Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Στο β΄ ημίχρονο έπαιξαν καλύτερα οι αγοραστές

Γεμάτη νευρικότητα η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με συχνές εναλλαγές προσήμων. Κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε το ΧΑ. Εβδομαδιαίες απώλειες 2,46% για το ΓΔ και κέρδη 2,73% για τον τραπεζικό δείκτη.

Γεμάτη νευρικότητα και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις συχνές εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη.

Αυτά μέχρι τις 15.20, όταν οι αγοραστές με άκρως επιλεκτικές κινήσεις πήραν ουσιαστικότερες πρωτοβουλίες και έχοντας σαν πρώτες επιλογές τους περισσότερους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους (πλην Eurobank) και με τις βοήθειες από τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη (πλην ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Folli Follie Group και Τιτάνα), επιβεβαίωσαν το θετικό πρόσημο και μάλιστα κατόρθωσαν να κλείσουν τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Σε αυτό πρέπει να βοήθησε και το σημαντικό short covering το οποίο έχει ξεκινήσει από χθες, αλλά και η θετική εικόνα των μεγάλων διεθνών Αγορών.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση απέδειξε ότι δεν περισσεύει ρευστότητα για το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και οι καθημερινοί traders θα συνεχίσουν να εστιάζουν την προσοχή τους σε τίτλους που η ημερήσια εμπορευσιμότητα εγγυάται την εύκολη επιβίβαση και αποβίβαση, αναλόγως του κλίματος που επικρατεί.

Στην παρούσα φάση, κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να διακρατήσει μετοχές περισσότερο από μιάμιση μέρα και έτσι η Σοφοκλέους θα συνεχίσει να πάσχει από σοβαρά χαρτοφυλάκια που έχουν συνηθίσει να κινούνται τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Άρα, με αυτά τα δεδομένα και αν δεν υπάρξει κάποιος καταλύτης – σοκ για την Ελληνική οικονομία και κατ΄ επέκταση για την Χρηματιστηριακή Αγορά, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η τελευταία να ακολουθήσει μία σταθερά ανοδική πορεία.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ολοκληρώθηκε και το triple witching Σεπτεμβρίου και από Δευτέρα η Αγορά θα δείξει πιο ευδιάκριτα τις διαθέσεις της.

Βέβαια τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά, όπως η τελική έκβαση του PSI, τα αποτελέσματα από τον έλεγχο της BackRock και βέβαια η “βαθμολόγηση” της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς από τον FTSE που αναμένεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από εκεί και πέρα τα μηνύματα από την πραγματική οικονομία, δεν συνηγορούν ούτε για συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς σύμφωνα με την άποψη πολλών αναλυτών, τα τελευταία (ως συνήθως) φοροεισπρακτικά μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση, όχι μόνο επιτείνουν την ύφεση, αλλά πλήττουν έτι περαιτέρω την περιορισμένη ρευστότητα των εταιρειών, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, είχε ήδη υποχωρήσει επιπλέον κατά 9% στο α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
 
Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται με έντονη νευρικότητα και ανάλογα της ημερήσιας ειδησεογραφίας, ενώ ίσως αξίζει στενότερης παρακολούθησης το αξιοπρόσεκτο short covering που άρχισε να εντείνεται από χθες.

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν ξένοι αξιωματούχοι και αναλυτές για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και για το κατά πόσο η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υλοποιήσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί, έστω και την τελευταία στιγμή.

Τον Οκτώβριο θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, δήλωσε ο Jean Claude Juncker, επαναλαμβάνοντας ότι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος είναι κρίσιμη.

Από την άλλη, σε χαλάρωση του στόχου για το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο Ελληνικό πακέτο φαίνεται πως προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Όπως αποκαλύπτει το Reuters, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Πολωνίας ότι "δεν θα αποτελέσει πρόβλημα" εάν τελικά το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων "είναι λίγο κάτω από το 90%".

