Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το πάρτι στην υγειά του... ναι

Διατηρείται η ισχυρή ανοδική αντίδραση με τον 20άρη στις 350 μονάδες. Διψήφια κέρδη για τράπεζες. Υπεραπόδοση για ΕFG (27%), Τιτάν, Μυτιληναίο, ΜΟΗ αλλά και για MIG, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ. Πολλές βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.

 Διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις 10:32, οπότε τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE 20 κινήθηκαν από 4% και πάνω, οι αγοραστές κρατούν ψηλά τον πήχη. Μέσω του ελέγχου των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών, όπου και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου.

Περισσότερος από μισός θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως αφορά καθαρά βραχυπρόθεσμες κινήσεις με ορίζοντα πάντα το Τ+3.

Έτσι, πριν από λίγο, ο FTSE 20 κρατούσε κέρδη της τάξης του 5,69% στις 347,64 μονάδες, έχοντας για τοπική κορυφή συνεδρίασης τις 352,74 μονάδες. Ανάλογα, για τον Γενικό Δείκτη η απόδοση έφτανε το 4,66% στις 834,50 μονάδες με μέγιστη, μέχρι τώρα, τις 842,57 μονάδες.
 
Θετικό κλίμα επικρατούσε και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και για το ευρώ, ωστόσο οι κινήσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων απαιτούν αυξημένη προσοχή.

Ενδεικτική παραμένει η προειδοποίηση του Όλι Ρεν πως το δεύτερο πρόγραμμα είναι πολύ πιο απαιτητικό. Να συνεκτιμηθεί πως οι δανειστές περιμένουν ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις από τα ελληνικά κόμματα και υπογραφές από τους πολιτικούς αρχηγούς για να προχωρήσουν πιο πέρα.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, απαιτούνται έγγραφες δεσμεύσεις των αρχηγών μέχρι την Τετάρτη, ενώ γίνεται λόγος για εκλογές τον Απρίλιο.

Μέσα στον γενικότερο χαμό, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως το ελληνικό «ναι» βοήθησε στο να αντλήσει η Ιταλία 12 δισ. ευρώ με μειωμένο επιτόκιο. Και εξ αυτού καθίσταται εμφανής ο υψηλός βαθμός συσχέτισης των οικονομιών, του προβλήματος χρέους και της… ανακούφισης με την οποία υποδέχθηκαν οι άλλες αγορές του ευρωπαϊκού Νότου τη χθεσινή ψηφοφορία στην ελληνική βουλή.

Περισσότερο τραπεζοβαρής, προσώρας, η αντίδραση, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα διασωθεί σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό. Προφανώς, αυτός που την πληρώνει και με το μνημόνιο 2 είναι ο πολύς κόσμος.

Λίγο πριν από τις 14:15 ο τζίρος κυμαινόταν στα 53,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 15,3 στην Εθνική και 11,8 στην Alpha Bank.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμαίνεται στα 2,94 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 3 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι καλύτερο πέραν των 350 μονάδων για τον FTSE 20 παραμένει η πειστική υπέρβαση των 3,20 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Όπως και του 1,80-1,85 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, το 0,80 ευρώ περίπου για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ανάλογες αντιστάσεις θα πρέπει να διασπαστούν ανοδικά και για τη Marfin Popular,  το ΤαχυδρομικόΤαμιευτήριο και την Τράπεζα Κύπρου.

Πέραν των τραπεζικών, ενδιαφέρον υπάρχει και για μετοχές των εταιριών Τιτάν, Μυτιληναίος, Motor Oil, MIG αλλά και Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, υψηλός τζίρος στα Ελληνικά Χρηματιστήρια. Υπεραπόδοση για μετοχές θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, στο 1,47 ευρώ η Σιδενόρ, κατά 14,68% ενισχύεται η Creta Farm με αυξημένες συναλλαγές, κινητικότητα σε ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Σελόντα, Intrakat, Intralot, στην ΕΥΔΑΠ αλλά και στη Βιομηχανία Ζάχαρης.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 14:15 για 19 μετοχές η απόδοση ξεπερνούσε το 10% έναντι 13 που είχαμε μετρήσει στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v