Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι “sell off” στο ΧΑ - Πτώση 11% για τράπεζες

Σε μόλις δύο συνεδριάσεις και έχοντας τις τράπεζες σαν “ταγό” των απωλειών, ο ΓΔ υποχώρησε κάτω και από τις 800 μονάδες. "Βουτιά" για Alpha (14,2%), ΕFG (16,2%), Πειραιώς (14,4%), ΤΤ (13,4%). 

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Γενικός Δείκτης κάνοντας την τεχνική υπέρβαση είχε κλείσει στις 834,41 μονάδες (έχοντας σαν ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 843,64) και το σύνολο των αναλυτών εκτιμούσε ότι είχε φθάσει η ώρα αναμέτρησης με τις 850 μονάδες, ανοδική διάτρηση των οποίων θα οδηγούσε προς τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών, στις 941 μονάδες.

Αντ΄ αυτού, σε μόλις δύο συνεδριάσεις και έχοντας τον Τραπεζικό κλάδο σαν “ταγό” της πτώσης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε με εξαιρετική ευκολία χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και όλα δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να επανατεστάρει την στήριξη των 750 – 740 μονάδων.

Εννοείται ότι τα πράγματα θα ήταν εντυπωσιακά χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE, αν η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο της Coca-Cola, δεν λειτουργούσε σαν σχετικό ανάχωμα στην πτώση, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε και η μετοχή της Βιοχάλκο.

Μία Coca-Cola που αρκετοί αναλυτές περίμεναν σήμερα να βρεθεί υπό σχετική πίεση, καθώς τα αποτελέσματα έτους 2011 ήταν μάλλον χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς.

Αιτία της “contrarian” κίνησης, τα σενάρια για πιθανή επιστροφή κεφαλαίου.

Από εκεί και πέρα και σήμερα έγινε απόλυτα αντιληπτό, αφ΄ ενός η διάθεση κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο (κάτι που είχε διαφανεί και στις προηγούμενες συνεδριάσεις) και αφ΄ ετέρου ότι δυστυχώς η βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. θα συνεχίσει να εξαρτάται από πολιτικές δηλώσεις (εντός και εκτός της Χώρας) και από την εν εξελίξει "διελκυστίνδα" μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Δυστυχώς την νευρικότητα στο Χ.Α. επιτείνει και η συμπεριφορά των υπόλοιπων μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών τίτλων, κάτι που είχε επισημάνει έγκαιρα η στήλη.

ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και όχι μόνο, συνέχισαν να απογοητεύουν και μάλιστα σήμερα οι δύο πρώτοι έχασαν σημαντικά ψυχολογικά και τεχνικά στηρίγματα.

Ο πρώτος με εντυπωσιακή ευκολία έχασε το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ και την τεχνική στήριξη των 6,90 ευρώ και έκλεισε λίγο ψηλότερα από την επόμενη στήριξη των 6,50 ευρώ, στο χαμηλό ημέρας και με αξιοπρόσεκτο ανεκτέλεστο υπόλοιπο προς πώληση.

Καθοδική διάτρηση των 6,50 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο προς την ζώνη στήριξης 6,11 – 6,00 ευρώ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο σημερινός όγκος συναλλαγών στην μετοχή του Οργανισμού, ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και αυτό δεν είναι τεχνικά θετικό μήνυμα.

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΔΕΗ που επέστρεψε σε τιμές χαμηλότερες των 4,00 ευρώ και όλα (όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση) θα “παιχτούν” στην στήριξη των 3,70 ευρώ.

Μεταβαίνοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ που ηγήθηκε της πτώσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε δύο συνεδριάσεις χάθηκαν τα εντυπωσιακά κέρδη της Δευτέρας για Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, με τις δύο πρώτες να κλείνουν χαμηλότερα από το κλείσιμο της πτωτικής Παρασκευής, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε ακριβώς στο ίδιο κλείσιμο με αυτό της 10/2.

