Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Λευκός καπνός και κέρδη άνω του 4%

Την απάντηση Φρανκφούρτης και λοιπών… συμμάχων αναμένει η κα(η)μένη Αθήνα. Με το… καλημέρα επιχειρείται να δρομολογηθούν ιδιωτικοποιήσεις και επιχειρηματικές ενέργειες. Με άνοδο πάνω από 4% ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Πέρασε με 199 «ναι» και… 45 διαγραφές. Ενώ ο Ν.Γ. Δρόσος αναφέρεται σε εκτροπή στις στάχτες της Αθήνας και τα διεθνή ΜΜΕ καλύπτουν εκτενώς τις εικόνες χάους στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το ΧΑ ξεκίνησε με εντυπωσιακή άνοδο, πάνω από 4%, χάρη κυρίως στις τράπεζες που ανεβαίνουν με διψήφια ποσοστά κέρδους.

Ωστόσο, ταυτόχρονα ο Μιχ. Καϊταντζίδης κάνει λόγο για πώληση λιγνιτικών - υδροηλεκτρικών μονάδων κι ο Φ. Κόλλιας για εμπλουτισμό της λίστας των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ πράσινο φως δίνεται σε ιδιώτες για είσοδό τους στο δίκτυο του ΟΣΕ.

Ψηφίδες μιας ευρύτερης εικόνας, μέρος της οποίας χθες έκανε να ματώσει κάθε εχέφρονα άνθρωπο αυτού του τόπου αλλά και άλλα μέρη ενός νέου σκηνικού που συντίθεται (δυστυχώς) και πάνω στις… στάχτες της μεταπολίτευσης.

Ψυχρά, όσο γίνεται, ψύχραιμα όσο μπορούμε όλοι, καλούμεθα να μετρήσουμε από εδώ και πέρα τα επόμενα βήματά μας. Με το… μπαλάκι πλέον στην περιοχή των Γερμανών, που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ακριβώς ποιοι είναι οι μύχιοι σχεδιασμοί τους, των σκληρών συμμάχων τους, της γενικότερης στάσης που θα καταγραφεί μεθαύριο στο eurogroup. Από την άλλη, καταδείχθηκε πόσο πονάει τις αγορές το... ελληνικό πρόβλημα, η διασύνδεση των οικονομιών, οι φόβοι για ντόμινο (περισσότερο από την πλευρά των Πορτογάλων, των Ισπανών αλλά και των Ιταλών), η αλληλεπίδραση των χωρών και η εμφανής σπουδή του Βερολίνου να κλείσει ένα μέτωπο. Το πρώτο σε μία αλυσίδα που αναπόφευκτα οδηγεί τον μετασχηματισμό στη Νέα Ευρώπη.

Χιλιοειπωμένα (και) από αυτήν τη στήλη, μην σας κουράσουμε.

Το Χ.Α. μέτρησε (και) την Παρασκευή πολλά ενδεχόμενα, με τις τράπεζες να αδειάζονται μέχρι τις πρώτες στηρίξεις, τον FTSE 20 να μη χάνει μία κρίσιμη περιοχή άμυνας και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να σπεύδουν σε ακόμα μία κατοχύρωση υπεραξιών.

Εύλογα πολλοί παράγοντες της αγοράς παραμένουν μουδιασμένοι και περιμένουν κατ' αρχάς την απάντηση της Φρανκφούρτης και των άλλων κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τη διακύμανση του ευρώ. Μετρούν παράλληλα τη σημερινή αλλά και τις επόμενες δύο συνεδριάσεις (εν όψει του καθοριστικού eurogroup) με ορίζοντα- πρακτικά- το διήμερο Πέμπτης- Παρασκευής.

Αναμφίβολα, η διάθεση θα είναι αμφίσημη και κομπιασμένη, μένει ωστόσο να καταμετρηθούν σύντομα οι δυνάμεις ένθεν κακείθεν. Κατά την εκτίμησή μας, βραχυπρόθεσμα πολλά θα κριθούν στη μεθαυριανή συνεδρίαση και θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο και από το ενδεχόμενο αντίδρασης των αγορών μετά τη δραματική απόφαση της Αθήνας.

Πρακτικά, περιμένουμε το άνοιγμα της Φρανκφούρτης, τη σταθεροποίηση του ευρώ και τη στάση των ξένων (καθώς τα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν εξίσου στα δραματικά επεισόδια και στα 199 "ναι" των βουλευτών). Και συνάμα τις διεργασίες (ιστορικές, θα λέγαμε) που έχουν ήδη δρομολογηθεί και στο πολιτικό πεδίο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v