Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζόκερ με ΟΠΑΠ

Η αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τον ΟΠΑΠ από την CSFB και όσες ξένες ακολουθήσουν έχει το... άρωμα της επόμενης μετοχοποίησης. Παράλληλα, όμως, επιβεβαιώνει την τακτική και τη μέθοδο με την οποία κινούνται οι ξένοι. Μετριότερη του αναμενόμενου η αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αναθεώρηση της τιμής-στόχου για τον ΟΠΑΠ στα 21,5 ευρώ από την Credit Suisse καταδεικνύει την προσέγγιση των ξένων.

Σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνει την εκτίμηση εκείνων των παραγόντων που φρονούν πως ειδικά οι ξένοι τοποθετούνται με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα σε συγκεκριμένες ελληνικές μετοχές.

Δημιουργεί, παράλληλα, την πεποίθηση πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το περιθώριο διόρθωσης των μετοχών – επιλογών τους, είναι ελεγχόμενο και μικρής έκτασης.

Προφανώς, η συμμετοχή τους σε Εθνική, Alpha, Eurobank, Eμπορική, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ διαμορφώνει ένα εύρος ασφαλείας για τη διακύμανση του FTSE-20, που στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να τον πιέσει προς τις 1.420 μονάδες.

Περιορισμένο είναι το περιθώριο διόρθωσης για τη μετοχή της Εθνικής, λίγο μεγαλύτερο φαίνεται να διαμορφώνεται για την Alpha, ενώ σε διαδικασία σταθεροποίησης βρίσκεται η Eurobank.

Για τη μετοχή της Πειραιώς θα πρέπει να αποσαφηνιστούν άμεσα οι προθέσεις των αρμόδιων για το ποσοστό εκείνο που κατέχει το Δημόσιο. Το ζητούμενο είναι ο χρόνος και ο τρόπος διάθεσής του στην αγορά.

Για την Εμπορική, η μονότονα ανοδική αντίδραση της μετοχής από τα σχεδόν 16,5 ευρώ προφανώς προοιωνίζεται κινήσεις που σχετίζονται είτε με το ασφαλιστικό είτε με τη συμμετοχή των Γάλλων και άλλες κινήσεις αναδιάρθρωσης.

Οι μετοχές, όμως, αυτής της περιόδου είναι πρωτίστως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ.

Για τον πρώτο είναι βέβαιο πως θα πλειοδοτήσουν και άλλοι ξένοι οίκοι, με την κεφαλαιοποίηση του οργανισμού να οδηγεί σε επίσπευση της επόμενης μετοχοποίησης.

Για τον ΟΤΕ είναι προφανές πως η φάση συσσώρευσης στο τρέχον επίπεδο τιμών οδηγεί εκ των πραγμάτων σε υπεραντίδραση υψηλότερα των 12,80 -12,90 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της μετοχής προς τα 14 ευρώ.

Περιμέναμε, όμως, πως με κλίμα ήπιας διόρθωσης – σταθεροποίησης στην υψηλή κεφαλαιοποίηση θα αντιδρούσαν καλύτερα τουλάχιστον ορισμένες μετοχές εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ειδικότερα όσων τα αποτελέσματα 9μήνου δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση.

Αυτή η βελτίωση της τάσης για συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα πρέπει να αναζητηθεί μάλλον μετά τη λήξη των συμβολαίων, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις ”αγοράστηκαν” περισσότερα από το σύνηθες συμβόλαια στο ΜΚ-40.

Αλίμονο εάν ένα τμήμα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου ο συντελεστής Π προς Ε διαμορφώνεται το πολύ έως το 12, δεν μπορεί να αποτελέσει επενδυτική επιλογή.

Σημείωση: Όσον αφορά στον ΟΠΑΠ και στα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά της μετοχής, θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο η ”ομάδα εργασίας” πραγματοποιεί έναν από τους πλέον φιλόδοξους κύκλους παρουσιάσεων στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Αναμφίβολα, η θετική εικόνα του οργανισμού προσελκύει και άλλους ξένους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v