συστάσεις προς την κυβέρνηση να δώσει περισσότερη προσοχή στους παράγοντες εκτός του καθαρού δανεισμού που συμβάλλουν στην άνοδο του χρέους, αναφέρει η Εξπρές.

Παρεμπόριο: Ξεπερνά τα 15 και ίσως φθάνει και τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ο ετήσιος τζίρος του παρεμπορίου την Ελλάδα, σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς των μεγαλύτερων επιμελητηρίων της χώρας, αναφέρει η Ημερησία.

Πετρέλαιο: ”Βουτιά” της τάξης του περίπου 1,5 δολαρίου πραγματοποίησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά το ανακοινωθέν της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης για την Ενέργεια, που έδειξε αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, αναφέρει η Καθημερινή.

ΚΠΣ: Για κίνδυνο απώλειας 1,5 δισ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία παράλληλα αναφέρεται και στα έργα με τη χαμηλότερη απορροφητικότητα.

Κίνα: Ισχυρές πιέσεις από όλους τους κλαδικούς φορείς της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης δέχονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να λάβουν, έστω και την τελευταία στιγμή, κάποια μέτρα προστασίας για τον πρώτο εξαγωγικό τομέα της χώρας μας που κινδυνεύει από πλήρη κατάργηση των ποσοστώσεων, σημειώνει το Κέρδος.

Οικοδομή: Νέα πτώση σημείωσε η οικοδομή σύμφωνα με Το Βήμα, που συμπληρώνει πως τις επενδύσεις διασώζουν τα στεγαστικά δάνεια.

Ασφαλιστικό Τραπεζών: Για παρασκηνιακές κινήσεις όσον αφορά στο ασφαλιστικό κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία συνεχίζονται οι πιέσεις για συμβιβασμό.

Intracom: 400 εργαζόμενοι της Intracom δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε χθες, από τους 1.600 που ήταν ο αρχικός στόχος της εταιρίας, σημειώνει η Καθημερινή.

Περίπου δέκα μεγάλες και γνωστές ελληνικές εταιρίες έχουν ζητήσει από την Intracom στοιχεία και πληροφορίες για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσε η εταιρία, δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Δεληγιάννης, σύμφωνα με Το Βήμα.

Hyatt: Στην πώληση του ποσοστού που κατέχει η Hyatt στη ΛΑΜΨΑ αναφέρεται ο Τύπος της Πέμπτης.

Intralot: Τον ρωσικό τζόγο ανέλαβε η Intralot σε συνεργασία με τον μαλαισιανό όμιλο Tanjong, τονίζει Το Βήμα.

Φοίνικας: Το ενδεχόμενο πώλησης του 30% του Φοίνικα προαναγγέλλει η Εμπορική σύμφωνα με την Καθημερινή, που συμπληρώνει πως εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 99,9 εκατ. ευρώ.

Ασπίς: Σε μια τέταρτη χώρα, Νορβηγία ή Φινλανδία, μέσω της εταιρίας που διαθέτει στη Σουηδία θα επεκταθεί εντός του 2005 ο όμιλος Ασπίς, σύμφωνα με το Κέρδος.

Ολυμπιακή: Η νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωσή της τόνισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Κρίσιμο δίμηνο έπεται για την Ολυμπιακή Αεροπορία σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που αναφέρει πως καθοριστικές θα είναι για το μέλλον της εταιρίας οι εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v