Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αφορμές για ανοδική αντίδραση

Ακόμη μία ευκαιρία για την Ελλάδα, ακόμη μία αφορμή για να αντιδράσουν ανοδικά τα χρηματιστήρια, με τις ευρωαγορές και τη Wall να αξιοποιούν τη συγκυρία. Κλειδί οι 370-375 για τον Ft 20 και τα 3,30-3,35 ευρώ για ΕΤΕ.

Για ευκαιρία "τελευταίας στιγμής" κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις να δίνουν ώθηση στη Wall.

Στο Χ.Α. αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές επιχειρείται ήδη από χθες η προεξόφληση κάποιων θετικότερων εξελίξεων.

Στις 857,2 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (1,67%), στις 359,69 ο Ftse 20 (2,09%), με οδηγό τις τράπεζες και σηματωρό την Εθνική, που "έκλεισε" στα 3,15 με υψηλό ημέρας τα 3,18 ευρώ.

Ενθαρρυντικός ο απολογισμός για τους βραχυπρόθεσμους, καθώς αργότερα συνέχισαν ο DAX με 3,36% στις 5.340, ο CAC 40 με 1,87% στις 2.949 μονάδες, ενώ το ευρώ κρατούσε το 1,37 $.

Η συνέχεια δόθηκε με το 1,27% του DJIA στις 11.246 και του S&P 500 στις 1.188 μονάδες. Για όλους τους αναφερόμενους δείκτες έχει γίνει ένα πρώτο ανοδικό βήμα, ωστόσο όλοι τους παραμένουν χαμηλότερα των πρώτων σημαντικών αντιστάσεων και σε μεγάλη -ακόμη- απόσταση από καθοριστικές τεχνικές ζώνες τιμών. 

Λίγο ως πολύ γνωστές, ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη τάση, οι ύστατες εξελίξεις, κυρίως όμως 2 - 3 επιμέρους από αυτές δίνουν προβάδισμα στους αγοραστές.

Τουλάχιστον γι' αυτήν τη βραχεία φάση των αγορών. Ούτως ή άλλως, αρκετές ενδείξεις ήταν με το μέρος των βραχυπρόθεσμων αγοραστών από την προχθεσινή κιόλας συνεδρίαση.

Το προσυνεδριακό σχόλιο της 13ης/9 με τον εύγλωττο τίτλο "Ελπίδες για τεχνική αντίδραση" μπορεί να μη μας βγήκε, ωστόσο η τάση αποσαφηνίστηκε χθες και πλέον το ποντάρισμα γίνεται ισχυρότερο.

Για να δούμε, αν και κατά την εκτίμησή μας η ουσία δεν βρίσκεται στα πρώτα θέματα αιχμής, αλλά στα δεύτερα.

Συγκεκριμένα, θεωρούμε ενθαρρυντική ένδειξη το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο περίφημο πια PSI (στο 82% σύμφωνα με το σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου), αλλά περισσότερη σημασία έχουμε δώσει στην εκτίμηση της JP Morgan πως το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα κλείσει επιτυχώς.

Σε μάλλον άσχετο χρόνο και σίγουρα σε κατάμαυρη συγκυρία πήρε θέση και εκτίμησε ο εν λόγω οίκος, που για πολλούς (ξένους και Έλληνες) είναι ο διορατικότερος παίκτης των αγορών σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Στο θέμα της JP Morgan δώσαμε εξαρχής ιδιαίτερη σημασία λόγω του ειδικού ρόλου που διαδραματίζει το συγκεκριμένο αμερικανικό σπίτι.

Έτερο θέμα, που ενδέχεται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία, αφορά στις νέες σκέψεις - σχέδια για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Στο κατατοπιστικότατο θέμα του Φώτη Κόλλια έχουμε -έπειτα από πολύ καιρό- μία εντελώς διαφορετική εικόνα και προσέγγιση, μακριά από τη… φαραωνικού τύπου με το Κατάρ, τις μακέτες του Αθεμπίγιο και τις διακρατικές συμφωνίες.

Υποστηρίζαμε εδώ και καιρό (κυρίως μέσα από τις σελίδες της "Ελευθεροτυπίας") πως το "γερμανικό μέτωπο" δεν μπορεί να αφήσει το Ελληνικό στους Άραβες, και μάλιστα με μία συμφωνία (διακρατική) που τύποις και ουσία αντιβαίνει το κοινοτικό πλαίσιο και την πρακτική.

Και είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως αυτήν τη φορά θα δικαιωθούμε 100%, καθώς ολλανδικών και έμμεσα γερμανικών συμφερόντων εταιρίες έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους για 2 - 3 φιλετάκια στην περιοχή του Ελληνικού.

Ξεφύγαμε λίγο, ωστόσο, εάν προχωρήσει με τον τρόπο που αναφέρει ο έγκριτος Φώτης Κόλλιας, θα ικανοποιηθεί ένα από τα πάγια αιτήματα του "γερμανικού μετώπου", με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σημειώνουμε πως η μετοχή της Ελλάκτωρ χθες υποχώρησε στο 1,59 ευρώ, ενώ από τα "μεσαία" η J&P Άβαξ αντέδρασε στο 0,77 και η ΓΕΚ/Τέρνα στο 1,30 ευρώ. Μετοχές εταιριών του κλάδου που βραχυμεσοπρόθεσμα πρέπει να παρακολουθούμε.

Στα 3,61 ευρώ με 1,98% η μετοχή του Μυτιληναίου, καθαρό χαρτί τάσης από το οποίο οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες περιμένουν περισσότερα. Η υπεραντίδραση (6,67%) για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 6,24 ευρώ αποδόθηκε (κυρίως) στις αναφορές για ενίσχυση της μετοχικής θέσης του αμερικανικού χαρτοφυλακίου Silchester, που φέρεται να "μαζεύει" και ΟΠΑΠ.

Ωστόσο, η μετοχή του οργανισμού είναι -από τεχνικής πλευράς- δύο με τρεις φάσεις πίσω από τη ΔΕΗ, που φαίνεται να έχει ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο διόρθωσης (οι… κυματικοί κάνουν λόγο για ολοκλήρωση του τρίτου κύματος ενός κλασικού πεντακυματικού σχηματισμού) που δικαιολογεί την τεχνική αντίδραση.

Με υψηλό μέσο όρο συναλλαγών η μετοχή της Επιχείρησης (528.447 κομμάτια χθες) δίνει τη δυνατότητα άμεσης εισόδου και απρόσκοπτης εξόδου ακόμη και ενδοσυνεδριακά. Λόγου χάρη, η ελάχιστη σημειώθηκε στα 5,87 και η υψηλή στα 6,28 για να κλείσει στα 6,24 ευρώ.

Η αγορά σε αυτήν τη φάση θέλει ακόμη 3 - 5 μη τραπεζικά χαρτιά από τον Ftse 20 και τον Ft Mid για να κινηθεί και να ανοίξει λίγο το παιχνίδι σε αυτό το διήμερο. Για να δούμε εάν οι επενδυτικές δυνάμεις που χθες φάνηκαν δραστήριες και είχαν σωστά πλασαρίσματα θα αξιοποιήσουν την αφορμή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v