Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται καταλύτες να αποφύγουμε τα χειρότερα

Ισχυροί και αποτελεσματικοί καταλύτες αναζητώνται προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στο χείλος των 280 (270) ο 20άρης, κάτω και από το 1,95 η ΕΤΕ, σε ανησυχητική κλίση η Eurobank.

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα…, με αντοχές και σχετική νηφαλιότητα, καθώς η διαδικασία υλοποίησης του σχεδιασμού δημιουργίας της... Νέας Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην «ενίσχυση της δύναμης πυρός της ευρωζώνης στα 800 δισ. αποφάσισε το Eurogroup, φιλοδοξώντας ότι η κίνηση αυτή θα είναι αρκετή για να ανακοπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης». Αναφερόμαστε στο σχόλιό μας της 31ης/3 σημειώνοντας πως «η ανακοίνωση του Eurogroup κάνει λόγο για 'άμεσα και ισχυρά μέτρα' και για 'νέες ποιοτικές κινήσεις προς μία πραγματική Ένωση Δημοσιονομικής Σταθερότητας'. Στόχος του Eurogroup είναι 'η βελτίωση της εμπιστοσύνης των αγορών'».

Είναι εμφανές πως οι αγορές και το όλο σκηνικό έχουν περάσει στην επόμενη φάση, όπου η Γερμανία θα επιδιώξει να περάσει τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδιασμού της, με αφορμή όσα συμβαίνουν και θα διαδραματιστούν κυρίως στην ισπανική οικονομία.

Εμείς, το Χ.Α., για επιπλέον ουσιώδεις λόγους παραμένουμε εγκλωβισμένοι στη ρευστότητα που προκαλεί η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η εφαρμογή του ενός, ή του άλλου, ή του τρίτου εναλλακτικού σεναρίου για τη συνέχεια. Ν.Δ αυτοδύναμη, κυβέρνηση συνεργασίας ή κάτι άλλο προφανώς και θα μετρήσει για την κρισιμότατη περίοδο που ακολουθεί.

Από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την όποια αξιοποίηση παγίων του δημοσίου, για τις αποκρατικοποιήσεις, την αναγκαία χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, της πιο εύρυθμης λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.

Τη στιγμή όπου δεκάδες εισηγμένες δίνουν τη «μάχη της ρευστότητας» όπως εύστοχα σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, θα πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον επόμενο κυβερνήτη η ενίσχυση (κατ' αρχάς) των υγιών επιχειρήσεων. Ιδέες και σχέδια και για την αξιοποίηση παγίων του ευρύτερου δημοσίου υπάρχουν, μένει ωστόσο να υλοποιηθούν, όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα… σχέδιο για τα κρατικά ακίνητα μέσω Χ.Α.

Από τεχνικής πλευράς, η συγκυρία, κυρίως όμως η κλίση βασικών δεικτών και μετοχών-σηματωρών απαιτούν τη μέγιστη δυνατή ψυχραιμία και υπομονή.

Στις 728,93 μ. ο Γενικός Δείκτης, στις 282,58 ο FTSE 20, με… κενό στις τράπεζες και την Εθνική στο 1,92 ευρώ. Όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος στη στήλη του ΜΑΡΚΕΤΙΕΣ (στον ΜΕΤΟΧΟ της 30ής/3) «αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των δύο (2) ευρώ, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στο 1,90 και στο 1,75 ευρώ».

Δεδομένων της βαρύτητας και της σημασίας της ΕΤΕ, αυτές οι συνεδριάσεις θεωρούνται καθοριστικές. Όπως επίσης η χαρακτηριστική ευκολία με την οποία συνεχίζεται η διόρθωση για τη μετοχή της Eurobank. Στο 0,615 με απώλειες 39,7% (σε διάστημα μηνός), η τραπεζική μετοχή έχει ως τελευταία στήριξη το 0,50 ευρώ. Προτού ανοίξει η… άβυσσος για την ιστορική ελάχιστη του 0,289 στις 11/1/2012.

Για να μην επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο της μεγαλύτερης ταλαιπωρίας ΠΡΟΣ τα ιστορικά χαμηλά του 20άρη (236,32 μονάδες ) και των τραπεζών θα απαιτηθούν ισχυροί κι αποτελεσματικοί καταλύτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v