Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήλθαν τα πάνω κάτω στη Σοφοκλέους

Στο κόκκινο "έκατσε" τελικά η μπίλια στο ΧΑ, με την αρχική άνοδο να αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά "bull trap". Νέα ιστορικά χαμηλά για ΑΤΕ. Σε πολυετή χαμηλά ο ΟΤΕ. Άνοδος για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Κύπρου. 

  • του Θανάση Σταυρόπουλο
Μία ανοδική συνεδρίαση που ξεκίνησε στον απόηχο της χθεσινής τριμερούς τηλεδιάσκεψης και είχε σαν “συμμάχους” τις διεθνείς Αγορές, αποδείχθηκε ακόμα μία “bull trap”, καθώς μετά τις 16.20 οι πωλητές πήραν ουσιαστικότερες πρωτοβουλίες και με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν Γενικό και Τραπεζικό δείκτη πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Να σημειωθεί ότι μέσω των δημοπρασιών, στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Εθνική, Motor Oil, Jumbo, Alpha Bank και MIG.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 875,64 μονάδες (+2,15%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 556,47 μονάδες (+3,8%).

Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα υψηλά ημέρας οι Τραπεζικοί τίτλοι δεν επέδειξαν ακραίες διαθέσεις, αφ΄ ενός γιατί το σύνολο των αναλυτών εκτιμά ότι οι “προκλήσεις” για τον κλάδο είναι μπροστά και αφ΄ ετέρου λόγω της φήμης ότι και άλλη μία Τράπεζα προσέτρεξε στον μηχανισμό του ELA.

Από εκεί και πέρα και παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η χθεσινή τριμερής τηλεδιάσκεψη, δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο, σε αυτά που δεν ήξεραν ή δεν υποψιαζόντουσαν οι Αγορές. Απλά και οι δύο πλευρές “αγόρασαν χρόνο”.

Οι Ευρωπαίοι για να ρυθμίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες και να ετοιμαστούν και για τα πιο ακραία Ελληνικά σενάρια και η Ελληνική Κυβέρνηση υπό το κράτος πανικού και τρέχοντας για πολλοστή φορά πίσω από τις εξελίξεις, να πάρει μία τελευταία ευκαιρία, κυριολεκτικά στις … καθυστερήσεις και πριν ο “διαιτητής” σφυρίξει το “sorry no more bonus” (!)

Ασφαλώς και το παρελθόν σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την επιτυχία του μέλλοντος, αλλά έστω και στο “και πέντε” οι Κυβερνώντες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα νομοθετήματα είναι για να εφαρμόζονται και όχι απλά για να δημιουργούν εντυπώσεις.

Η διγλωσσία που άλλα λέμε έξω και άλλα πράττουμε μέσα τελείωσε και πρέπει έστω και στην ύστατη ώρα να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή των δημοσιονομικών δεδομένων, αν δεν περιοριστεί δραστικά το τεράστιο Κράτος (η Ελλάδα είναι το τελευταίο Σοβιέτ της Ευρώπης), "there must be a dramatic downsize of the public sector" ήταν η πρόταση, αν δεν παταχθεί ριζικά και ουσιαστικά η φοροδιαφυγή που φέτος το καλοκαίρι γνώρισε νέες δόξες στους τουριστικούς προορισμούς και όχι μόνο και βέβαια αν δεν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση και τώρα δείχνει να το ξανασκέπτεται, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος και βάζοντας σαν άλλοθι την κατακρήμνιση των αποτιμήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Εδώ βεβαίως εύλογα, θα τεθεί το ερώτημα: Γιατί καμία εισηγμένη του Δημοσίου, αν και οι περισσότερες έχουν άφθονη ρευστότητα, δεν έχει πάρει απόφαση και δεν έχουν προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών και οι διοικήσεις τους απλά παρακολουθούν την διάλυση των κεφαλαιοποιήσεων των εταιρειών που διοικούν; Και τι έκανε για αυτό το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης;

Μετά από όλα αυτά φταίνε κακοί Ευρωπαίοι και οι κερδοσκόποι των Αγορών (!!!)

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα καταργήσει το 38% των δημόσιων οργανισμών, στην προσπάθεια της να μειώσει τις δαπάνες και να εναρμονίσει το δημόσιο τομέα με τους όρους του ευρωπαϊκού "πακέτου διάσωσης", μεταδίδει το Reuters και ίσως αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής που πρέπει να λάβει σοβαρά η Ελληνική Κυβέρνηση.

Θετική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο άνοιγμα της Wall Street, αν και τόσο οι εκτιμήσεις όσο και τα μακροοικονομικά στοιχεία, μάλλον συνηγορούν περί του αντιθέτου (!)

