Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επέστρεψαν χαμηλότερα Τράπεζες και τζίρος

Επανήλθε στη Σοφοκλέους η συναλλακτική καχεξία και ο τραπεζικός κλάδος σε αρνητικό πρόσημο. Πτώση για Εθνική (0,19%), Αγροτκή (4,35%), ΤΤ (3,45%). Κέρδη για ΟΠΑΠ (1,47%), Ελλάκττωρ  (2,94%).

Το Χ.Α. τήρησε την παράδοση που τείνει να δημιουργήσει εδώ και ενάμιση μήνα, καθώς από τις 15/3 οι συνεχιζόμενες θετικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη δεν είναι περισσότερες των δύο (!)

Έτσι παρά τις όποιες θετικές παρακαταθήκες άφησαν οι συνεδριάσεις Πέμπτης και Παρασκευής, καθώς και η θετική εικόνα των διεθνών Αγορών, η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, επανέφερε την Σοφοκλέους στην συναλλακτική καχεξία (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) και τις Τράπεζες στο αρνητικό πρόσημο, ενώ αρκετοί παράγοντες της Αγοράς προσπαθούν να “εξιχνιάσουν” αν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πιέσεις εντάθηκαν μετά τις σημερινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου (!)

Βέβαια από την άλλη ίσως αξίζει υποσημείωσης το γεγονός ότι τόσο η πτώση, όσο και ανέλκυση του Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας, συνετελέσθη με ελάχιστες συναλλαγές και αυτό αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης “αναδύθηκε” από το χαμηλό των 1411,7 μονάδων (-1,6%), η Εθνική Τράπεζα από το χαμηλό των 5,12 ευρώ (-2,29%) και η Eurobank από το χαμηλό ημέρας των 3,63 ευρώ (-4,47%), ενώ σημαντικές βοήθειες στην αντίδραση του Δείκτη έδωσαν και οι ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Μάλιστα στις 16.32 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1435,73 μονάδες και με θετικό πρόσημο, όμως οι πωλητές έδειξαν να έχουν τον τελευταίο λόγο διαμορφώνοντας το τελικό αρνητικό κλείσιμο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την διάθεση μικρής αποκλιμάκωσης των spreads τα οποία μετά την ομιλία Παπακωνσταντίνου αναρριχήθηκαν υψηλότερα των 1270 μονάδων (για το 10ετές) και των 2410 μονάδων (για το 2ετές).

Απόλυτα απογοητευμένοι οι αναλυτές από τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, εκτιμούν ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης “πρέπει να ζει αλλού” και υπενθυμίζουν ότι ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς τον ιδιωτικό τομέα είναι το ίδιο το Δημόσιο και κατά συνέπεια οι δηλώσεις που αποσκοπούν στην δημιουργία εντυπώσεων δεν μπορούν να πείσουν για τις καλές προθέσεις και να ξαναχτίσουν κλίμα εμπιστοσύνης.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται υπό το κράτος του φοροεισπρακτικού πανικού, κάτι που θα συνεχίσει να επιδεινώνει την υφεσιακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται βυθισμένη η Αγορά.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνόλου των επαγγελματιών του χώρου, ξεκινά ένα δίμηνο εξαιρετικά αποφασιστικό τόσο για την βραχυπρόθεσμη πορεία της οικονομίας, όσο και αυτή της Κυβέρνησης.

Η “κλεψύδρα” έχει μηδενίσει τόσο στην ανοχή του κόσμου, όσο και στην υπομονή των Αγορών και έτσι το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εκκρεμότητες γύρω από τον πιθανολογούμενο Κυβερνητικό ανασχηματισμό ή τις πρόωρες εκλογές δεν θα μείνουν για πολύ καιρό ακόμη ανοικτές.

Σε κάθε περίπτωση το μόνο που δείχνει σίγουρο είναι ότι όλα τα μέτωπα που δείχνουν να προβληματίζουν την Αγορά παραμένουν ανοιχτά.

Σε αυτό το μήκος κύματος και οι τελευταίες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες συνεχίστηκαν οι εκροές καταθέσεων και στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

Σύμφωνα με γνωρίζοντες τον κλάδο, η απόσυρση καταθέσεων η οποία γίνεται για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων αυξάνει τη συμβολή της στις συνολικές εκροές, ξεπερνώντας ακόμη και το 50%.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η κατηγορία απόσυρσης καταθέσεων δεν θα τερματιστεί σύντομα. Για να σταματήσουν οι καταναλωτές να βασίζονται στις καταθέσεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες, θα χρειαστεί να παρουσιαστεί σημαντική μείωση της ανεργίας καθώς και φως όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές, πράγματα που δεν “βλέπουν” στην παρούσα φάση, ούτε και οι επιδεικτικά αισιόδοξοι (!)

