Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σπριντάρουν” Εμπορική - ΟΠΑΠ

ΟΠΑΠ και Εμπορική δείχνουν, από διαφορετική θέση, τι μπορεί να περιμένει σε έναν επόμενο κύκλο η Σοφοκλέους. Οι συναλλαγές των 50 εκατ. ευρώ στα πρώτα 40 λεπτά της συνεδρίασης εδραιώνουν την ανοδική τάση, δίνουν τόνο στη συνεδρίαση και επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον των ισχυρών επενδυτών για την αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

ΟΠΑΠ και Εμπορική δίνουν τον τόνο και δείχνουν το δρόμο.

Η διαφαινόμενη επίλυση του ακανθώδους ασφαλιστικού προβλήματος της Εμπορικής (δες σχετικό θέμα) δίνει εύλογα άλλον αέρα στη μετοχή της μητρικής, αλλά και των θυγατρικών της.

Στο +6,6% η μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας, στα 2,82 ευρώ ο Φοίνικας (στο επίπεδο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που είχε καλυφθεί εξολοκλήρου από τη μητρική), με κέρδη 3,5% ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου.

Η αντίδραση της Εμπορικής, απόλυτα δικαιολογημένη για τις μετοχές το ομίλου, αποτελεί ταυτόχρονα προοίμιο για το προσδοκώμενο όφελος που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τους υπόλοιπους τέσσερις ισχυρούς ομίλου του κλάδου ανάλογη ρύθμιση – επίλυση.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η καταγραφή μίας ακόμη υψηλής τιμής στα 18,90 ευρώ προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι το καλύτερο ”ελληνικό προϊόν” που διαφημίζεται τα τελευταία δύο χρόνια σε ξένους θεσμικούς.

Η μικρή διόρθωση της τιμής προς τα 18,60 ευρώ αποτελεί τεχνική και μόνο κίνηση, που ελάχιστα φοβίζει τους αναλυτές.

Θα πρέπει, επίσης, να προσεχθεί η πορεία της Πειραιώς, μίας ακόμη μετοχής που εμφανίζει υποαπόδοση σε σχέση με αυτήν των ισχυρότερων ομίλων του κλάδου.

Με βάση τη μέχρι στιγμής εικόνα των δεικτών FTSE, φαίνεται να διαμορφώνεται ισομερώς αντίδραση κατά 0,3%-0,4%.

Θα πρέπει, όμως, να προσεχθεί η αυξημένη βαρύτητα στη στάθμιση του δείκτη της ασφαλιστικής του Φοίνικα.

Διαπιστώνεται, επίσης, πως αγοραστές εμφανίζονται και πάλι στις μετοχές των Alpha, ΟΤΕ, Eurobank, ΔΕΗ, στα τρέχοντα ή και λίγο υψηλότερα επίπεδα (με τη μετοχή της Αlpha να ενισχύεται κατά 1,6%).

Οι συναλλαγές των περίπου 50 εκατ. ευρώ (στις 11:40) προοιωνίζονται συνέχεια ενδιαφέρουσα, όχι τόσο για τις μετοχές που ήδη ξεχωρίζουν, αλλά για όσες ακόμη και έμμεσα θα μπορούσαν να επηρεαστούν θετικά.

Προφανώς η κίνηση της Εμπορικής – Φοίνιξ θα μπορούσε να έχει συγκριτικά όφελος για τις Αγροτική Ασφαλιστική, Εθνική Ασφαλιστική.

Σημείωση: Εάν υποτεθεί πως στο πρόγραμμα μετοχοποίησης μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται και η διάθεση ενός επιπλέον ποσοστού του ΟΛΠ, δικαιολογείται απόλυτα η προσπάθεια διαμόρφωσης τιμής, καταρχήν υψηλότερης των 10 ευρώ.

Βέβαια, βραχυπρόθεσμα τα αποτελέσματα 9μήνου θα είναι αυτά που θα καθορίσουν την τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v