Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το μαρτύριο του… Σίσυφου

Στο… μαρτύριο του Σίσυφου παραπέμπει η «βοήθεια» των Γερμανών και των συμμάχων τους. Στο Eurogroup στρέφεται η προσοχή των παικτών, ενώ στο ΧΑ οι τράπεζες αντιδρούν, αλλά χρειάζεται και… κάτι ακόμη.

Το τραπεζικό κλίμα μπορεί να έδωσε κέρδη χθες στο Χ.Α. (όπως σημείωσε ο Θανάσης Σταυρόπουλος), ωστόσο οι… Βόρειοι τραβάνε κι άλλο το σχοινί, σύμφωνα με σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου. Προφανώς το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει στο… γαϊτανάκι της προεξόφλησης, με τον Γενικό Δείκτη στις 834,41 μονάδες και τον FTSE 20 στις 349,37, με αιχμή τις τράπεζες και υπεραποδόσεις που δικαιολογημένα δελεάζουν τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Σε σχετικό θέμα του ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται στη διελκυστίνδα ξένων-εγχώριων παικτών, στις κινήσεις του «έξυπνου χρήματος» και στην τακτική των insiders με εμφανή αποτελέσματα (και) στο ταμπλό.

Πολλά θα κριθούν από την αυριανή (εάν διεξαχθεί τελικά) συνάντηση, από την απόφαση των δανειστών και δη των Γερμανών, από τις πιθανές νέες απαιτήσεις αλλά και από το ενδεχόμενο σταδιακής εκταμίευσης κεφαλαίων- βοήθειας.
 
Όσον αφορά το πρόγραμμα PSI, σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται: «Με χαμηλότερο επιτόκιο και επομένως μεγαλύτερη ανάσα στο μέτωπο της εξυπηρέτησης του υψηλού χρέους της, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο για 'δώρο' της τελευταίας στιγμής και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, 'κλειδώνει' για την Ελλάδα το PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα, η τρόικα και το IIF συμφώνησαν το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα λάβουν ως αντάλλαγμα να διαμορφωθεί μεταξύ του 3,4% και του 3,5%. Το χαμηλότερο επιτόκιο επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συζήτησης για το προμνημόνιο στη βουλή».

Αναμφίβολα, ενθαρρυντική εξέλιξη -εάν πράγματι επιβεβαιωθεί-, που θα έχει αντίκτυπο κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο. Μετά και τη χθεσινή -νέα- αντίδραση, δοκιμάστηκαν και πάλι κρίσιμες στηρίξεις και ισχυρές αντιστάσεις, που διαμορφώνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Έως -ακριβώς- τα 3 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της Εθνικής, που έκλεισε στα 2,92 ευρώ με συναλλαγές περίπου 9,3 εκατ. τεμαχίων. Για τη μετοχή της ΕΤΕ ισχύει η ικανή και αναγκαία συνθήκη της πειστικής ανοδικής διάσπασης των 3,20 ευρώ, μέχρι νεωτέρας. Η μετοχή της Alpha Bank -σηματωρός από την αρχή του έτους- αντέδρασε έως το 1,78 ευρώ, για να κλείσει στο 1,74 ευρώ, με 11,3 εκατ. τεμάχια. Ούτε η ΕΤΕ ούτε η Alpha Bank πέτυχαν τον τεχνικό στόχο που έχει τεθεί και αυτό θα πρέπει να μας κρατά πολύ προσεκτικούς αυτές τις συνεδριάσεις.

Για την Πειραιώς η υπέρβαση του 0,80-0,85 ευρώ απέχει ακόμη από το χθεσινό 0,624, ωστόσο είναι η πρώτη τραπεζική μετοχή του 20άρη που έπιασε πάτο (0,16 ευρώ) νωρίτερα από όλες (την 1η/11) και έκτοτε επιχειρείται ενδιαφέρουσα προσπάθεια απεγκλωβισμού. Κάτι ανάλογο σημειώνεται και για τη Marfin Popular Bank (0,196 ευρώ στις 17/11).

Προσώρας, κρατάμε την πειστική υπέρβαση των 14 ευρώ για τη μετοχή του Τιτάνα, την προσπάθεια του Μυτιληναίου να πιάσει τα 3,40 ευρώ (ενδοσυνεδριακή κορυφή χθες στα 3,39) με αυξημένες συναλλαγές 537.340 τεμαχίων, την αντίδραση της Coca Cola 3E προς τα 15,50 ευρώ αλλά και την αφύπνιση της Βιοχάλκο (και των θυγατρικών της στον 40άρη Σιδενόρ, Σωληνουργεία, Καλώδια). Ωστόσο, για να έχουμε πειστική εκτίμηση θα πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για τις τραπεζικές μετοχές και κυρίως να υπερβεί τα 3,20 ευρώ η ΕΤΕ και η Alpha Bank τα 1,80-1,85 ευρώ.

Άλλωστε φάνηκε και ο… δισταγμός του FTSE 20, που αν και αντέδρασε έως τις 354,26 μονάδες έκλεισε τελικά στις 349,37 μονάδες. Μην ξεχνάμε πως το ιστορικό χαμηλό του είναι αρκετά πιο κάτω, στις 236,32 μονάδες.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η εικόνα συγκεκριμένων μετοχών (λ.χ. ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, Σωληνουργεία, ΕΧΑΕ, ΕΒΖ, Αττικής κ.ά) παραπέμπει σε ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμου χρήματος και σε προσπάθεια μόχλευσης εν όψει προεξόφλησης.

Ενθαρρυντική ένδειξη αυτή η διάχυση του… παιχνιδιού και σε άλλες κατηγορίες, ωστόσο κύριο ζητούμενο παραμένει η οριστικοποίηση της νέας σύμβασης και των τελικών όρων του PSI (οπότε και θα έχουμε καθαρότερη… ματιά για τις τράπεζες). Πρώτη δοκιμασία, με βάση τις μέχρι τώρα εξελίξεις και ειδήσεις, το αυριανό eurogroup, από όπου, εάν διεξαχθεί, θα λάβουμε μία πειστική πρόγευση των διαθέσεων της Γερμανίας και των συμμάχων της.

Εύλογα η βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από αυτές ακριβώς τις εξελίξεις και γι' αυτό απαιτείται αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα, σήμερα και αύριο τουλάχιστον. Και μετά βλέπουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v