ΧΑ: Επιστρέφουν οι βραχυπρόθεσμοι "παίκτες"

Με το που άρχισε να ξεκαθαρίζει κάπως η κατάσταση, οι βραχυπρόθεσμοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους με αύξηση συναλλαγών και "μάζεμα" σε κάποια χαρτιά. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια. Τα στατιστικά.

Τέλος καλό όλα καλά (?), καθώς την εβδομάδα, που αφήνουμε πίσω μας, δεν επαληθεύθηκαν οι φόβοι όσων προέβλεπαν την καταστροφή σε αυτή την φάση των αγορών.

Το ΧΑ είχε ένα καλό κλείσιμο την Παρασκευή με τον Γενικό Δείκτη στις 864,9, τον FΤ - 20 στις 365,8 μονάδες με αγοραστικό ξέσπασμα ( όπως θα έλεγε και ο φίλτατος Θανάσης Σταυρόπουλος) και σε άλλες μετοχές πέραν των ΔΕΗ, Ελληνικών Πετρελαίων και ΟΠΑΠ.

Βέβαια όπως σημείωναν αρκετοί παράγοντες και παίκτες τα σπουδαία για τις αγορές ξεκίνησαν στα μέσα της εβδομάδας όταν η πλειονότητα των παικτών συνειδητοποίησε πως ούτε η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών ούτε το ευρώ θα διαλυόταν σε αυτή τη φάση.

Στο ΧΑ με το που άρχισε να ξεκαθαρίζει η κατάσταση οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έκαναν αισθητή την παρουσία τους αρχικά στη συνεδρίαση της 14/9 κυρίως όμως στις δύο τελευταίες της εβδομάδας οπότε ο τζίρος υπερέβη συνολικά τα 205 εκατ. ευρώ (15-16/9).

Το ενδιαφέρον ήταν, πως μεγάλο μέρος των αγοραστών (κυρίως βραχυπρόθεσμων) εκτάθηκε σε μη τραπεζικούς τίτλους (σε αυτό συνέβαλε και η επισημοποίηση της θέσης 10,2% από τους αμερικανούς του Slichester Intern.) έπαιξε με τον ΟΠΑΠ για να κλείσει εχθές με σημαντικές τοποθετήσεις κυρίως στα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο.

Δεν έλειψαν βέβαια οι θέσεις σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, ΤΤ, το 14,3% της Marfin Popular, το 4,7% της Κύπρου και λίγους επιλεγμένους τίτλους από άλλες κατηγορίες.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως μετά από καιρό πραγματοποιήθηκαν άξιες λόγου συναλλαγές, δόθηκε η αίσθηση πως επιχειρείται «μάζεμα» σε συγκεκριμένα χαρτιά και αρκετοί ήταν αυτοί που πόνταραν σε 2-3 ενδεχόμενα.

Πέραν των όσων περίμεναν οι αγορές από το Eurogroup στην Πολωνία (πλούσιο ρεπορτάζ από την Αγγελική Παπαμιλτιάδου) κυκλοφόρησαν φήμες για επικείμενη σημαντική ενέργεια από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου.

Η υπεραπόδοση με αυξημένους τζίρους για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έδωσε τροφή σε πληροφορίες περί άμεσων εξελίξεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Παράγοντες της αγοράς δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να αφορά στην διαδικασία διάθεσης του 35% που έχει το Δημόσιο στα ΕΛ.ΠΕ με σχεδόν παράλληλη διαδικασία εκχώρησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Αποτελεί κοινό μυστικό, πως η πλευρά Λάτση θα ήθελε η διαδικασία να αφορά ενιαία τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ (σε αντίθεση με την κυβέρνηση) ενώ με βάση την τρέχουσα αποτίμηση των ΕΛ.ΠΕ (1,88 δισ. ευρώ) μία ενδεχόμενη διαδικασία πώλησης θα μπορούσε να αποφέρει εν δυνάμει περί τα 650-670 εκατ. ευρώ.

