Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασάφειες για το δεύτερο πακέτο πιέζουν το ΧΑ

Κάτι η αβεβαιότητα για το "αμερικανικό χρέος", περισσότερο οι ασάφειες που ανακύπτουν γύρω από τον τρόπο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων ξαναρίχνουν σκιές στο ΧΑ. Κλειδί (πλέον) οι 530 μονάδες για τον FTSE 20.

Ντύθηκε στα κόκκινα με τζίρο…λιανικής εχθές το ΧΑ με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην κατακόρυφη υποχώρηση του τζίρου.

Στις 1.233 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 542,9 ο FTSE 20 με σημαντικές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, που πίεσε αρκετές πέραν των τεχνικά λογιών ορίων διόρθωσης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την οξεία χθεσινή κίνηση σε κυρίως δύο παραμέτρους. Με την πρώτη να αφορά στην συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από το "αμερικανικό χρέος" τη δε δεύτερη να σχετίζεται άμεσα με τις ελληνικές τράπεζες. Και να προέρχεται από την ασάφεια που υπάρχει ακόμη σε ουσιαστικά θέματα σχετικά με τον τρόπο διευθέτησης του "ελληνικού προβλήματος".

Το όλο πρόβλημα αν και αρχικά φάνηκε να έχει περισσότερο τυπικές- διαδικαστικές δυσκολίες τείνει να καταστεί πιο σύνθετο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ένταση της χθεσινής διόρθωσης από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης δεν θα πρέπει να αποδίδεται τόσο σε κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων όσο στις αρκετές αδιευκρίνιστες- ακόμη- πρακτικές λεπτομέρειες γι α την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων. Προσέγγιση, που εξηγεί το -7,7% της Alpha Bank, τις αντίστοιχες αρνητικές αποδόσεις άλλων μετοχών του κλάδου.

Σε σχετικό θέμα του euro2day ο Γιώργος Α. Σαββάκης σημείωνε, πως "…η πρόταση ανταλλαγής θα γίνει σύντομα υποχρεωτική". Για "τρία αγκάθια στη συμμετοχή των ιδιωτών" κάνει λόγο σημερινό θέμα του δικτύου και πλέον γίνεται προφανές, πως μέχρις ότου διευθετηθούν ουσιαστικές εκκρεμότητες οι πωλητές θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Στα 4,88 υποχώρησε η Εθνική, σημαντική η πίεση στην Alpha Bank που ωστόσο δεν έχασε τα 3,20 ευρώ, πωλητές σε Eurobank, Marfin Popular, Κύπρου, ξανά χαμηλότερα του ενός ευρώ η Πειραιώς και οι επόμενες ημέρες γίνονται- εκ των πραγμάτων- και πάλι δύσκολες.

Πρακτικά ο συνδυασμός των δύο παραμέτρων (αμερικανικό χρέος- τρόπος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων) κρατά σε χαμηλά επίπεδα βασικούς δείκτες, μετοχές από την Wall μέχρι τη Φραγκφούρτη και βεβαίως την Αθήνα, όπου θα πρέπει να επιλυθεί και αυτός ο…πονοκέφαλος.

Η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται από αρκετούς παίκτες "πονηρή", καθώς κλείνει ο κύκλος των τριών ημερών υπό τον φόβο εσπευσμένων πωλήσεων- κλείσιμο ανοιχτών θέσεων ( Τ + 3).

Αυτό μας υποχρεώνει να επανεξετάσουμε την βραχυπρόθεσμη τακτική μας συμπεριλαμβάνοντας υπόψη τη νέα παράμετρο που σκιάζει και πάλι την ελληνική αγορά ομολόγων, τις τράπεζες, το χρηματιστήριο.

Εκ των πραγμάτων ξαναμπαίνουν στο τραπέζι οι ελάχιστες τιμές με μία ενδιαφέρουσα μέτρηση από τον calculator-analysis.blogspot.com. Εκτιμά ο βραχυπρόθεσμος παίκτης, πως εάν δεν κρατήσουν οι 534-538 μονάδες τότε ο 20άρης θα μπορούσε να ξανά δει χαμηλές τιμές προς τις 500 ακόμη και 475-480 μονάδες. Σημειωτέον, πως στις 504,77 μονάδες έχει σημειωθεί το χαμηλότατο περιόδου και μένει να φανεί για πόσο χρόνο θα επιμένει η αβεβαιότητα σε Wall (και Αθήνα).

Εχθές έγινε μία προσπάθεια από τον αρμόδιο υφυπουργό να τεθούν κάποια χρονοδιαγράμματα ωστόσο τον κεντρικό ρόλο τον διαδραματίζει το IIF. Επιπρόσθετα οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι η απόδοση 3,8% που χρησιμοποιεί το IIF για να προεξοφλήσει τα ομόλογα αξιολόγησης «ΑΑΑ» είναι χαμηλή κι αυξάνει τεχνικά την αξία τους.

Αυτά λίγο μετά την νέα υποβάθμιση της Moody s, που ουσιαστικά επισημοποιεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Υποβάθμιση, που αρχικά- τουλάχιστον στη συνεδρίαση της Δευτέρας- στάθηκε περισσότερο σαν αφορμή για κατοχύρωση θέσεων ωστόσο στη συνέχεια φάνηκε πως είχε…ουρά και υπόνοιες για εσωτερική πληροφόρηση.

Προσωπικά μας κάνει εντύπωση, πως κοτζάμ IIF φαίνεται να άφησε επι μέρους (αλλά ουσιαστικά στην πράξη τους) ασαφή και αδιευκρίνιστα δίνοντας "τροφή" για επαναφορά της σπέκουλας.

Εν πάσει περιπτώσει αν και ακόμη ο FTSE 20 και μετοχές σηματωροί (κυρίως η Alpha Bank) παραμένουν ακόμη σε τεχνικό καθοδικό κανάλι χωρίς να έχουν διασπασθεί σημαντικές στηρίξεις είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουμε και άλλα ενδεχόμενα στον σχεδιασμό μας.

Σε αυτό χρήσιμη θα είναι η παράλληλη παρακολούθηση των spreads του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η καμπύλη του σχετίζεται απόλυτα με αυτήν του FTSE 20.

Ξανά στα δύσκολα δηλαδή αφού απ΄ ότι φαίνεται κακώς εφησυχάσαμε σε μία περίοδο, που συνεχίζεται η αναζήτηση του πολυετούς πυθμένα και τα ιδανικά σημεία- τιμές για αυξημένες τοποθετήσεις.

Εάν το ΧΑ συνεχίσει πτωτικά σήμερα-αύριο τότε δεν θα έχουμε δει το τελευταίο μέρος της καθοδικής κίνησης, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011. Κίνηση, που είχε σαν στόχο την καταγραφή του ελάχιστου σημείου του πυθμένα, που δημιουργείται από την άνοιξη του 2010.

Και όσον αφορά προσωπικά την προσέγγιση μας εσφαλμένα- απ΄ότι αποδεικνύεται- δεν δώσαμε περισσότερη προσοχή στις τεχνικές λεπτομέρειες στην διαδικασία επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Κάτι, που το χρεώνομαι προσωπικά και οφείλω να το αναλάβω μέχρι κεραίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v