“Οι Αγορές δεν πιστεύουν ούτε τους Έλληνες αξιωματούχους ούτε αυτούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το ότι δεν είναι στα σχέδια μια αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους και ότι υπάρχει σχέδιο ώστε να «φτιάξουν» τα χρηματοοικονομικά της Ελλάδας”. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, οι τιμές των Ελληνικών CDS υποδηλώνουν πιθανότητα 46% για μια αναδιάρθρωση τα επόμενα δύο χρόνια. “Αυτοί που αντιτίθενται σε μια αναδιάρθρωση, έχουν καλά επιχειρήματα”, σχολιάζει ο αρθρογράφος Richard Barley.

Τονίζουν πως οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες είναι εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας και χρειάζονται επανακεφαλαιοποίηση. Θα προκαλούσε επίσης προβλήματα και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. “Η ορθόδοξη σκέψη είναι ότι η Ευρώπη θα καθυστερήσει την αναδιάρθρωση μέχρι το μέσον του 2013, όταν ο ESM τεθεί σε λειτουργία”, σχολιάζει ο Barley.

Προσθέτει ακόμη ότι όλα υποδεικνύουν πως η Ελλάδα θα καταφύγει στις Αγορές το 2012 αναζητώντας 26,7 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Με βάση τις συνθήκες τις Αγορές σήμερα, οι επενδυτές δεν θα της τα δώσουν.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, περίπου 40.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Όμαχα, για την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway.

Μιλώντας για την Ευρωζώνη, ο Buffett είπε πως είναι ένα δύσκολο ερώτημα το κατά πόσο 17 Χώρες μπορούν να συνεχίσουν να μοιράζονται το ίδιο νόμισμα. “Απλά δεν ξέρω εάν (η Ευρωζώνη) μπορεί να αντέξει τις εντάσεις που αυτό συνεπάγεται ή εάν μπορεί να υιοθετήσει κανόνες που να μετριάζουν τις εντάσεις”, είπε και τάχθηκε υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και όχι μόνο. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχασε χρήματα από τις επενδύσεις του στις Ιρλανδικές Τράπεζες.

Ο Charles Munger είπε, αναφερόμενους στους Έλληνες: “Ο κόσμος δεν θέλει να πληρώνει φόρους ή να δουλεύει ιδιαίτερα”.

Η είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν έδειξε να επηρεάζει θετικά τις διεθνείς Αγορές, αν και τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έχουν υποχωρήσει κάπως από τα υψηλά ημέρας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και εκτός 20αρη, σημαντικά κέρδη με υψηλό όγκο συναλλαγών για την Centric, ενώ επιμένει ανοδικά ο Κυριακίδης.

Αντίθετα πιέστηκαν με σχετικές συναλλαγές οι PC Systems, Axon, Autoehellas, Κεραμεία Αλλατίνη κ.λ.π.

Ξεκινώντας από τους Τραπεζικούς τίτλους του 20αρη, άπαντες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.
Με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι Αγροτική και MIG και του 3% το Ταχ. Ταμιευτήριο.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank (κράτησε τα περισσότερα κέρδη των τελευταίων δύο συνεδριάσεων με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 4,00 ευρώ), MPB, Εθνική, Κύπρου και Πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, με θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ (+1,16%), Ελλάκτωρ (+2,94%), ΟΠΑΠ (+1,44%), ΟΤΕ (+0,12%), Τιτάν (+0,22%) και Jumbo (+2,57%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Αντίθετα με απώλειες οι Coca-Cola (-1,93%), Motor Oil (-0,11%), Ελ. Πετρέλαια (-1,39%) και Μυτιληναίος (-0,74%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 37 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1448,08 (10.49) και χαμηλό τις 1411,7 μονάδες (15.07) και έκλεισε τελικά στις 1429,12 μονάδες με απώλειες 0,39%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 57 εκατ. από τα οποία τα οποία τα 1,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές έναντι 75 πτωτικών, 23 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 9,76% και άλλοι 24 με ημερήσια κέρδη από 4 έως 11,11%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο DAX συνεχίζει την πορεία του για τον στόχο των 7830 μονάδων με ενδιάμεση αντίσταση τις 7750 μονάδες, σύμφωνα με την εκτίμηση του τμήματος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Το “λιώσιμο” των Τραπεζικών τίτλων (απώλειες έως και 35%) στις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις είναι πολύ πιθανό να φέρει ένα βραχυχρόνιο ανοδικό τίναγμα δημιουργώντας προσδοκίες για την ύπαρξη πρόσκαιρης “εκεχειρίας” μεταξύ των δύο στρατοπέδων “Bulls” & “Bears”, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος.

