Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με χαμηλό τζίρο η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Μαζεύονται οι απώλειες στο ΧΑ. Η προσοχή στο eurogroup. Νωρίτερα ο FTSE 20 έφτασε να υποχωρεί έως και 2,2%. Περιορίστηκαν οι απώλειες και στις τράπεζες. Σε θετικό έδαφος πέρασαν Eurobank και Marfin.

Μαζεύονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον FTSE 20 που έφτασε να υποχωρεί ως 2,21% προς τις 340 μονάδες να περιορίζει τις απώλειες του.

Η εικόνα είναι διαφορετική για παράδειγμα στη Φρανκφούρτη, όπου ο DAX ενισχύεται οριακά προς τις 6.766 μονάδες.

Μέτριες οι συναλλαγές οι οποίες στις 16.40 διαμορφώνονται στα 52 εκατ. ευρώ.

Η διόρθωση αποδίδεται κυρίως σε εγγενείς αφορμές και αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες περιμένουν με εύλογο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από το Eurogroup.

Νωρίτερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε προς τις 815 μονάδες καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί προς τα 2,81 ευρώ, η Alpha Bank προς το 1,65, η Τράπεζα Πειραιώς προς το 0,59 και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προς το 0,87 ευρώ πρωτού δείξει σημάδια ανάκαμψης.

Μεγαλύτερες αντιστάσεις έδειξαν οι μη τραπεζικές μετοχές: Folli Follie, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ με την τελευταία να σημειώνει κέρδη 1,67% στα 4,27 ευρώ.

Σημαντικές οι απώλειες καθώς φτάνουν το 3,70% για τη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola Τρία Έψιλον, που υποχωρεί προς τα 14,80 ευρώ

Το ενδιαφέρον είναι πως η κίνηση της Moody’s να υποβαθμίσει την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες τέσσερις χώρες, προειδοποιώντας παράλληλα τη Γαλλία, την Αγγλία και την Αυστρία, επηρεάζει περισσότερο το ελληνικό χρηματιστήριο παρά το γαλλικό, το ιταλικό ή το ισπανικό.

Σημειωτέον πως νωρίτερα το Δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων τρίμηνης διάρκειας με επιτόκιο 4,61%, ενώ η έκδοση υπερακαλύφθηκε κατά 2,7 φορές.

Όμως, ανησυχητικότερα είναι τα νέα από το μέτωπο του ΑΕΠ. Συρρίκνωση κατά 7% στο δ’ τρίμηνο του 2011 είναι καταστροφικό ποσοστό.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η πλειονότητα των μετοχών του FT 40 κινείται χαμηλότερα και μόλις επτά μετοχές διασώζονται: Τράστορ, Centric, Νηρέας, Creta Farm, Ελτον, Dionic και Βωβός. Σταθερή παραμένει η τιμή των Σιδενόρ, Καράτζη και ΕΥΑΘ.

Λίγο έως πολύ η μέχρι τώρα έκταση της διόρθωσης και δη των τραπεζικών μετοχών θεωρείται φυσιολογική και δικαιολογείται τεχνικά. Για τον FTSΕ 20 οι 320 μονάδες παραμένουν πάντα σημείο αναφοράς, για την ΕΤΕ τα 2,70 ευρώ, ενώ η νευρικότητα κι η επιφυλακτικότητα που κυριαρχούν λόγω του επόμενου Eurogroup είναι λογικό να βαραίνουν το κλίμα σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v