Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς να καταπολεμήσετε την γκανιότα!

Το KΙΝΟ επιστρέφει στους παίκτες το 70% των χρημάτων τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος παίκτης αγοράζει ελπίδα, αποδεχόμενος ότι θα χάσει στη διάρκεια του παιχνιδιού το 30% των χρημάτων του. Στη Σοφοκλέους πόσο κοστίζει άραγε το όνειρο; Πόσα παίρνει η γκανιότα και γιατί;

Πώς να καταπολεμήσετε την γκανιότα!
Το KΙΝΟ επιστρέφει στους παίκτες το 70% των χρημάτων τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος παίκτης αγοράζει ελπίδα, αποδεχόμενος ότι θα χάσει στη διάρκεια του παιγνιδιού το 30% των χρημάτων του.

Στη Σοφοκλέους πόσο κοστίζει άραγε το όνειρο; Πόσα παίρνει η γκανιότα και γιατί;

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους επενδυτές, αλλά τους επιφυλάσσει ταυτόχρονα και έναν μεγάλο κίνδυνο. Η ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας ωθεί τους ανθρώπους να προσαρμόζουν την καθημερινότητά τους σε αυτούς ακριβώς τους ρυθμούς.

Ο επενδυτής, ειδικότερα, έχει την αίσθηση ότι πρέπει να κινείται διαρκώς, ακόμη κι αν δεν υπάρχει προφανής λόγος. Πολλές φορές ο επενδυτής μοιάζει με τον σκύλο που γυρίζει γύρω γύρω από την ουρά του.

Με άλλα λόγια, η χαρά του χρηματιστή! Κάθε φορά που ο επενδυτής ολοκληρώνει μία πλήρη περιστροφή από τον εαυτό του, καλείται να πληρώσει τα ”διόδια”, τις προμήθειες.

Τα μαθηματικά μας διδάσκουν ότι οι συνεχείς κινήσεις κάνουν πλουσιότερο τον χρηματιστή και φτωχότερο αντίστοιχα τον επενδυτή. Το πρόβλημα εντοπίζεται ευκολότερα όταν μεταξύ της αγοράς και της πώλησης δεν προκύπτει κέρδος.

Στην προκειμένη περίπτωση η γκανιότα δεν αστειεύεται. Δουλεύει με 100%! Κι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο αρκετοί επενδυτές κερδίζουν σε μία ανοδική κίνηση της αγοράς λιγότερα από τον μέσο όρο ανόδου των μετοχών.

Ο ορθότερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς όλη αυτή την κατάσταση είναι να κάνει δύο και μόνο χρηματιστηριακές πράξεις και μάλιστα σε μεγάλη χρονική απόσταση η μία από την άλλη.

Μία αγορά όταν πιστεύει ότι η τιμή της μετοχής είναι πραγματικά καλή και μία πώληση όταν ”πιάσει” τον αρχικό του στόχο. Είναι δύσκολο να επιδείξει κανείς τέτοια πειθαρχία, αν όχι αδύνατον.

Είναι όμως και ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγει τα... άσκοπα έξοδα. Η δουλειά του χρηματομεσίτη είναι να τον οδηγεί σε συνεχείς πράξεις. Να του πουλάει συνεχώς ένα νέο όνειρο. Η δουλειά του επενδυτή είναι να αγοράζει στα χαμηλά και να πουλάει στα ψηλά.

Πριν από λίγο καιρό λέγαμε απ’ αυτήν εδώ τη στήλη ότι υπήρχαν μεγάλες ευκαιρίες στη μικρή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ευκαιρίες που έβγαζαν μάτι! Τώρα οι τιμές πολλών μετοχών αυτής της κατηγορίας βρίσκονται υψηλότερα κατά 40% - 60%.

Η συνήθης πρακτική είναι να παίρνει κανείς το κέρδος του και να ψάχνει να βρει το επόμενο συν πενήντα τοις εκατό. Αυτό τον εξαναγκάζει να κάνει η οθόνη. Υπάρχει, όμως, και ένας πιο ορθολογικός τρόπος για να αντιμετωπίζει κανείς τα πράγματα.

Να παίξει το παιχνίδι ”μισό – μισό”. Να πάρει το κέρδος του στα μισά χαρτιά του και να περιμένει να δει τι θα συμβεί στα επόμενα μισά. Με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να βγει χαμένος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο πιθανότητες: Η αγορά να πάει πάνω και να βγάλει ακόμη περισσότερα κέρδη ή η αγορά να πάει κάτω και να ξαναγοράσει τις μετοχές που πούλησε.

Στο χρηματιστήριο η γκανιότα παίρνει αυτό που ορίζουμε εμείς ότι πρέπει να πάρει. Διαφορετικά, υπάρχει και το Kino...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v