Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βαρίδι οι τράπεζες, πιέζονται οι 280 μονάδες

Συνεχής δοκιμασία του FT 20 στην κρίσιμη στήριξη των 280 μονάδων. Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τράπεζες, με εμφανή προσπάθεια διαφοροποίησης σε Ελλάκτωρ, Τιτάν, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο.

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε και συνεχίζεται μετά τα πρώτα 40΄ η πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου. Με τους αγοραστές να παίρνουν πόντους λίγο μετά τις 11:05, με συνέπεια βασικοί δείκτες και μετοχές να γυρίζουν ελαφρώς ανοδικά.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε αρχικά έως τις 723,61 μονάδες κι ο 20άρης οριακά στο χείλος των 280, καθώς η «ουρά» ρευστοποιήσεων πίεσε χαμηλότερα μετοχές κυρίως του τραπεζικού κλάδου.

Μάλλον μέτριες οι συναλλαγές (περίπου στα 5 εκατ. ευρώ μέχρι τις 11:05), αλλά σταθερά στοχευμένες σε μετρημένες μετοχές-σηματωρούς. Μετά το άδειασμα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, η τεχνική εικόνα της βραχυπρόθεσμης τάσης διαμορφώνεται σε πλαγιοκαθοδική με τον FTSE 20 να βρίσκει στηρίξεις στα κρίσιμα σημεία. Δεδομένης της κρισιμότητας της συγκυρίας, στον Εκηβόλο έχει ανέβει σχετικό διάγραμμα του δείκτη με ευκρινή τα σημαντικά σημεία αναφοράς.

Ωστόσο, οι πωλητές μένουν σταθεροί (κυρίως ) στις τράπεζες, αποτελώντας βαρίδι που δεν αφήνει την αγορά να πάρει ούτε μία… πρόσκαιρη ανάσα.

Εως το 1,87 ευρώ υποχωρούσε νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής, έως το 0,951 της Alpha, έως το 0,59 ευρώ της Eurobank, που εμφανίζει (σε αυτήν τη φάση) τη συγκριτικά χειρότερη εικόνα. Όμως, με απώλειες συνεχίζουν και οι λοιπές του κλάδου με Πειραιώς, Κύπρου, Τ.Τ. και Marfin Popular χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων.

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση σε μη τραπεζικούς κλάδους με αιχμή μετοχές εταιρειών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δικαιούνται αυτήν τη διαφοροποίηση. Σημαντική η αντίδραση για τη μετοχή-σηματωρό του Τιτάνα στα 14,15 ευρώ.

Έως το 1,23 ευρώ ενισχύθηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ και ο Φώτης Κόλλιας ακτινογραφεί (με βάση τα οικονομικά μεγέθη) τους ισχυρούς κατασκευαστικούς ομίλους. Από αυτήν την άποψη, χρήζει αναφοράς η προσπάθεια που γίνεται και στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα (έως το όριο του 1 ευρώ) σε αντίθεση με την άλλη εταιρεία του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή.

Είναι προφανές και από όσα αναφέρει σχετικά ο Φώτης πως η διαδικασία της επιλεκτικής στόχευσης εξελίσσεται. Πολύ αργά, αλλά σταθερά, αναδεικνύοντας τους «πιθανούς παίκτες» της επόμενης ημέρας, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες που φαίνεται πως συγκεντρώνουν τα εχέγγυα για να επιβιώσουν και να καρπωθούν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη συνέχεια.

Διαδικασία για την οποία δεδομένης της καταπόνησης που υφίσταται η πραγματική οικονομία η επενδυτική κοινότητα απαιτεί πολλή υπομονή, ψυχραιμία και γερό στομάχι. Από την τραπεζική κατηγορία προσπάθεια καταβάλλεται και στον Μυτιληναίο ή στη Βιοχάλκο.

Και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση κυρίως σε Ελληνικά Χρηματιστήρια, Intralot (δες σχετικό θέμα με ΟΠΑΠ ), Φουρλή, Ιντρακάτ και σε ακόμη 2-4 από αυτήν την ομάδα μετοχών.

Περίπου την ίδια, ώρα ανοδικές τάσεις διαμορφώνονταν στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, ενώ και το ευρώ φαινόταν να διατηρεί τα κεκτημένα των τελευταίων ημερών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v