Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Έδειξαν χαρακτήρα οι τράπεζες

Περιορίστηκαν σημαντικά οι απώλειες για τις τράπεζες, που αντέδρασαν μετά την πρώτη "ψυχράδα" λόγω Μοοdy's. Στο +1,5% η ΕΤΕ. Νέο χαμηλό έτους για ΟΠΑΠ. Βαραίνει η εικόνα για ΟΤΕ-3Ε. Εκτίναξη 8,6% για MIG.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με τελικό αρνητικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έστω και αν θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Αγορά αντέδρασε σχετικά ψύχραιμα στην σημαντική χθεσινοβραδυνή υποχώρηση της Wall Street, την σημερινή αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και βέβαια την νέα υποβάθμιση της Χώρας από την Moody΄ς.

Εννοείται ότι η δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για το Χ.Α., όχι μόνο ενέτεινε τους εγκλωβισμούς όσων τοποθετήθηκαν στις αμέσως προηγούμενες δύο συνεδριάσεις και στα υψηλά ημέρας, αλλά ουσιαστικά ακύρωσε (αν όχι όλο) το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών που έδωσε η προηγούμενη μιάμιση συνεδρίαση, ενώ ίσως σαν κυριότερο χαρακτηριστικό θα μπορούσε να αναφερθεί η σημαντική μείωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), ένδειξη ότι οι όποιοι αγοραστές τραβήχτηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.

Εννοείται ότι οι λίγες πρωτοβουλίες αντίδρασης, τράβηξαν από τα χαμηλά ημέρας τον Γενικό και τον Τραπεζικό δείκτη.

Ο τελευταίος ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει έως τις 926,69 μονάδες (-2,99%), λίγο πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε και με θετικό πρόσημο και τελικά έκλεισε με απώλειες 0,32%.
Εθνική κατά κύριο λόγο και MIG κατά δεύτερο βοήθησαν στην ανέλκυση του Δείκτη, ενώ με εναλλαγές προσήμων κινήθηκαν Alpha Bank, Eurobank.

Τουλάχιστον ανησυχητική η διαγραμματική εικόνα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς και οι δύο τίτλοι έχουν ξεκινήσει μία πλαγιοκαθοδική κίνηση από τις 28/3/2011, όταν ο τίτλος του ΟΤΕ είχε κλείσει στα 8,48 ευρώ και αυτός του ΟΠΑΠ στα 16,72 ευρώ.

Σήμερα και οι δύο μετοχές έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ, αν συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 6,80 ευρώ, δεν αποκλείεται η υποχώρηση προς την στήριξη των 6,40 ευρώ.

Ακόμα χειρότερη εικόνα από την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών που σήμερα έκλεισε σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και το σημερινό κλείσιμο παραπέμπει σε τιμές τελευταίου 10ημέρου Σεπτεμβρίου 2010. Για τον εν λόγω τίτλο πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει η τεχνική στήριξη των 11,60 ευρώ.

Αργά αλλά σταθερά “βαραίνει” και η διαγραμματική εικόνα της Coca-Cola που έχει απομακρυνθεί σημαντικά από τα υψηλά τρέχοντος έτους των 22,09 ευρώ (4/2/2001). Αν συνεχίσει πλαγιολισθητικά η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 16,54 ευρώ.

Από την άλλη μάλλον επιβαρύνθηκε εκ νέου η τεχνική εικόνα τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον FTSE.

Στην περίπτωση του πρώτου και αν καταστρατηγηθεί εκ νέου η ζώνη στήριξης 1260-1250, δεν θεωρείται απίθανο να μην αντέξει η “χαλαρή” στήριξη των 1205 μονάδων και ο Δείκτης να κινηθεί προς τις 1170 μονάδες

Για να ακυρωθεί το μεσοχρόνιο πτωτικό κανάλι, πρέπει να ξεπερασθούν οι 1500-1530 μονάδες
με αυξημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά τον FTSE, δείχνει να επιστρέφει σε δοκιμασία η στήριξη στις 550 μονάδες.

Σαν πρώτη ένδειξη αλλαγής τάσης θεωρείται το κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων και σαν ουσιαστική αλλαγή τάσης τα συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 710 μονάδων.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας προχώρησε (χθες το βράδυ) η Moody's μειώνοντας το rating σε “Caa1” από “Β1”. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης διατηρεί αρνητικό outlook για τη Χώρα, ενώ όπως αναφέρει βλέπει πιθανότητα χρεοκοπίας τουλάχιστον 50%.

