Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται συγχρονισμός με την άνοδο των ξένων

Τα ξένα χρηματιστήρια κάνουν το χρέος τους. Στο ΧΑ μένει να φανεί εάν το χθεσινό ασανσέρ-διακριτικό μάζεμα μπορεί να το συγχρονίσει με αυτά. Κλειδί πάντα οι 370-375 για τον Ftse-20 και τα 3,30-3,35 ευρώ για την ΕΤΕ.

Τα πάνω-κάτω ήρθαν χθες, όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Με τον Γ.Δ. να κλείνει χαμηλότερα στις 848,40 μονάδες και τον Ftse-20 στις 356,73, ύστερα από μία άκρως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση.

Υψηλής μεταβλητότητας, μεγάλων διακυμάνσεων, αυξημένων συναλλαγών (113,3 εκατ. ευρώ), έπειτα από πολύ καιρό, αναδιάρθρωσης θέσεων (κυρίως στη ΔΕΗ δευτερευόντως στον ΟΠΑΠ) και αδυναμίας του 20άρη και της ΕΤΕ να εκπληρώσουν την ικανή και αναγκαία συνθήκη που θα διευκόλυνε τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές να λάβουν μεγαλύτερες θέσεις-ρίσκο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Στα 6,37 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με τοπικό υψηλό ημέρας στα 6,62, στα 7,50 ευρώ ο ΟΠΑΠ, με τοπικό υψηλό στα 7,65 ευρώ, ενώ η αυξημένη κινητικότητα παραπέμπει -κατά την εκτίμησή μας- σε άμεσες εξελίξεις.

Περίπου 810 χιλιάδες μετοχές άλλαξαν χέρια στη ΔΕΗ και άλλες 4,2 εκατ. στον ΟΠΑΠ, με συνολικό τζίρο περίπου 36,5 εκατ. ευρώ (τα 31,8 στη μετοχή του Οργανισμού). Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πρόκειται για συνδυασμό τοποθετήσεων, καθώς στη μετοχή φέρεται να λαμβάνουν θέση όχι μόνο το αμερικανικό χαρτοφυλάκιο (γνωστό μας πλέον από το 10,2% της ΔΕΗ) αλλά και βραχυπρόθεσμοι παίκτες, οι οποίοι ποντάρουν σε κάτι παραπάνω από τη δρομολογημένη διαδικασία για τον ΟΠΑΠ.

Άλλωστε, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει σύντομα και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να βγάλουν τις μετοχοποιήσεις και τις συμβάσεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί και έναν άσο, που δεν αποκλείεται να προκύψει την επόμενη εβδομάδα με τη συνδρομή και τη συμβουλευτική αρωγή κορυφαίου αμερικανικού οίκου.

Σύμφωνα με ορισμένους διορατικούς παίκτες, χθες επιχειρήθηκε ένα μεθοδικό μάζεμα σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, σαν κάποιοι insiders να γνωρίζουν κάτι περισσότερο από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Θα δούμε, αφού ούτως ή άλλως δεν έχουμε κάτι καλύτερο να περιμένουμε από το εσωτερικό μέτωπο. Τα ενθαρρυντικά νέα, όμως, έρχονται από το διεθνές μέτωπο και σχετικό θέμα του euro2day κάνει λόγο για διπλή ένεση κόντρα στην κρίση, σε μία συγκυρία όπου οι κεντρικές τράπεζες έδωσαν ώθηση στη Wall Street.

Στις 11.433 μονάδες ο DJIA, έστω και λίγο πάνω από τις 1.200 ο S&P 500. Στην Ευρώπη ασφαλέστερη ένδειξη θεωρείται η ενίσχυση του ευρώ, που επανέρχεται και πάλι πάνω από τo 1,39 δολ., ενώ και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες επιχειρούν αλλαγή τάσης. Στις 5.508 μονάδες ο DAX, στις 3.045 ο CAC 40, χαμηλότερα -ακόμη- των 5.800 και των 3.300 μονάδων αντίστοιχα, αλλά με ενεργή βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά.

Εάν διευθετηθούν κάποιες εκκρεμότητες, το Χ.Α. μπορεί (πρέπει) να ακολουθήσει τα ξένα χρηματιστήρια, με τις τράπεζες να έχουν μεν κυρίαρχο ρόλο, αλλά η δυναμική να προέρχεται από άλλον κλάδο.

Η υπεραπόδοση της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο δεν αρκεί. Στα 3,55 ευρώ διαμορφώθηκε τελικά με απώλειες ο σηματωρός Μυτιληναίος, επίμονοι (και αρκετοί) πωλητές στην Ελλάκτωρ, πιέσεις και σε ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ενώ για τον ΟΤΕ ό,τι και να ειπωθεί πλέον είναι λίγο και ανώφελο.

Η Deutsche Telekom μπορεί να κάνει τη δουλειά της, το ζήτημα είναι πως οι δικοί μας αποφεύγουν να εξαντλήσουν τα νομικά περιθώρια που τους παρέχει το σχετικό πλαίσιο.

Το Υγεία (από τον FtMid ) είχε την υψηλότερη απόδοση 28,12%, αντιδρώντας στο 0,41 ευρώ καθώς (όπως σημειώνεται και στον "ΜΕΤΟΧΟ" που κυκλοφορεί σήμερα) μόλις στα 59,8 εκατ. ευρώ (χθεσινή τιμή) η αποτίμηση του ομίλου.

Μόνο οι… εκτάσεις του Υγεία Πόλις αξίζουν τη χρηματιστηριακή αξία. Βέβαια, η περίπτωση του Υγεία και του κάθε… Υγεία είναι ενδεικτική της απαξίωσης και του ανορθολογισμού που έχει διαμορφωθεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Αποκλίσεις και αδικίες που είθισται η αγορά και ο χρόνος να επαναφέρουν στις πραγματικές διαστάσεις και μεγέθη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v