Πιέσεις στο ΧΑ - Βουλιάζουν οι τράπεζες

Υπό το βάρος της αβεβαιότητας που γεννούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των ζημιών-ρεκόρ των εισηγμένων το ΧΑ «βυθίζεται» έως τις 714 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές.

Για εμπλοκή στο PSI για τα ομόλογα σε ξένο δίκαιο κάνει λόγο σχετικό θέμα του euro2day τη στιγμή όπου οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές εντείνονται. Σχεδόν 7% φτάνουν οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη, που παρασύρει τον FTSE 20 κατά 2,42% χαμηλότερα προς τις 275 και κατά 1,76% προς τις 716 μονάδες τον Γενικό Δείκτη.

Αυτά μέχρι τις 14:05 με ακόμη πιο μέτριες συναλλαγές, η αξία των οποίων μετά βίας υπερέβαινε τα 15,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά 3,6 είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική Τράπεζα, η διόρθωση της οποίας συνεχίζεται με 5,73% έως το 1,81 ευρώ.

Απώλειες 7,46% για την Alpha Bank, 6,90% για τη Eurobank, περίπου 7,50% για την Τράπεζα Πειραιώς επίσης 6,90% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ συγκριτικά λιγότερο υποχωρούν η Marfin Popular και η Τράπεζα Κύπρου.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτήν την ευαίσθητη συγκυρία έχουν προηγηθεί δηλώσεις ξένων και Ελλήνων παραγόντων για την ανάγκη ακόμη και ενός τρίτου πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Και λίγες μέρες πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Σε εξαιρετικά λεπτή ισορροπία πλέον ο FTSE 20 καθώς για τον τραπεζικό δείκτη έχουν χαθεί διαδοχικές κρίσιμες ζώνες στήριξης.

Για τον τραπεζικό δείκτη σχετικό διάγραμμα είχαμε ανεβάσει στον Εκηβόλο της 23ης Μαρτίου με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εστιάζοντας σε τράπεζες και Small Cap 80». Σημειωνόταν πως σύμφωνα με την προσέγγιση της eZmaket «ο κλαδικός δείκτης δείχνει να συσσωρεύει καθοδική δυναμική μετά τη δημιουργία πολλών σχηματισμών αναστροφής». Για να ελευθερωθεί αυτή η δυναμική απαιτούνταν η καθοδική διάσπαση των 382 μονάδων, και μάλιστα πειστικά.

Αναφερόμαστε πάντα στον δείκτη των τραπεζών λόγω της βαρύνουσας σημασίας και στάθμισής του.

Μόνο μη τραπεζικοί τίτλοι αντιδρούν ή διασώζονται από τον FTSE 20. Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ σε σχετικό θέμα του Φ. Κόλλια ακτινογραφούνται τα οικονομικά αποτελέσματα των ισχυρών του κλάδου.

Ανοδικά αντιδρούν Τιτάν, Jumbo, ενώ σταθερή παραμένει η τιμή για Βιοχάλκο και Μυτιληναίο. Ο όμιλος Μυτιληναίου έλαβε την άδεια εμπορικής λειτουργίας του τρίτου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 436 MW, της Korinthos Power. Αφορά τον σταθμό στην Κόρινθο από το κοινό σχήμα των Μυτιληναίου - Motor Oil.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύονται με αυξημένες συναλλαγές Ιντραλότ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ αλλά και Frigoglass, Τέρνα Ενεργειακή, Χαλκόρ.

Η χρηματιστηριακή εικόνα στο ταμπλό σε γενικές γραμμές δεν είναι απομακρυσμένη από όσα αποτυπώνονται και στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων. Σύμφωνα με την επεξεργασία στοιχείων της Beta ΑΕPΕΥ για 241 εισηγμένες οι ζημίες για το 2011 έφτασαν στο πρωτοφανές ύψος των 7,36 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Μ. Χατζιδάκης, από τις 163 εταιρείες που εμφάνισαν ζημίες τις αύξησαν οι 45, ενώ 28 εταιρείες επέστρεψαν σε ζημίες από κέρδη. Κατά την εκτίμησή μας, δύο στοιχεία μπορούν να θεωρηθούν ενδιαφέροντα.

Ο τζίρος των 241 εισηγμένων ενισχύθηκε οριακά κατά 2% στα 77 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη τους υποχώρησαν κατά 26,5%, στα 5,61 δισ. ευρώ. Και από τις 78 εταιρείες που παρουσίασαν κέρδη οι 36 ενίσχυσαν την κερδοφορία τους, ενώ 11 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v