Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η επιβεβαίωση των στηρίξεων

Σε άμεση επιβεβαίωση- ή όχι- των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων σήμερα το ΧΑ. Κλειδί οι 575 μονάδες για τον FΤ 20, τα 4,80 ευρώ για την ΕΤΕ και ρυθμιστές οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Σε "επιφυλακή" έως τις 20 Ιουνίου.

Εν μέσω αντικρουόμενων κινήσεων, φημών & ειδήσεων (και) το ΧΑ είναι λογικό να παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο.

Με τον Γενικό Δείκτης στις 1.289,9, τον FTSE 20 στις 578,36 μονάδες, τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές σε διόρθωση και τις βασικές- βραχυπρόθεσμες- στηρίξεις σε νέα δοκιμασία.

Ωστόσο οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες γνώριζαν εξ΄αρχής πολύ καλά, πως αυτή η κρισιμότατη φάση θα μας πήγαινε έως τις 20 Ιουνίου. Με τις αναπόφευκτες διακυμάνσεις είτε πτωτικές είτε ανοδικές ανάλογα με τη ροή των ειδήσεων. Κάτι, που ήξεραν πολύ καλά όσοι αναλάμβαναν ρίσκο από τα χαμηλά της Παρασκευής, κυρίως δε όσοι κινούνται αυστηρά στο χρονικό πλαίσιο του Τ + 3.

Είμαστε μέσα στην εξέλιξη της φάσης, που θα μας οδηγήσει στην λύση-διέξοδο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η προχθεσινή αντίδραση πρόσφερε κάποιες ανάσες, η χθεσινή διόρθωση οδηγεί σε επιβεβαίωση (ή όχι) των πρώτων στηρίξεων, που για τον 20άρη υπολογίζεται στις 575 μονάδες και ενδεικτικά για τη μετοχή της Εθνικής στα 4,80 ευρώ.

Ακριβώς σε αυτή την τιμή διόρθωσε εχθές η μετοχή της ΕΤΕ με συναλλαγές 6,7 εκατ. τεμαχίων, που πρακτικά σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος των αγορών της 27/5 κατοχυρώθηκε με σχετικές υπεραξίες.

Όμως το ΧΑ παραμένει (και) βραχυπρόθεσμα εγκλωβισμένο στη ροή των όσων διαδραματίζονται σε πολλά μέτωπα, με τις εξελίξεις, τις ειδήσεις και τις φήμες πολύ συχνά να αντικρούονται μεταξύ τους.

Αναμφίβολα αρνητικό στοιχείο η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και μάλιστα κατά τρεις κλίμακες (Caa1 από B1), με επιβαρυντικές προοπτικές. Ωστόσο η κίνηση της Moody΄s ήταν λίγο ως πολύ γνωστή στην αγορά, αναμενόμενη. Την ίδια στιγμή το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για την ανακοίνωση ενός πακέτου πρωτοφανών μέτρων.

Και αυτό το περιμένει η αγορά έχοντας προεξοφλήσει την δέσμευση της κυβέρνησης για απολύσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις. Παράλληλα όπως όλα δείχνουν κλείνει και το σύνολο των αλλαγών, που θα επέλθουν στην άμεση και έμμεση φορολογία. Ούτε από το μέτωπο η αγορά περιμένει κάτι διαφορετικό, για τα χειρότερα έχει προετοιμαστεί, για ομοβροντία μέτρων που θα επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ την πραγματική οικονομία.

Εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος έκανε λόγο για άστατο καιρό στη Σοφοκλέους, ενώ οι Financial Times αναφέρονται στην περαιτέρω βύθιση της ελληνικής οικονομίας στα junk, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πρακτικά σε αυτή την φάση της αγοράς παρακολουθούμε ενδελεχώς το τραπεζικό μέτωπο (μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Πειραιώς, τηνδρομολογούμενη α.μ.κ της Alpha Bank) στον OTE (όπου η Deutsche Telekom θα προχωρήσει σε δεύτερη φάση σε αγορά του 6% του Οργανισμού) αλλά και σε ενδιαφέροντα επί μέρους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την εικόνα των εταιρειών με βάση τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου (για γλυκόπικρη γεύση κάνει λόγο η Merit), την πολυαναμενόμενη κόντρα ισχυρών επιχειρηματιών με το οικονομικό επιτελείο (λ.χ. του ομίλου Coca Cola 3E μετά τα νέα φορό- μέτρα του Γ. Παπακωνσταντίνου) αλλά και τις εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ.

Στα 9,50 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης θα πρέπει να αντιδράσει από τα νέα χαμηλά εάν δεν θέλουν να την δουν προς τα 8,50 ευρώ.

Στα 17,5 ευρώ η μετοχή της με απώλειες 3,3% και συναλλαγές 535 χιλιάδων μετοχών, στα 7,18 ευρώ ο ΟΤΕ (με + 1,13% ) και 944 χιλιάδες τεμάχια, ενώ προσοχή χρειάζεται η μετοχή του ΟΠΑΠ μετά την χθεσινή βουτιά (κατά 4,3%) και μάλιστα με 1,8 εκατ. τεμάχια, που παραπέμπει μάλλον σε "ξεφόρτωμα" στα υψηλά ημέρας των 12,75 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v