Μία τέτοια κίνηση θα άρεσε στις «αγορές», θα δημιουργούσε σχετική κινητικότητα και θα αποτελούσε ακόμη μία ενέργεια της κυβέρνησης στο πλαίσιο υλοποίησης των προσταγών της τρόικας- δανειστών.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πηγές, που υποστηρίζουν πως το όλο εγχείρημα έχει αναλάβει η Morgan Stanley, θεωρείται πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες ανάλογου χαρακτήρα. Θα δείξει… κοντός ψαλμός που λένε, καθώς οι πηγές υποστηρίζουν πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν στα μέσα της εβδομάδας.

Ανοδικά ποντάρουν όμως και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η Wall Street με τον DAX να επανέρχεται πάνω από τις 5.550, τον CAC 40 να περνά τις 3.000 μονάδες παρά την διόρθωση του γαλλικού δείκτη λίγο μετά τις 18.00 εχθές.

Αναμφίβολα η συνέχεια προοιωνίζεται εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια, καθώς η επιβεβαίωση των μακροπρόθεσμων στηρίξεων ενισχύει -από τεχνικής πλευράς- το σενάριο ενός βραχύβιου ανοδικού κύκλου.

Μπορεί οι βασικοί δείκτες να απέχουν από σημαντικές περιοχές-σημεία αναφοράς και το καθοδικό κανάλι να παραμένει ενεργό ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί, που ποντάρουν σε μία αντίδραση- ανάσα.

Προσώρας επιβεβαιώθηκαν τα ελάχιστα των 835,4 μονάδων για τον Γ.Δ, των 348,2 μονάδων, τα χαμηλά των 2,72 ευρώ της Εθνικής. Ο αυξημένος τζίρος στο διήμερο 15-16/9 και η περιορισμένης έκταση διασπορά ρευστότητας- θέσεων συνηγορούν υπέρ της αντίδρασης. Ομοίως η υπέρβαση των κρίσιμων 360 μονάδων για τον Ftse20 (όπως σημειώνει η ομάδα ανάλυσης της eZMaket).

Να συνεκτιμηθεί, πως για το ΧΑ εκτός όλων όσων «τρέχουν» για τις ξένες αγορές, βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος από την τρόικα (υψηλόβαθμα στελέχη της θα έρθουν στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας) ενώ συνεχίζεται η διαδικασία για την επίτευξη του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και οι έλεγχοι της ομάδας της Black Rock Solutions (με τη συνεργασία της Ernst & Young).

Οσον αφορά στο…γερμανικό μέτωπο η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής (στο Βερολίνο) ενδέχεται να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις εάν τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά για τον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως προβλέπουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 864,94 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,46%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 1,58%, ο Mid 30 με απώλειες 0,84% και ο Small Cap 80 με πτώση 2,05%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαία κέρδη μεταξύ άλλων σημείωσαν: οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 10,76%, οι Ασφάλειες 9,52% και το Πετρέλαιο –Αέριο 3%.

Εβδομαδιαίες απώλειες για τους κλάδους του Εμπορίου 14,97%, των Τηλεπικοινωνιών 9,56% και τα Ταξίδια και Αναψυχή κατά 8,78%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Φιερατέξ 27,27%, ΠΕΡΣΕΥΣ 27,27%, ΑΧΟΝ 26,67%, Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Βαρβέρης 17,24%, Spider 16,67%, Πήγασος 15,38%, ΜΡΒ 14,29%, ΔΕΗ 13,91%, Νηρεύς 13,79%, Newsphone 12,12%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αλκο (-27,91%), LAMDA (-24,15%), Ζάμπα (-16,88%), Χατζηιωάννου(-16,67%), Σάνυο (-16,67%), ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-15,79%), Τηλέτυπος (-15,57%), Βιοτέρ (-15,38%), ΚΑΕ (-15,23%) και Μουζάκης (-15%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v