Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα μπει υψηλότερα ο πήχης;

Έχει αντοχές η αγορά μας, θα χρειαστεί, όμως, και την έξωθεν... ανοδική μαρτυρία. Το θετικό σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει το Γ.Δ. προς τις 2.450-2.455 μονάδες, ισχυροποιώντας παράλληλα τη στήριξη πέριξ των 2.380 μονάδων. Πιθανή εκτιμάται η υπεραπόδοση μετοχών της μικρής-μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μία τυχόν σταδιακή βελτίωση του κλίματος στις ξένες αγορές θα ευνοούσε τη Σοφοκλέους.

Η βραχυ-μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, που έχει διαμορφωθεί στο ΧΑ και μέχρι στιγμής εξασφαλίζει διακύμανση στο εύρος των 2.388-2.425 μονάδων, μπορεί να έχει συνέχεια, με την προϋπόθεση πως θα βοηθήσει και η διεθνής συγκυρία.

Στην περίπτωση που αντιδράσουν τα ξένα χρηματιστήρια, τότε στην αγορά μας είναι πιθανότατη η, σε πρώτη φάση, προσέγγιση των 2.450-2.455 μονάδων.

Όπως επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το συγκριτικό πλεονέκτημα της αγοράς ήταν και παραμένουν οι τράπεζες.

Όχι τόσο γιατί αποτελούν την κινητήριο δύναμη όσο επειδή και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι ελάχιστοι οι εγκλωβισμένοι.

Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, εξηγεί τη στάση των ισχυρών επενδυτών, οι οποίοι μειώνουν τη δραστηριότητά τους (κυρίως πωλήσεις) στην εκάστοτε διόρθωση και ενισχύουν τη θέση τους (κυρίως αγορές) στις αντιδράσεις.

Επιβεβαιώνεται επίσης πως στον FTSE-20 υπάρχει... μαγιά για να συντηρηθεί και ενδεχομένως να κινηθεί υψηλότερα, προς τις 1.350 μονάδες, καθότι ακολουθείται κυκλική τακτική αγορών.

Την προηγούμενη εβδομάδα αποδείχτηκαν πολύτιμες στηρίξεις για τον FTSE-20 οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Αγροτικής, Βιοχάλκο.

Επίσης, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, και όπως είχε επισημανθεί από την Παρασκευή, αποκτά ενδιαφέρον η συμπεριφορά και θεσμικών διαχειριστών έναντι μετοχών εταιριών όπως οι Ακτωρ, ΕΛΤΕΧ, Αβαξ, Μηχανική.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το θετικό ενδεχόμενο και, μετά την πιθανολογούμενη αρχική μικρή διόρθωση του FTSE-20 προς τις 1.325 μονάδες, αντιδράσει η υψηλή κεφαλαιοποίηση, τότε εξίσου πιθανή είναι η αντίδραση ενός σημαντικού τμήματος της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Επίσης, στην περίπτωση ενός θετικού ενδεχομένου, δικαιολογείται από τεχνικής πλευράς σημαντική υπεραπόδοση μετοχών εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης έναντι αυτών της υψηλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v