Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύτερα στα Αμοιβαία παρά κορόιδο!

Ήταν ζητιάνος, λέει, αλλά, όταν πέθανε, βρήκαν στο σπίτι του χιλιάδες χρυσές λίρες! Ο άλλος έψαχνε στα σκουπίδια και έκανε ολόκληρη περιουσία! Δεν μπορεί! Κάτι λάθος συμβαίνει. Για να γίνονται πλούσιοι οι ρακοσυλλέκτες και οι ζητιάνοι, κάποιοι άλλοι γίνονται φτωχότεροι. Μήπως είμαστε εμείς τα κορόιδα της ιστορίας;

Καλύτερα στα Αμοιβαία παρά κορόιδο!
Ήταν ζητιάνος, λέει, αλλά, όταν πέθανε, βρήκαν στο σπίτι του χιλιάδες χρυσές λίρες! Ο άλλος έψαχνε στα σκουπίδια και έκανε ολόκληρη περιουσία! Δεν μπορεί! Κάτι λάθος συμβαίνει.

Για να γίνονται πλούσιοι οι ρακοσυλλέκτες και οι ζητιάνοι, κάποιοι άλλοι γίνονται φτωχότεροι. Μήπως είμαστε εμείς τα κορόιδα της ιστορίας;

Όσο οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανεβαίνουν, ανεβαίνουν αντίστοιχα και οι προσδοκίες της αγοράς. Κι αντιστρόφως. Ενώ, λοιπόν, πριν από τρεις μήνες οι περισσότεροι επενδυτές ήταν διατεθειμένοι να πετάξουν τα χαρτιά από το παράθυρο, σήμερα πληρώνουν 50% και 60% ακριβότερα για να τα πάρουν πίσω.

Το καλύτερο επάγγελμα, τελικά, αποδεικνύεται ότι είναι αυτό του ρακοσυλλέκτη! Όσοι μάζευαν από τα σκουπίδια τις μετοχές που πετούσαν όλοι οι άλλοι, σήμερα απολαμβάνουν άκοπα κέρδη.

Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι που ακολούθησαν την ψυχολογία της αγοράς και έδρασαν σύμφωνα με τις επιταγές της, μπορούν να νιώθουν ηλίθιοι για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι αγοράζουν ακριβότερα κάτι που πούλησαν φθηνότερα πριν από λίγο μόλις καιρό. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχουν φορτωθεί με πρόσθετο άγχος, αφού η αγορά βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο.

Όσο ”εύκολες” είναι οι 2.800 μονάδες, άλλο τόσο εύκολες είναι και οι 2.400.

Κι αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες της αγοράς; Δεν δικαιούται τότε να αλλάξει κάποιος άποψη; Αν πρόκειται πράγματι για ένα ουσιαστικό γύρισμα της αγοράς, τότε ναι.

Πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο ή για ένα ακόμη φωτεινό διάλειμμα μέσα στη βαρυχειμωνιά; Δυστυχώς, σ’ αυτό το ερώτημα δεν μπορούμε να απαντήσουμε τώρα. Θα πάρουμε όλοι την απάντησή μας στο μέλλον, όταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα έχουν ολοκληρώσει την κίνησή τους.

Μέχρι τότε όλοι θα ποντάρουμε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Θα πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν προφήτες. Το είδος αυτό έχει εξαντληθεί στην εποχή της Βίβλου.

Επίσης, δεν υπάρχουν ”εύκολα κέρδη” και αυτονόητοι στόχοι. Εκτός και αν πιστεύει κανείς ότι είναι αρκετό να κάθεται στο σπίτι και να περιμένει τον courier με το οποίο θα του έχουν στείλει συστημένα τα κέρδη του οι ”ηγέτες” της αγοράς!

Θα πάει πάνω ή κάτω η αγορά; Αντί να βασανιζόμαστε με αυτό το ερώτημα και να στριφογυρίζουμε νευρικά στον ύπνο μας, υπάρχει μία πιο εύκολη λύση: Αν έχουμε πουλήσει στα χαμηλά δεν αγοράζουμε άλλη φορά μετοχές.

Το πολύ πολύ να ασχοληθούμε με τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Δεν μας πρέπει τόση ταλαιπωρία. Αν δεν έχουμε αγοράσει στα χαμηλά, μπορούμε να αποκομίσουμε κάποιο από το κέρδος μας και να είμαστε έτσι ”μέσα” σε όλες τις εξελίξεις.

Στις 2.800 ή στις 3.000 μονάδες θα έχουμε κι άλλες μετοχές για να πουλήσουμε. Στις 2.400 ή στις 2.200 θα έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε. Εκτός και αν επιμένουμε να πετάμε τα λεφτά από το παράθυρο για να κάνουμε πλούσιους τους ρακοσυλλέκτες...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v