Λίγο πριν ξεκινήσει το Ecofin της Πολωνίας την Παρασκευή, απόρρητη έκθεση Ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας πιστωτικής κρίσης στην Ευρωζώνη, που μπορεί μάλιστα να λάβει διαστάσεις συστημικής κρίσης. Το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε την έκθεση της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής της Ε.Ε., βάσει της οποίας ο κίνδυνος εξαπλώνεται καθώς η κρίση χρέους της Ευρωζώνης διαχέεται στις Τράπεζες και στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

"Το ευρώ καταρρέει" είναι ο τίτλος άρθρου που υπογράφει ο κ. George Soros και αναδημοσιεύεται από το Reuters. Ο μεγαλοεπενδυτής, χαρακτηρίζει την κρίση χρέους της Ευρωζώνης πιο δυσεπίλυτη από εκείνη της Lehman Brothers και προειδοποιεί πως η Γηραιά Ήπειρος είναι καταδικασμένη σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κρίσεων.

"Το χρέος της Ελλάδας είναι πλέον σαφώς μη διατηρήσιμο. Δεν υπάρχουν, όμως, διακανονισμοί ούτε για πιθανή χρεοκοπία ούτε για έξοδο από το ευρώ. Κατά συνέπεια, υπάρχουν δύο Ευρωπαϊκές αδυναμίες: το EFSF δεν μπορεί να στηρίξει την Ισπανία και την Ιταλία και δεν υπάρχει πρόβλεψη για χρεοκοπία ή για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", καταλήγει ο κ. Soros.

Μεγάλη αβεβαιότητα και υψηλά ποσοστά πτωτικού κινδύνου διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την οικονομία της Ευρωζώνης. Στο κύριο άρθρο της μηνιαίας έκθεσής της, η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι θα συνεχίσει να “παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις” όπως ακριβώς είχε δηλώσει και προ ημερών ο Jean Claude Trichet.

Η UBS ανακοίνωσε ζημιές 2 δισ. δολάρια στο τμήμα επενδυτικής στρατηγικής, από με εξουσιοδοτημένο trading.

Ο οίκος Moody’s πιθανότατα θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της Ιταλικής οικονομίας, σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών, σε έρευνα της Wall Street Journal. Η Moody’s έθεσε την Ιταλία υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση στις 17 Ιουνίου και, κατά παράδοση, οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν την κίνησή τους εντός 90 ημερών, σημειώνει η WSJ.

Κατά πολλούς διεθνείς αναλυτές η σημερινή άνοδος σε Ευρώπη και Αμερική, σχετίζεται με την απόφαση των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών να επανενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς 3μηνης δολαριακής ρευστότητας στο δ΄ τρίμηνο του έτους.

Άλλοι περισσότερο “υποψιασμένοι” αρνούνται να αγνοήσουν τα άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία και συσχετίζουν την σημερινή άνοδο με το επερχόμενο triple witching Σεπτεμβρίου.
Να επισημανθεί ότι σήμερα σημειώθηκε μπαράζ αρνητικών μακροοικονομικών ειδήσεων και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% τον Αύγουστο στην Αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου της Χώρας και αναρριχήθηκε 3,8% στο 12μηνο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών λιανικής θα αυξηθεί 3,6%. Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 11.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των νέων ανέργων διαμορφώθηκε στους 428.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα παρουσιαστούν 411.000 νέοι άνεργοι, έναντι των 417.000 στην προηγηθείσα περίοδο.

Τέλος, ο δείκτης Empire State, που αποτυπώνει την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης, διολίσθησε στο -8,8 τον Σεπτέμβριο έναντι -7,7 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περίμεναν βελτίωση του δείκτη στο -4.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ακόμα μία θετική συνεδρίαση για την ΔΕΗ (η τρίτη κατά σειρά). Ο τίτλος δείχνει μία αλλαγή εικόνας μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Silchester International Investors LLP, σύμφωνα με την οποία το fund αύξησε το ποσοστό του υψηλότερα του 10%.

Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση, με το fund να ανακοινώνει ότι ελέγχει το 10,21% της Επιχείρησης και δεν αποκλείεται να παίξει σημαντικότατο ρόλο σε περίπτωση που υπάρξουν μετοχικές εξελίξεις στην Επιχείρηση.

Η μετοχή ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 6,62 ευρώ (+6,09%), ενώ αν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 6,70 ευρώ δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 7,00 ευρώ.

Δραματικά αποτελέσματα εξαμήνου και πιθανή νέα αύξηση κεφαλαίου, έφεραν ασφυκτικές πιέσεις στην μετοχή της Αγροτικής Τρ. που κατρακύλησε σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Στα 0,42 από 0,72 ευρώ προηγουμένως περιέκοψε η Credit Suisse την τιμή - στόχο για τη μετοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ανησυχία από τα αποτελέσματα εξαμήνου στο Ταχ. Ταμιευτήριο, έφεραν πιέσεις και επαναπροσέγγιση των ιστορικών χαμηλών για τον τίτλο.

Νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και πολυετή χαμηλά για την μετοχή του ΟΤΕ, που έκλεισε και με ανεκτέλεστο πωλήσεων 307112 τεμ.. Τελευταία θεωρητική στήριξη στα 3,71 ευρώ και από εκεί και χαμηλότερα ο τίτλος εισέρχεται σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Χαμηλότερα του 20αρη, ίσως αξίζει υποσημείωσης η κάποια κινητικότητα σε θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Autohelllas και τον Νηρέα και η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Lamda Development (!)

Παρά το έντονο ενδοσυνεδριακό “πράσινο”, τελικά μόνο τέσσερις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+2,08%), ΟΠΑΠ (+2,6%), Κύπρου (+3,23%) και Eurobank (+3,48%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MPB.
 
Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Ελλάκτωρα και Πειραιώς, του 4% για Ταχ. Ταμιευτήριο και Jumbo και του 3% για ΟΤΕ, Folli Follie Group, MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 28 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 875,64 (14.00) και χαμηλό τις 847,7 (17.09) για να κλείσει τελικά στις 848,4 μονάδες με απώλειες 1,02%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 113 εκατ. από τα οποία τα 30 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (“πακέτα” ΟΠΑΠ).

Σαφώς διαφοροποιημένη από την ενδοσυνεδριακή η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 75 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 14,63%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εγχώρια Αγορά παίρνει μία προσωρινή ανάσα μετά την χθεσινή τριμερή τηλεδιάσκεψη, ενώ σημαντικό ρόλο στην απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση αναμένεται να παίξει το αυριανό triple witching Σεπτεμβρίου, εκτιμά ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Άρα οι ουσιαστικότερες διαθέσεις των Αγορών θα διαφανούν από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Σαφώς σημαντική είδηση και η παρέμβαση πέντε κορυφαίων Κεντρικών Τραπεζών για ρευστότητα σε δολάρια, η οποία απομακρύνει τον κίνδυνο κάποιου Τραπεζικού συμβάντος στην Ευρώπη, από την αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδότησης σε δολάρια.

Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec., συνεχίζεται ο σημαντικός προβληματισμός για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, καθώς η Αγορά θα περιμένει μεγαλύτερη “ορατότητα” για τις εξελίξεις που είναι μπροστά.

------ ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που σε συνδυασμό με τις μετακυλίσεις θέσεων διατήρησαν τις συναλλαγές σε υψηλό επίπεδο.

Περίπου αντίστοιχη κίνηση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει με μικρή υπερτίμηση 0,33%, ενώ ο δεύτερος μήνας (Δεκέμβριος) έκλεισε με premium 0,82%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 30613, τιμή εκκαθάρισης 357,9) κινήθηκαν μεταξύ 353 και 370 μονάδων. Μετακυλίσεις “short” θέσεων, αλλά και πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 στο 67%, ενώ υποχώρηση σημείωσε η ημερήσια δραστηριότητα με 1.400 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης να αλλάζουν χέρια (979 δικαιώματα αγοράς και 421 δικαιώματα πώλησης).

Συνεχίστηκε ο δανεισμός τίτλων (5300 MPB, 19000 ΟΤΕ, 131100 Ταχ. Ταμιευτήριο, 40200 Αγροτική, 30000 Μυτιληναίος, 8800 Alpha Bank, 104600 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (20069), Alpha Bank (6993), Πειραιώς (13909), Eurobank (3733), ΟΤΕ (6854), Αγροτική (4044), ΔΕΗ (2186), Κύπρου (5105), Μυτιληναίο (2345), ΟΠΑΠ (1229), Ταχ. Ταμιευτήριο (2626), MIG (15677), Ελ. Πετρέλαια (276), Motor Oil (231), Intralot (856), ΕΧΑΕ (554), ΓΕΚ (2508), MPB (2309), Ελλάκτωρα (1253), Σιδενόρ (218), Ιντρακόμ (114), Μέτκα (265), Coca-Cola (529), Τιτάνα (124), Βιοχάλκο (248).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (535800 τεμ.), Εθνική (1764869 τεμ.), Alpha Bank (800000 τεμ.), Κύπρου (930442 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8416698 τεμ.), Εθνική (14184066 τεμ.), Πειραιώς (18861263 τεμ.), ΟΤΕ (5373573 τεμ.), MIG (4404413 τεμ.), MPB (5285915 τεμ.), Eurobank (18134592 τεμ.) Κύπρου (4737431 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 5481 συμβόλαια λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Επίσης ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 600 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ και τα 500 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 10,00 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v