Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πιέσεις στις τράπεζες μετά το χθεσινό ράλι

Οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο στις τράπεζες, μετά τη χθεσινή αντίδραση. Ο 20άρης διορθώνει με πιθανή στήριξη στις 345-340 μονάδες, ενώ η ΕΤΕ κρατά τα 2,70 ευρώ. Πτώση για Πειραιώς, Alpha, Εurobank και 3Ε.

Συνεδρίαση με σχετική μεταβλητότητα για βασικούς δείκτες και μετοχές, βρίσκει τους πωλητές από πλεονεκτικότερη θέση μετά τα πρώτα 45΄.

Πωλητές κυρίως σε τράπεζες, μετά τη χθεσινή ακραία αντίδραση, με τον FTSE 20 να πιέζεται προς τις 345 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 830 μονάδων. Με μάλλον μέτριο τζίρο, καθώς κυμαινόταν στα 14,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία 3,7 στην Alpha Bank, 3,1 στην Εθνική Τράπεζα, 2,6 στη Eurobank και 1,2 στην Τράπεζα Πειραιώς.

Καθαρά τραπεζοβαρές και σήμερα το… παιχνίδι, εν μέσω νέων φημών, διαρροών και αντικρουόμενων δηλώσεων ξένων παραγόντων.

Οι Γερμανοί, οι Λουξεμβούργιοι αλλά και οι Βέλγοι κι οι Ολλανδοί εντείνουν την πίεση, σε μια συγκυρία όπου η Moody’s υποβάθμισε την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες τέσσερις χώρες. Χωρίς να παραλείψει τη Γαλλία και την Αγγλία.

Η μετοχή της Εθνικής, μετά την αδυναμία της να επιβεβαιώσει τη φορά προς τα 3,20, πριν από λίγο έκλινε προς απώλειες της τάξης του 1,71%, στα 2,87 ευρώ.

Εντείνονται οι πωλήσεις και οι πιέσεις σε Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank αλλά και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τη στιγμή όπου η Eurobank σταθεροποιείται στο 1,12 ευρώ. Νευρικότητα όμως διακατέχει τους παίκτες και στις κινήσεις τους που γίνονται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος κρατά τα 3,25 και η ΜΟΗ αντιδρά προς τα 6,23 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση σχετικά αυξημένες συναλλαγές έχουν γίνει στην Creta Farm, σε Intralot - Intrakat, ενώ με σχετικά λίγα κομμάτια η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ διορθώνουν προς τα 3,70 και τα 3,90 ευρώ. Σταθερή στο 1,15 ευρώ η ΓΕΚ Τέρνα, λίγο ψηλότερα στο 1,70 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή.

Λίγο πριν από τις 11:15 ο 20άρης έδειχνε να βρίσκει στήριξη στις 345 μονάδες (με κατώτερο όριο τις 340) κι ο Γενικός Δείκτης στις 825 μονάδες. Για την Εθνική, που μέχρι τώρα έχει χαμηλό στα 2,85 ευρώ, υπάρχει σχετική ασφάλεια καθώς μία πρώτη σημαντική στήριξη έχει διαμορφωθεί στα 2,70 ευρώ.

Στην αγορά αναμένουν με ενδιαφέρον τις κινήσεις των βασικών μετόχων ιδιωτικών τραπεζών, καθώς για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση των ομίλων θα πρέπει να συνεισφέρουν στις αναπόφευκτες αυξήσεις κεφαλαίου.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, το στοίχημα που παίζεται άμεσα στο Χρηματιστήριο Αθηνών αφορά το εάν τελικά θα διεξαχθεί αύριο το eurogroup και ποια θα είναι η στάση των Γερμανών και των συμμάχων τους όπως και η απάντηση της ελληνικής πλευράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v