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 23 Δεκεμβρίου 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στον επόμενο χρόνο, αλλά υπάρχει μόνο 18% πιθανότητα να εγκαταλείψει το ευρώ, αποκαλύπτει δημοσκόπηση του Reuters στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι από όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα αγγίζει το 65%, ενώ μισοί από τους συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση απάντησαν ότι θα χρεοκοπήσει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων για τη πιθανότητα Ελληνικής χρεοκοπίας κινήθηκαν από το 25% ως το 100%. "Χωρίς μέτρα που θα διασφαλίζουν την διαρκή παροχή ρευστότητας, η χρεοκοπία ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση στις Αγορές" δήλωσε ο Peter Dixon, οικονομικός αναλυτής της Commerzbank στο Λονδίνο.

Να μην δοθούν άλλα δάνεια διάσωσης στις καταχρεωμένες Χώρες της Ευρωζώνης, ζητά ο Πρόεδρος του Γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Οι Χώρες αυτές χρειάζονται μία ώθηση για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, είπε. “Για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Γερμανίας ή η διάσπαση του ευρώ πρέπει τώρα, στον τέταρτο χρόνο της δημόσιας χρηματοδότησης των Χωρών της κρίσης να αρχίσουμε να κλείνουμε τη στρόφιγγα των δανείων, σταδιακά αλλά σταθερά”, έγραψε ο Hans-Werner Sinn στη Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Για την Ελλάδα, η προσαρμογή είναι υπερβολικά μεγάλη για να γίνει όσο η Χώρα παραμένει μέλος του ευρώ, όμως, οι υπόλοιπες Χώρες μπορούν να το αντέξουν, εκτίμησε ο Sinn που βέβαια, ζήτησε να απαγορευτούν για πάντα τα ευρω-ομόλογα.

Θετική εικόνα και σήμερα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, παρά τις αρνητικές εκτιμήσεις, για την παγκόσμια οικονομία, που δείχνουν να επιμένουν. Μία δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας είναι ο κίνδυνος για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση στην Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, προειδοποίησε ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Gordon Brown.

Τον κίνδυνο διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τόνισε ο κ. J. Stiglitz μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. O νομπελίστας οικονομολόγος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη δυνατότητα της Αμερικανικής οικονομίας να αναπτυχθεί, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία στις ΗΠΑ.

Θετικό και το ξεκίνημα στην Wall Street, στον απόηχο των στοιχείων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, βελτιώθηκε αισθητά τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο 57,8 έναντι 55,7 που ήταν η τελική μέτρηση για τον μήνα Αύγουστο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα βελτιωθεί λιγότερο και θα διαμορφωθεί στο 56,5.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά στοιχεία της χρηματιστηριακής εβδομάδας που ολοκληρώθηκε, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 2,46% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,73%.

Νέο ρεκόρ συγκεντρωτισμού, αφού οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 95,5% τους τζίρου και μόλις τέσσερις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola, Εθνική, Κύπρου και ΟΠΑΠ, το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Νέες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου μόλις επτά εισηγμένες ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ ευρώ (!)

Πιο συγκεκριμένα η πρώτη 12αδα διαμορφώθηκε ως εξής: Coca-Cola (4,75 δισ), Εθνική (3,05 δισ), ΟΠΑΠ (2,39 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,88 δισ), ΟΤΕ (1,81 δισ), ΔΕΗ (1,52 δισ), Κύπρου (1,20 δισ), Alpha Bank (0,91 δισ), Τιτάν (0,91 δισ), Motor Oil (0,71 δισ), Πειραιώς (0,70 δισ), Βιοχάλκο (0,70 δισ), Eurobank (0,66 δισ).

Από το ταμπλώ του 20αρη, μόλις τρεις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ (-3,91%, έχασε και την τελευταία θεωρητική στήριξη των 3,71 ευρώ και κινείται προς … άγνωστον κατεύθυνση), Τιτάν (-3,29%) και Folli Follie Group (εντυπωσιακή πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 9,22 ευρώ, 31/8, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας). Αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Eurobank.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για MPB (+14,29%), ενώ ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 8% οι Ελ. Πετρέλαια και Πειραιώς, του 6% οι Ελλάκτωρ Ταχ. Ταμιευτήριο και MIG, του 5% η Alpha Bank και του 4% οι Μυτιληναίος, Κύπρου, Motor Oil, Jumbo. Με μικρότερα κέρδη οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Εθνική και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 24 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 844,55 (10.53) και υψηλό τις 868,59 (17.03) και έκλεισε τελικά στις 864,94 μονάδες με κέρδη 1,95%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 108 εκατ. από τα οποία τα 20,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές έναντι 47 πτωτικών και 27 τίτλοι με τελικά κέρδη από 5 έως 18,75%.