Η υποβάθμιση αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, αυξάνει την πίεση για μεγαλύτερες και κυρίως εκτός Ελληνικών φορέων, εγγυήσεις και κίνητρα προς τους θεσμικούς επενδυτές προκειμένου να αποδεχθούν “¨οικειοθελώς” να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία διακράτησης Ελληνικών ομολόγων, μία πρωτοβουλία που δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στους κόλπους της Ε.Ε.

Το “μήνυμα” πέρασε στην Αγορά ομολόγων προκαλώντας νέες μεγαλύτερες πιέσεις, με το spread του Ελληνικού 10ετούς να ξεπερνά τις 1330 μονάδες και τα CDS 5ετίας τις 1460 μονάδες.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι ξένοι κάτοχοι Ελληνικών CDS, που δεν αποκλείουν κάποιου τύπου “credit event” (πιστωτικό γεγονός) μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η τρόικα πρέπει, χορηγώντας στην Ελλάδα δάνειο 90 - 100 δισ. ευρώ, να καλύψει τη Χώρα έως και το τέλος του 2014, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μέχρι τουλάχιστον το 2015 και παρέχοντας επαρκή χρόνο στην Κυβέρνηση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίσει ένα βιώσιμο Δημόσιο χρέος. Αυτό εκτιμά η Fitch που απειλεί με νέα υποβάθμιση, από το “B+” στο “CCC”, εάν κρίνει ότι δεν υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης στη Χώρα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ο διεθνής οίκος θα επαναξιολογήσει τη στάση του στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η τριμηνιαία επιθεώρηση από την τρόικα. Σημείο - κλειδί για το διεθνή οίκο είναι να αποφευχθεί η μετακύλιση του κόστους μιας λύσης για το Ελληνικό χρέος και στους ιδιώτες.

Βέβαια ανεξαρτήτως εξελίξεων δεν λείπει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, που μάλιστα εκφράζεται από όλο και περισσότερους οικονομολόγους, σύμφωνα με την οποία, ότι μηχανισμοί και εάν επινοηθούν για το πρόσκαιρο ξεπέρασμα της κρίσης, καθ’ όσον θα έχουν σχεδιασθεί για να ικανοποιήσουν όλους τους “ενδιαφερόμενους”, δε θα μπορέσουν να επιλύσουν το πρόβλημα του Ελληνικού χρέους, το οποίο θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, για να εμφανισθεί ακόμη μεγαλύτερο σε μερικά χρόνια και μάλιστα, νομικά ενδυναμωμένο (αφού θα έχει μειωθεί το ποσοστό του χρέους που θα μπορεί να αναδιαρθρωθεί στο μέλλον).

Η ασάφεια για το τι θα συμβεί στο μέλλον και η αδιαφάνεια των όρων με τους οποίους δεσμεύεται η Χώρα, θα έχουν σαν αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αβεβαιότητα στην Ελληνική οικονομία και την Ελληνική κοινωνία. Και η αβεβαιότητα αυτή, είναι ο χειρότερος εχθρός για την Αγορά και ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η διάψευση των προσδοκιών και η γρήγορη επιστροφή του Δείκτη σε αρνητικό πρόσημο οδηγούν πολλούς επενδυτές σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, καθώς μάλιστα έχουν ακόμη κάποια κέρδη σε blue chips που αγοράστηκαν το προηγούμενο τριήμερο.

Στις ανησυχίες της Αγοράς, ας προστεθεί και η ρευστότητα του πολιτικού συστήματος που δείχνει να επεκτείνεται και μέσα στο Κυβερνόν κόμμα.

Στις ειδήσεις της ημέρας ασφαλώς και οι εξελίξεις που έχουν σχέση με τον ΟΤΕ, καθώς (σύμφωνα με δημοσιεύματα) μέχρι το τέλος Ιουνίου θα γίνει η μεταβίβαση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom αντί του ποσού των 410,75 εκατ. ευρώ.

Η πώληση του 10% ήταν συμφωνημένη ήδη από το 2008 οπότε και υπογράφτηκε η σχετική συμφωνία ανάμεσα στην τότε Κυβέρνηση και την Deutsche Telekom. Η Γερμανική εταιρεία δεν μπορούσε να αρνηθεί η αγορά του ποσοστού αυτού και μάλιστα με υπερτίμημα 15% γιατί μια τέτοια κίνηση θα θεωρούνταν υπαναχώρησή της από την υπογραφείσα συμφωνία.