Τα πρώτα θετικά σημάδια προήλθαν κυρίως από τη διαγραμματική συμπεριφορά της ΕΧΑΕ, του Μυτιληναίου, της Eurobank, της Alpha και του ΟΤΕ αφήνοντας πίσω για ακόμα μια
φορά τη μετοχή της Εθνικής όπου συνεχίζει να “ασθμαίνει” περιέργως σε κάθε ανοδικό σεντ.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις επόμενες εβδομάδες η επαφή του Γερμανικού δείκτη DAX 30 με την περιοχή των 7650 με 7850 μονάδες, καθώς θα ανοίξει συζητήσεις για το όριο των 8000 μονάδων.

Λίγο υψηλότερα από τα 3,40 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank έδειξε διαθέσεις μη περαιτέρω υποχώρησης, θέτοντας τις ανοδικές βάσεις για την επανεισοδό της πάνω από το όριο των 4,00 ευρώ βάζοντας έτσι ως στόχο τα 4,40 ευρώ.

“Πολύ σκληρή για να πεθάνει” εμφανίζεται η μετοχή της Τρ. Κύπρου, όπου κοντά στο σημαντικό επίπεδο στήριξης των 2,32 ευρώ μάζεψε τις όποιες έντονες ρευστοποιήσεις.

“Ηφαίστειο που βράζει” είναι το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΤΕ, καθώς είναι πλέον οφθαλμοφανέστατη η δημιουργία “βατήρα” για την περαιτέρω ώθησή της προς τα 9,00 ευρώ.
Αξιόλογη συμπεριφορά στη τελευταία έντονη καθοδική κίνηση είχε και η μετοχή του Μυτιληναίου, όπου με την υπαρκτή ταμειακή ρευστότητά ίσως αναδειχθεί σε ισχυρό παίκτη στις πολυαναμενόμενες “αποκρατικοποιήσεις”.

Επίσης σύμφωνα με την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, το ανοδικό τους “κέφι” αρχίζουν να ξαναποκτούν οι ισχυρές διεθνείς Αγορές μετά την Ιαπωνική κρίση έχοντας ως ανοδικό “καύσιμο” την ανακοίνωση των πολύ καλών εταιρικών αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των εταιρειών Dow Chemical (υψηλά τριετίας), Danone, BASF, Sanofi Aventis, όπου καταγράφουν νέα υψηλά πραγματοποιώντας στις τελευταίες εβδομάδες ανοδικό “ντεμαράζ” με υψηλή γωνία κλίσης.

Τεχνικά η Αγορά έδωσε το πρώτο σήμα εισόδου το οποίο εφόσον η άνοδος επεκταθεί με κλείσιμο πάνω από τις 1450 μονάδες θα αποκτήσει momentum και μεγαλύτερο βαθμό συμμετοχής από χαρτοφυλάκια που ακολουθούν κυρίως την τάση βελτιώνοντας την συναλλακτική αδυναμία των τελευταίων εβδομάδων, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σημειώνεται επίσης ότι η έναρξη της δημοσίευσης των εγχώριων αποτελεσμάτων κατά την τρέχουσα εβδομάδα (5/5 Τιτάν, 6/5 S&B, Emporiki και ΟΤΕ) θα βελτιώσει το περιεχόμενο των χρηματιστηριακών νέων και αναλύσεων το οποίο μονότονα περιστράφηκε τον Απρίλιο γύρω από τις εξελίξεις των δημοσιονομικών μεγεθών και της διαχείρισης του χρέους.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η σημερινή μάλλον ελεγχόμενη διόρθωση δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ευκαιρία αγορών.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση μικρής τελικής υποχώρησης και σημαντικής μεταβλητότητας που διατήρησε τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μηδένισαν τις υποτιμήσεις (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11496, τιμή εκκαθάρισης 640,99) κινήθηκαν μεταξύ 628 και 652 μονάδων και εμφάνιση αγοραστών κοντά στα χαμηλά της ημέρας, ενώ οι ανοιχτές θέσεις παρουσίασαν μείωση κατά 726 συμβόλαια στα 30.570.
Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 διατηρήθηκε στα επίπεδα του 44%, με τον όγκο συναλλαγών να είναι και εδώ αυξημένος στα συνολικά 1.956 δικαιώματα (705 δικαιώματα αγοράς και 1.251 δικαιώματα πώλησης).

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (25900 Alpha Bank, 644000 Εθνική, 74700 Τιτάν, 600900 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5254), Alpha Bank (2382), Πειραιώς (1093), Eurobank (1052), ΟΤΕ (573), ΔΕΗ (239), Αγροτική (395), Motor Oil (130), ΟΠΑΠ (176), Ταχ. Ταμιευτήριο (1327), Κύπρου (151), MIG (159).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (10000 τεμ.), Πειραιώς (22913 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (158000 τεμ.), Eurobank (99606 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10381627 τεμ.), Eurobank (14651603 τεμ.), Εθνική (13685635 τεμ.), Πειραιώς (10616675 τεμ.), Κύπρου (4716908 τεμ.), MIG (7181254 τεμ.), Αγροτική (4653520 τεμ.), MPB (4544182 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v