Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποικίλες εκθέσεις, σταθερό το κλίμα

Οι ΑΧΕ μιλούν για διόρθωση, μετά την απότομη άνοδο, τη στιγμή που η υποβάθμιση από την S&P θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή αφορμή. Στο ταμπλό όμως, διαψεύδονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες οι Κασσάνδρες, τη στιγμή που αργά, πολύ αργά, διευρύνεται το ενδιαφέρον και προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στο επίκεντρο η Cosmote, προσοχή στη λήξη των παραγώγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υποβάθμιση από την S&P εναντίον της ξεκάθαρα ανοδικής φοράς μετοχών του FTSE-20, προσδίδει εκ των πραγμάτων ενδιαφέρον στη συνεδρίαση.

Συνεκτιμώντας πως αύριο λήγει στα παράγωγα και η σειρά μηνός Νοεμβρίου παρουσιάζει ενδιαφέρον η ”αντιπαράθεση” γύρω από τις 1.455-1.462 μονάδες για τον FTSE-20 και μεταξύ των 2.200-2.208 μονάδων για τον Μid 40.

Εκτίμησή μας είναι πως μόνο βραχυπρόθεσμα μπορεί να... αναχαιτιστεί η φορά της αγοράς, από τη στιγμή που μεσοπρόθεσμα ο πήχης τίθεται υψηλότερα.

Βέβαια, στην πρωινή τους αναφορά οι ΑΧΕ μας προετοιμάζουν για το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης μετά την απότομη άνοδο, συμφωνούν όμως, πως η ψυχολογία γίνεται όλο και θετικότερη.

Η Π&Κ αναβαθμίζει την τιμή-στόχο για την Εθνική στα 28,1 ευρώ, ενώ η παρουσίαση του ΟΠΑΠ σε ξένους θεσμικούς συνεχίζεται με απόλυτη επιτυχία, με την τιμή στόχο της CSFB να παραμένει καρφωμένη στα 21,5 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση της στάθμισης για τη μετοχή της Εθνικής στον MSCI Greece στο 17,7% οδηγεί σε σχεδόν διπλασιασμό της ημερήσιας εμπορευσιμότητας και προσελκύει ξένα κεφάλαια παθητικής διαχείρισης αμοιβαίων.

Το ερώτημα, όμως, που αφορά στον... δεύτερο πυρήνα των ενεργών παικτών της Σοφοκλέους αφορά στην εικόνα που διαμορφώνεται σε επιμέρους μετοχές πέραν των γνωστών επιλογών.

Η κατάσταση δεν είναι ακριβώς τόσο ”στεγνή” όσο παρουσιάζεται.

Αφενός μεν στο σύνολό τους οι μετοχές θυγατρικών τραπεζών ή οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα κινούνται για διάφορους λόγους ανοδικά.

Αφετέρου όλο και περισσότερες μετοχές πέραν των γνωστών εξαίρετων περιπτώσεων (ενός πλαισίου, ενός Jumbo, ή μίας Folli Fllie) κινούνται όλο και καλύτερα, είτε πρόκειται για την ”βαριά” Motor Oil είτε για το βελτιωμένο Πετζετάκι.

Είναι, όμως, προφανές, πως η... βεντάλια για να ανοίξει χρειάζεται χρόνο, κεφάλαια και επιμονή.

Θα ήταν παράλογο να θεωρηθεί πως τα όσα συντελέστηκαν τόσα χρόνια σε βάρος του χρηματιστηριακού θεσμού μπορεί να επανακτηθούν σε ένα ή δύο εξάμηνα.

Γι αυτό στο σύνολό τους οι χρηματιστηριακές εκτιμούν πως τα αποτελέσματα 9μήνου αποτελούν πρόκριμα τοποθετήσεων, γιατί η αγορά έχει λόγους και συμφέροντα να κινηθεί καλύτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v