Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με γερμανική σφραγίδα στο ΧΑ

Εντείνονται οι πιέσεις στο ΧΑ, το οποίο υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως τις 785 μονάδες. Διαβεβαιώσεις Ευ. Βενιζέλου πως οι εκκρεμότητες θα έχουν λυθεί μέχρι την τηλεδιάσκεψη. Απώλειες για ΕΤΕ, ΕFG, Alpha. Κέρδη για 3E.

Γύρω από τις 800 μονάδες «παίζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η επιμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει παράσχει επαρκείς δεσμεύσεις για τη στήριξη των μέτρων του νέου μνημονίου εντείνει τη νευρικότητα κυρίως στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αυτό αποτυπώνεται στις ρευστοποιήσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών, με συνέπεια τη διόρθωση του FTSE 20 έως τα χαμηλά των 329,63 μονάδων. Με σταθερές πωλήσεις και πιέσεις κατ' αρχάς σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και σε τίτλους-σηματωρούς από άλλες κατηγορίες.

Απώλειες έως 7,5% σημειώνονται για Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενώ η Εθνική Τράπεζα διόρθωσε έως τα 2,60 ευρώ.

Η διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής της ΕΤΕ, σε συνδυασμό με τις συναλλαγές (περισσότερο από 8 εκατ. τεμάχια), προβληματίζει τουλάχιστον τους βραχυπρόθεσμους.
Σε αντίθεση με την Εθνική, παραμένει η τεχνικότητα για την Alpha Bank αλλά και των Marfin Popular, Τράπεζας Κύπρου.

Νωρίτερα η μετοχή του Μυτιληναίου υποχώρησε έως τα 3,10 ευρώ, της Motor Oil έως τα 6 ευρώ και της Ελλάκτωρ έως το 1,33 ευρώ.

Αντιθέτως, αντιδρά η μετοχή της Τιτάν (κυμαίνεται στο εύρος των 14 - 14,80 ευρώ).
Υψηλότερες τιμές για Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola 3Ε, ενώ συγκριτικά καλύτερα είναι μέχρι στιγμής η συμπεριφορά των Βιοχάλκο, Motor Oil.

Σε αντίθεση με το Χ.Α., στη Φρανκφούρτη ο DAX έχει περάσει πάνω από τις 6.800 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 Πάνω από τις 3.400 και στο Λονδίνο ο FTSE 100 πάνω από τις 5.900 μονάδες. Ακόμα πιο ψηλά η τιμή του Brent στα 120,56 δολάρια ανά βαρέλι, στα 1.726,50 η ανά ουγκιά τιμή του χρυσού, στο 1,3148 δολάριο το ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, σημειώνοντας πως ορισμένες δυνάμεις παίζουν με τη φωτιά.

Ο Ευ. Βενιζέλος θεωρεί πως τα εκκρεμή ζητήματα θα έχουν κλείσει πριν από την τηλεδιάσκεψη.

Σε αυτήν τη συγκυρία, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε αφενός την έμμεση στήριξη του Μ. Μόντι πως η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα και τη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο την Παρασκευή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v