Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς ανάσχεση πιέσεων με αιχμή τη Eurobank

Λελογισμένη κρίνεται (προς το παρόν) η υποχώρηση της Σοφοκλέους παρά το έντονα αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές, το πετρέλαιο στα 55,5 δολ., το χρυσό στα 430 δολ., αλλά και τη διαρκή υποχώρηση του δολαρίου. Η αρχική πίεση εκτονώθηκε στο τεχνικό εύρος ασφαλείας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη συμπεριφορά των Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, Cosmote, ΕΛΠΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ομολογουμένως εντυπωσιάζει με τη μέχρι στιγμής εικόνα της η αγορά μας.

Το εύρος της αρχικής διόρθωσης έφερε πράγματι το Γ.Δ. προς την περιοχή ”κενό” στήριξης στις 2.433,8 μονάδες, για να αντιδράσει εν συνεχεία προς τις 2.447,3 μονάδες.

Μετοχή-σηματωρός όχι μόνο για τον FTSE-20 αποδεικνύεται η Eurobank, που μετά την αρχική υποχώρηση προς τα 20,36 ευρώ ”γύρισε” προς τα 20,66 ευρώ, με θετικό μάλιστα πρόσημο στις 11:40.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζει απώλειες της τάξεως του 0,75%, διόρθωση που ούτως ή άλλως δικαιολογεί (πόσο μάλλον που η αρνητική διεθνής συγκυρία πίεζε για κάτι περισσότερο).

Δεδομένου ότι η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 9, άκρως αρνητική για τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθίσταται προφανές, πως ειδικά σήμερα – αύριο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πορεία του FTSE-20.

Είναι προφανές πως μόνο μέσω του τραπεζικού κλάδου μπορεί να περιοριστούν, έστω και σε επίπεδο Γ.Δ., οι απώλειες στη Σοφοκλέους, τη στιγμή που το κλίμα στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Φραγκφούρτη είναι σαφώς χειρότερο.

Κυρίως γι’ αυτό το λόγο, θεωρείται άκρως ενδιαφέρουσα η πορεία μετοχών κυρίως της Eurobank, βεβαίως της Εθνικής (εύρος διακύμανσης στα 21,64-21,82 ευρώ), αλλά και τίτλων όπως ο ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, που θα μπορούσαν να παράσχουν χρήσιμη στήριξη στον FTSE-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v