Στα επιμέρους, με σχετικά επιθετικούς αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης ο Fourlis, κινητικότητα στην Eurobank Properties, μετά από πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις και πτωτικό ξεκίνημα αντέδρασε η Lamda Development, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Νηρέα και ΕΛΒΑΛ, ενώ η υποχρέωση για υποβολή δημόσιας πρότασης από τον τελικό πλειοδότη, “εξασφαλίζει” μάλλον θετικές προοπτικές για τον τίτλο της ΕΒΖ (αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στις δεσμευτικές προσφορές).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εγχώρια Αγορά, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, παρουσιάζει μία διάθεση ανόδου στον όγκο συναλλαγών, όμως οι βασικοί δείκτες δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση πειστικής ανοδικής αντίδρασης, καθώς οι “προκλήσεις” για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο παραμένουν, τονίζει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Παράλληλα η δημοσιονομική κατάσταση στην Χώρα διανύει μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με τις διαρθρωτικές αλλαγές να μπαίνουν στην ατζέντα της Κυβέρνησης κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Οι πιέσεις εταίρων και δανειστών, μέχρι η Ελληνική Κυβέρνηση να δώσει πειστικότερα δείγματα γραφής θα συνεχιστούν, ενώ οι υποστηρικτικές δηλώσεις Ευρωπαίων Ηγετών φαίνεται να δίνουν μία τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ATE Sec. και μέχρι να παρουσιαστεί ο αποφασιστικός καταλύτης η μεταβλητότητα θα παραμείνει και οι όποιες κινήσεις θα είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

------- ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε επιφυλακτικά και ολοκληρώθηκε με σημαντική άνοδο, ενώ έληξε και το triple witching Σεπτεμβρίου και παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον όγκο συναλλαγών.

Επιθετικότερη κίνηση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας (Δεκέμβριος) να κλείσει με υπερτίμηση 1,2%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16518, τιμή εκκαθάρισης 365,43) κινήθηκαν μεταξύ 350 και 367,75 μονάδων.

Σημαντικές αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στα επίπεδα του 64%, με τον όγκο συναλλαγών στα 1.772 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.215 δικαιώματα αγοράς και 557 δικαιώματα πώλησης).

Συνεχίστηκε ο δανεισμός τίτλων (162100 Εθνική, 5000 Τιτάν, 7500 ΕΧΑΕ, 16300 ΔΕΗ, 10000 ΟΠΑΠ, 26800 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14868), Alpha Bank (2559), Πειραιώς (85516), Eurobank (7433), ΟΤΕ (3543), Αγροτική (3213), ΔΕΗ (1137), Κύπρου (7269), Μυτιληναίο (1095), ΟΠΑΠ (1722), Ταχ. Ταμιευτήριο (1739), MIG (7690), Ελ. Πετρέλαια (748), Motor Oil (132), Intralot (2719), ΕΧΑΕ (280), ΓΕΚ (1725), MPB (3089), Ελλάκτωρα (422), Σιδενόρ (194), Ιντρακόμ (214), Coca-Cola (455), Βιοχάλκο (171).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 16/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (177244 τεμ.), Εθνική (119687 τεμ.), Alpha Bank (47982 τεμ.), Κύπρου (238459 τεμ.), Coca-Cola (13166 τεμ.), MIG (69182 τεμ.), MPB (144691 τεμ.), ΔΕΗ (10418 τεμ.), Ελλάκτωρα (11922 τεμ.), Ελ. Πετρέλαια (10979 τεμ.), ΟΠΑΠ (21487 τεμ.), ΟΤΕ (33015 τεμ.), Πειραιώς (102680 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (12774 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8374759 τεμ.), Εθνική (14115066 τεμ.), Πειραιώς (18861263 τεμ.), ΟΤΕ (5392573 τεμ.), MIG (4404413 τεμ.), MPB (5291215 τεμ.), Eurobank (18134592 τεμ.) Κύπρου (4842031 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v