Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στη Σοφοκλέους μετά το "ναι"

Εκρηκτική αντίδραση στο χρηματιστήριο. Με ποσοστά άνω του 10% ανεβαίνουν οι τράπεζες, ενώ ο FTSE 20 περνά τις 350 μονάδες. Σημαντική άνοδος και για μετοχές-σηματωρούς, όπως Μυτιληναίος, Τιτάν, Ελλάκτωρ, MIG, Βιοχάλκο.

Εκρηκτική, όπως αναμενόταν, είναι η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με τον 20άρη να περνά οριακά τις 350 μονάδες (6,35%) και τον Γενικό Δείκτη να περνά τις 837,76 μονάδες (5,06%) με σημαντική αύξηση συναλλαγών. Λίγο μετά τις 11:00 ο τζίρος έφτανε τα 25,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 9,4 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής, άλλα 5,6 στην Alpha Bank και πάνω από 1 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, στον ΟΠΑΠ και στη Eurobank.

Το μήνυμα δόθηκε περίπου μισή ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, καθώς στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεκίνησε ανοδικά κι ακολούθησαν κι άλλα ισχυρά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το ζητούμενο ήταν να φανεί η αρχική διάθεση κι η στάση του γερμανικού χρηματιστηρίου. Να αποτυπωθεί η πρακτική του έξυπνου χρήματος και στο ευρώ προκειμένου να έχουν πάτημα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι ενδεικτικό πως ο 20άρης ξεκίνησε από τις 331,28 μονάδες, με μικρό ανοδικό χάσμα, για να περάσει μετά τις 11:05 σε δεύτερη υψηλή κορυφή στις 351,50 μονάδες. Με αιχμή τις τράπεζες, που με διψήφια ποσοστά αντίδρασης κινούνταν προς τις πρώτες αντιστάσεις.

Έχοντας επιβεβαιώσει στη δύσκολη συνεδρίαση της Παρασκευής κρίσιμες τεχνικές περιοχές, ήταν θέμα χρόνου να επαναπροσεγγιστούν τα 3 ευρώ για την Εθνική, το 1,65 για την Alpha Bank, το 1,01 για τη Eurobank και το 0,61 για την Πειραιώς.

Ακολουθούν σε ποσοστό αντίδρασης Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Marfin Popular και Τράπεζα Κύπρου. Ανοδικά και οι 20 μετοχές του FTSE 20, με πλήρη επιβεβαίωση της τεχνικότητας των μετοχών της Τιτάν, του Μυτιληναίου αλλά και των Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο.

Είναι λογικό μέρος του ενδιαφέροντος να στρέφεται και προς μετοχές επιχειρήσεων που λόγω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσαν να μοχλευθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, ζωηρότερο δείχνει το ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ, ενώ ο ΟΠΑΠ ενισχύεται προς τα 7,32 ευρώ.

Υπεραπόδοση για τα «νερά», με την ΕΥΑΘ στα 3,99 και την ΕΥΔΑΠ στα 4,12 ευρώ.

Μεταφέρουμε από τον Εκηβόλο της Παρασκευής την τεχνική αναφορά του Ιωάννη Δεληγιάννη για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Σημειώνει συγκεκριμένα: "Η μετοχή έδειξε ΗΔΗ τον δρόμο προς το σούπερ κρίσιμο επίπεδο των 4 ευρώ. Η φήμη της ως leading indicator επιβεβαιώθηκε. Ο ίδιος εκτιμά πως η αγορά θα διασπάσει την αντίσταση των χαμηλών 15ετίας (450 για τον 20άρη) μόνο αν το κάνει η ΕΥΔΑΠ στα 4 ευρώ αξιόπιστα".

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ενισχυόταν πριν από λίγο κατά 5,66% στα 4,11 ευρώ με συναλλαγές περίπου 21.000 τεμαχίων.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν το 12,9% για τη μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου, το 5,53% του ΟΛΘ, το νέο 12άρι της Creta Farm στο 0,61 ευρώ, η κινητικότητα σε Intrakat - Intralot και το μάζεμα διαρκείας στα Ελληνικά Χρηματιστήρια. Υπεραντίδραση για Αττικής (20,06%) αλλά και για ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Βιομηχανία Ζάχαρης και Ελληνικά Καλώδια.

Είναι ενδεικτικό πως μετά από περίπου 50 λεπτά της συνεδρίασης για 13 μετοχές το ποσοστό μεταβολής ξεπερνούσε το 10%, με την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ πρώτη από τις τράπεζες κατά 22,2% στο 0,41 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 500.000 τεμαχίων. 

Στα 1.733,10 δολάρια ανά ουγκιά η τιμή του χρυσού, ενώ το ευρώ έφτανε πριν από λίγο έως το 1,3284 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v