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 10%, το ποσοστό του Δημοσίου θα μειωθεί στο 6% (ή 10% μαζί με το 4% που κατέχει το ΙΚΑ), ενώ το ποσοστό των Γερμανών θα αυξηθεί στο 40% έναντι 30% που είναι σήμερα.

Βέβαια κάποιοι “κακεντρεχείς” έσπευσαν να θυμηθούν ότι από τις πρωταρχικές προεκλογικές δεσμεύσεις της τωρινής Κυβέρνησης ήταν η επανακρατικοποίηση του ΟΤΕ. Η στήλη απλά περιορίζεται να θυμίσει ότι όταν ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση στις 5/10/2009, η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ είχε κλείσει στα 11,50 ευρώ, που σημαίνει ότι το 10% ήταν 564 εκατ. και με το υπερτίμημα του 15% θα έφτανε τα 648,6 εκατ.

Από την άλλη, αρχίζει και χαμηλώνει η “ορατότητα” όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ελληνικό.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, το “Ελληνικό 1” αναφέρεται προς αποκρατικοποίηση στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το “Ελληνικό 2” στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2012.

Όμως η Αγορά πραγματικά εντυπωσιασμένη, παρακολουθεί δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών (που έφεραν κινητοποιήσεις και στους όμορους Δήμους), σύμφωνα με τα οποία, αρχίζουν οι εργασίες ανοικοδόμησης δύο “ προτύπων” κέντρων εγκατάστασης λαθρομεταναστών στο Ελληνικό, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Δηλαδή αντί για τα πετροδολάρια του Κατάρ (παρά τα συνεχή ταξίδια του κ. Παμπούκη), προέκυψαν λαθρομετανάστες (!)

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα δημοσιεύματα στον Τύπο ακολούθησε μάλλον “χαλαρή” διάψευση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίζεται ότι: “Τα κέντρα του Ελληνικού, παλαιά και νέα, είναι λειτουργούσες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για την κράτηση αλλοδαπών, οι οποίες στο εξής θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της νέας Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής μεταναστών. Σήμερα λειτουργούν στις ίδιες περιοχές του Ελληνικού μαζί με άλλες υπηρεσίες του Στρατού και της Αστυνομίας.

Είναι προφανές ότι όσες από αυτές τις εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός των σχεδίων ανάπλασης της περιοχής θα μεταστεγαστούν σε άλλη περιοχή της Αττικής με την έναρξη των έργων”.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις διεθνείς Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street. Το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Αντίθετα με τις μετοχές, τα ομόλογα συνεχίζουν την ξέφρενη άνοδό τους, με τα συνήθη “καταφύγια” των επενδυτών (Γερμανικές και Αμερικανικές 10ετίες) να διαπραγματεύονται σε αποδόσεις χαμηλότερες του 3% - χαμηλό 7μήνου.

Η λάμψη του χρυσού συνεχίζει να ελκύει τους επενδυτές, με το πολύτιμο μέταλλο να βρίσκεται μόλις $36 από το υψηλό του Μαΐου. Αντίθετα το ασήμι παραμένει αδύναμο σε ένα στενό εύρος διαπραγμάτευσης, δίνοντας την αίσθηση ότι πιο πιθανή εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται νέα διολίσθησή του.

Το σιτάρι συνέχισε να υποαποδίδει σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, καθώς οι συναλλασσόμενοι προσπαθούν να εκτιμήσουν την επίδραση της έναρξης των Ρωσικών εξαγωγών στα μέσα του καλοκαιριού”.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό των Δεικτοβαρών μετοχών και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+2%), Ελ. Πετρέλαια (+0,3%), Εθνική (+1,46%), Motor Oil (+0,11%) και MIG (+8,62%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Κύπρου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ίσες ή μεγαλύτερες του 2% για Coca-Cola, Jumbo.
 
Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και εναλλαγές ποσήμων αναρριχόμενος μέχρι τις 1295,1 μονάδες (11.04), όμως μετά τις 11.19 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1266,96 (15.20) και έκλεισε τελικά στις 1277,23 με απώλειες 0,99%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος πλησίασε τα 80 εκατ. από τα οποία τα 13,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές έναντι 81 πτωτικών και 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 16,67%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά είναι εις αναμονή νέων που θα αφορούν το επόμενο “πακέτο” χρηματοδότησης για την Χώρα, επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Αν το “πακέτο” αυτό συνδυαστεί με συγκεκριμένες πράξεις από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης (καθώς δεν δίνεται άλλη πίστωση χρόνου από τους Ευρωπαίους εταίρους), όπως οι αποκρατικοποιήσεις και αυτές σε συνδυασμό με την απομάκρυνση της απειλής για στάση πληρωμών, μπορούν να δώσουν μία αξιοπρόσεκτη κίνηση στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Αν επίσης αυτά συνδυαστούν με κάποιες εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, δεν αποκλείεται η ανοδική διόρθωση να μετατραπεί σε ουσιαστική ανοδική αντίδραση που μπορεί να πάρει διαστάσεις με την βοήθεια του “short covering”.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου διοίκησης της Fortius Finance, οι Αγορές και οι Κυβερνήσεις, σε μία συγκυρία όπου τα διεθνή μακροοικονομικά νέα δεν δείχνουν να ενθαρρύνουν περαιτέρω τους αγοραστές, πρέπει να βρουν μία σοβαρή λύση στο πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης που θα μπορούσε να δώσει τουλάχιστον στήριξη στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Σε καθεστώς μεταβλητότητας αναμένεται να παραμείνει η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά καθώς η πίεση από την υποβάθμιση της Moody’s και την αντιστροφή του κλίματος στις διεθνείς Αγορές ενδέχεται να φορτίσουν αρνητικά το κλίμα, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από την άλλη πλευρά ο παράγοντας “υποβάθμιση” θα μπορούσε να θεωρηθεί ενσωματωμένος ως είδηση στις αποτιμήσεις από τη στιγμή που η Αγορά είχε πληροφορηθεί σχετικά έγκαιρα το ενδεχόμενο την πρόθεση της Moody’s.

Παρόλα αυτά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η Αγορά έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις βραχυπρόθεσμης αντιστροφής αφού η διόρθωση κινήθηκε σε περιορισμένο εύρος στους πολύ κερδισμένους τίτλους, ενώ η αύξηση των συναλλακτικών όγκων έδειξε ότι παρά την αύξηση της προσφοράς και την κατοχύρωση κερδών οι αγοραστές είχαν αντίστοιχη παρουσία στις τοποθετήσεις.

Τεχνικό ζητούμενο για την διατήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής κίνησης είναι ένα κλείσιμο που θα περιόριζε τις αρνητικές εντυπώσεις.

Σε υποχώρηση κάτω από τις 1.270 μονάδες θα προχωρούσαμε σε τοποθετήσεις.

Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την γνώμη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η σημερινή τελική εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να είναι χειρότερη, το κλείσιμο θεωρείται έως και ενθαρρυντικό και αν δεν υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα δεν αποκλείεται η αυριανή συνεδρίαση να προσφέρει “συγκινήσεις”.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ακόμα μία συνεδρίαση τελικής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με σχετική μείωση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας τις υποτιμήσεις στο 0,20% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11957, τιμή εκκαθάρισης 571,9) κινήθηκαν μεταξύ 562,25 και 582 μονάδων.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 σκαρφάλωσε στο 60%, με βελτιωμένο τον όγκο συναλλαγών, στα 2155 δικαιώματα (1290 δικαιώματα αγοράς και 865 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (80000 MPB, 80000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6080), Alpha Bank (1608), Πειραιώς (5761), Eurobank (1060), ΟΤΕ (1716), Ταχ. Ταμιευτήριο (328), ΔΕΗ (345), MIG (344), MPB (162), Κύπρου (172), ΟΠΑΠ (119), Intralot (261), Τιτάνα (107).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (22000 τεμ.), Εθνική (513439 τεμ.), Eurobank (499899 τεμ.), ΟΠΑΠ (75652 τεμ.), Coca-Cola (11619 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (471875 τεμ.), Κύπρου (26000 τεμ.), ΟΤΕ (99000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9642114 τεμ.), Eurobank (16529322 τεμ.), Εθνική (11148631 τεμ.), Πειραιώς (11278447 τεμ.), MIG (7584554 τεμ.), ΟΤΕ (4833601 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 01/06/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (01/06/2011): -1.158.448% ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (01/06/2011): -0,121%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v