Αντίθετα διατηρούν κάποια κέρδη σε σχέση με την Παρασκευή οι Eurobank και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Τεχνικά, η Alpha Bank έχασε την πρώτη στήριξη των 1,64 ευρώ και αν δεν αντιδράσει άμεσα η αμέσως επόμενη στήριξη ορίζεται από την ζώνη 1,40 - 1,30 ευρώ.

Περιθώρια “υγιούς” υποχώρησης μέχρι τα 2,85 – 2,80 ευρώ είχε ο τίτλος της Εθνικής, όμως έδωσε καθοδική διαφυγή και έτσι η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 2,60 – 2,50 ευρώ. ζώνη μέσα στην οποία έκλεισε η μετοχή.

Πολλά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν στα 0,90 – 0,88 ευρώ, για την μετοχή της Eurobank. Καθοδική διάτρηση θα ανεβάσει στροφές στην τάση και θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη αντίσταση στα 0,78 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης έστω και σχετικά οριακά έχασε τις 430 μονάδες και αν δεν αντιδράσει άμεσα η επόμενη στήριξη οριοθετείται στην ζώνη 370 – 360.

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης στην σημαντική υποχώρηση της Παρασκευής είχε κλείσει στις 435,31 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ το σημερινό -11,12% είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες για το 2012 (οι μεγαλύτερες στις 3/2, -11,8%).

Ο FTSE έκλεισε υψηλότερα από την “διακεκαυμένη ζώνη” των 312 με 300 μονάδων. Η επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπασή της θα ανοίξει το δρόμο προς το σημείο στήριξης των 280 μονάδων “χαλώντας” το υπάρχουν θετικό διαγραμματικό τοπίο.

Αντιθέτως η διακράτησή της θα ωθήσει εκ νέου τον εν λόγω δείκτη προς τη ζώνη των 342 με 350 μονάδων, αφού χρειαστεί να διαπεράσει και πάλι ανοδικά την περιοχή των 330 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση και εφ΄ όσον τα πάντα (βραχυπρόθεσμα) θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τις δηλώσεις ουσίας και εντυπώσεων, κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, όμως δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση προβλημάτισε ιδιαίτερα, όχι μόνο γιατί μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά λόγω του ότι μετά τις 16.10 η πτωτική τάση ανέβασε εντυπωσιακά στροφές (πιθανότατα λόγω και του Τ+3 για όσους αγόρασαν την Παρασκευή ποντάροντας σε θετική ψηφοφορία από την Βουλή), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει εξαιρετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας, σημειώνοντας τις δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες για το τρέχον έτος (οι μεγαλύτερες στις 24/1, -5,48%).

Στελέχη της Ευρωζώνης εξετάζουν τρόπους προκειμένου να καθυστερήσει μέρος ή ακόμη και όλο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, κατορθώνοντας παρόλα αυτά να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία, δηλώνουν πηγές της ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αναβολή μπορεί να διαρκέσει μέχρι η Χώρα να διεξάγει εκλογές, που αναμένονται τον Απρίλιο, αναφέρουν οι πηγές της ΕΕ. Ενώ τα βασικά στοιχεία του πακέτου, το οποίο ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ υπάρχουν, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιημένοι για το ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες έχουν δεσμευτεί επαρκώς στη συμφωνία.

Επίσης, αναφέρει το Reuters, δεν είναι ξεκάθαρο ότι το επίπεδο χρέους/ΑΕΠ της Χώρας, το οποίο βρίσκεται τώρα στο 160%, θα διαμορφωθεί στο 120% μέχρι το 2020 μέσω της συμφωνίας, όπως απαιτείται από την Τρόικα.

O Jens Weidmann, πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τάχθηκε ενάντια στην συμμετοχή των Κεντρικών Τραπεζών στο Ελληνικό “κούρεμα”. "Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν μπορούν να χαρίσουν τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν στην κατοχή τους" δήλωσε ο κ. Weidmann σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Handelsblatt. “Αυτή θα ήταν μια μορφή χρηματοδότησης" ανέφερε ο κ. Weidmann.

Σημαντικά εμπόδια παρουσιάζονται στη συμφωνία για το PSI, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα, ενώ παρουσιάζονται και νομικά προβλήματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους θα μπορούσε να ξεκινήσει την Παρασκευή και να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Οι συνεχείς αναβολές στην απόφαση για το δεύτερο πακέτο, όμως, η χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία επικύρωσης από αρκετά Εθνικά Κοινοβούλια, όπως και πληθώρα νομικών εμποδίων… θέτουν το όλο εγχείρημα εν αμφιβόλω.

Από την άλλη, η Γαλλική Τράπεζα BNP Paribas προχώρησε στο “κούρεμα” κατά 75% των Ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, όπως προκύπτει από λογιστικά στοιχεία τετάρτου τριμήνου 2011, που έδωσε στη δημοσιότητα, καταγράφοντας στο ίδιο τρίμηνο ζημιά ύψους 567 εκατ. ευρώ από τα Ελληνικά ομόλογα.

Το Γερμανικό σχέδιο αποτυγχάνει…, πρέπει επειγόντως να διευρυνθεί”, αναφέρει το Bloomberg στο βασικό του editorial, που ασχολείται με την Ελληνική κρίση. Οι συντάκτες του άρθρου αναφέρουν ότι, ακόμη κι αν η Ελλάδα πάρει το δεύτερο πακέτο στήριξης, “θα πρόκειται για πύρρειο νίκη, εάν δεν ανακοπεί η πτωτική πορεία της”.

Ο Ελληνικός δείκτης των Τραπεζών εμφανίζει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό δείκτη από την αρχή του έτους, λόγω των προσδοκιών για την επιτυχή λύση στο PSI και τo “ξεκλείδωμα” του δεύτερου πακέτου διάσωσης, ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά για να φέρουν διατηρησιμότητα στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι απαιτείται “haircut” 79% σε όλο το Ελληνικό χρέος για μειωθεί ο δείκτης του χρέους προς ΑΕΠ στο 60%, τονίζει η Mediobanca που υπολογίζει ότι στο παρελθόν οι Τραπεζικές κρίσεις είθισται να κοστίζουν 15%-20% του ΑΕΠ και η Ελλάδα πια έχει διαβεί περισσότερο από το μισό δρόμο με 12,7% μείωση έως και το 2011.

Μικτή εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το Γερμανικό και το Γαλλικό ΑΕΠ. Βραχύβια ώθηση έδωσε και η δέσμευση της Κίνας να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ το ευρώ φαίνεται να χάνει τα 1,31 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το Δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 4% το 2011 στο 1,897 τρισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Τράπεζα της Ιταλίας, που αποδίδει ένα μέρος της ανόδου του χρέους, στην αύξηση της συνεισφοράς στις διασώσεις Κρατών - Μελών και στην υποχώρηση του ευρώ, που διόγκωσε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε ξένο νόμισμα.

Ειδικότερα, η Κυβέρνηση κατέβαλε 9,2 δισ. ευρώ σε Ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, τρεις φορές περισσότερο από το 2010. Την ίδια ώρα η υποχώρηση του ευρώ προσέθεσε 200 εκατ. ευρώ στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόλις δύο οι διασωθέντες με θετικό πρόσημο από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+2,58%) και Coca-Cola (+1,38%).

Αντίθετα απώλειες για όλα τα γούστα στο υπόλοιπο ταμπλώ του FTSE, με τις μεγαλύτερες για Eurobank (-16,24%), Alpha Bank (-14,20%), MIG (-10,94%), Πειραιώς (-14,43%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-13,48%), Εθνική (-10,56%) και Ελλάκτωρα (-10,07%).
Απώλειες μεγαλύτερες του 8% για ΔΕΗ και MPB, του 7% για Κύπρου, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και του 6% για τον ΟΠΑΠ.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group και Τιτάνας.

Εκτός 20αρη, κάτι πήγε να κάνει ο ΟΛΠ, μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις χάθηκαν οι αγοραστές στον Καραμολέγκο, ακόμα μία συντριπτική συνεδρίαση για την Ίλυδα, κινητικότητα μετά το “πακέτο” στην Βιοκαρπέτ, τουλάχιστον σημαντικές απώλειες για Ιντρακόμ και Ιντρακάτ, αλλά και για τις περισσότερες θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, ενώ συνεχίζει ανοδικά η Creta Farm (που υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας), πιθανότατα γιατί … “ο παλιός είναι αλλιώς” (!)

Κάκιστη η τελική εικόνα, με 42 ανοδικές μετοχές έναντι 118 πτωτικών και 35 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 8 έως 26,88%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το σκηνικό “κινούμενης άμμου” που περιβάλλει την Ελληνική οικονομία και τις προοπτικές του Ελληνικού χρέους, διαμορφώνει εξαιρετικά ευμετάβλητες συνθήκες μέσα στις οποίες κανένα δεδομένο δεν μπορεί να αξιολογηθεί σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Από την άλλη, όλο και περισσότερες απορίες εγείρονται για το κατά πόσο μεγάλο κομμάτι των Ευρωπαίων εταίρων επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (!)

Όμως το ενδεχόμενο μετάδοσης του Ελληνικού προβλήματος θα θέσει σε αμφισβήτηση και την ίδια την επιβίωση της Ε.Ε., τουλάχιστον με την παρούσα μορφή της.

Για όσο λειτουργεί το “πινγκ – πονγκ” των πολιτικών δηλώσεων, θα διατηρείται η μεταβλητότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, επαναφέροντας τα σενάρια πλαγιοκαθοδικής κίνησης, τα οποία μετά την συνεδρίαση της Δευτέρας φαίνονταν ότι ανήκαν στο παρελθόν (!)

Το Χ.Α. στοχεύει στο ξεκίνημα των αποκρατικοποιήσεων και στην προώθηση στοχευμένων – πιλοτικών δράσεων αναπτυξιακού περιεχομένου προκειμένου να συμπιεσθεί η διάρκεια και η ένταση της αναπόφευκτης ύφεσης που μπορεί να ολοκληρώσει τον κύκλο της εντός του 2012.

Το σενάριο αυτό είναι σχετικά αισιόδοξο καθώς προϋποθέτει την υλοποίηση των ήδη φιλόδοξων στόχων του προϋπολογισμού και την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης που θα εφαρμοσθεί παράλληλα με τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Μαρτίου με αμυντικότερες διαθέσεις από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε την υπερτίμηση στο 1,23%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8903, τιμή εκκαθάρισης 323,25), κινήθηκαν μεταξύ 319 και 348 μονάδων. Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Έντονη αύξηση παρουσίασε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 (82%) με τους επενδυτές να συναλλάσσουν συνολικά 1.022 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (512 δικαιώματα αγοράς και 510 δικαιώματα πώλησης).

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 57504 συμβόλαια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (28800 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (18179), Alpha Bank (20262), ΟΤΕ (1058), Ταχ. Ταμιευτήριο (1214), ΟΠΑΠ (1351), Πειραιώς (6056), ΔΕΗ (1792), Κύπρου (1811), Μυτιληναίο (2079), MIG (1043), ΓΕΚ (920), ΕΧΑΕ (141), Ελ. Πετρέλαια (335), Coca-Cola (132), Intralot (105), Ελλάκτωρα (268), Μέτκα (120), Motor Oil (126), MPB (227).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (11560719 τεμ.), MIG (4142761 τεμ.), Eurobank (10158773 τεμ.), MPB (4905687 τεμ.), Κύπρου (4124453 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITADEL ADVISORS LLC γνωστοποιεί με την από 14/02/2012 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITADEL ADVISORS LLC. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (111.692) μετοχές.

Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (-0,145%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 14 Φεβρουαρίου 2012.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v