Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετριάζονται οι πιέσεις στο ΧΑ

Νευρικότητα στη Σοφοκλέους με το ΓΔ να καταγράφει πλέον οριακές απώλειες και τις πιέσεις στις τράπεζες να μετριάζονται. Στα επίπεδα των 5,24 ευρώ η Εθνική. Κέρδη για ΟΠΑΠ (1,4%), Ελάκτωρ (1,31%), ΔΕΗ (0,9%).

Νευρικότητα στη Σοφοκλέους με το ΓΔ να καταγράφει πλέον οριακές απώλειες και τις πιέσεις στις τράπεζες να μετριάζονται. Στα επίπεδα των 5,24 ευρώ η Εθνική. Κέρδη για ΟΠΑΠ (1,4%), Ελάκτωρ (1,31%), ΔΕΗ (0,9%).
 
Νωρίτερα το euro2day μετέδωσε:

Την… κατηφόρα έχει πάρει το ΧΑ
, που όλως συμπτωματικώς βασικοί δείκτες, μετοχές διορθώνουν σχεδόν με την ανακοίνωση του φορο-προγράμματος.

Ένας διαγραμματικός συγχρονισμός της ώρας, που ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τα μέτρα για την… πάταξη της φοροδιαφυγής με την πορεία των τραπεζών του FTSE-20, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει το προφανές.

Ο Γ.Δ. διόρθωνε πριν από λίγο σχεδόν 1,4% προς τις 1.415, ο δε FTSE-20 περίπου 1,5, οριακά χαμηλότερα και των 640 μονάδων και πάλι.

Ορισμένοι αποδίδουν και στο περιεχόμενο του φοροπακέτου την αφορμή της διόρθωσης, άλλοι μιλούν για αντιπαράθεση πωλητών – αγοραστών με επίκεντρο τα παράγωγα.

Οι στόχοι του φοροπακέτου μένει να αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσον είναι επιτεύξιμη.

Ωστόσο, μία πρώτη σύγκριση για στόχο εσόδων 11,8 δισ. έως και το 2013 με τη δραματική υστέρηση που σημειώνεται τους πρώτους μήνες του 2011, μόνο πειστική δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Όμως, κατά την εκτίμησή μας, η επίκληση του φοροπακέτου μόνο ως αφορμή μπορεί να εκληφθεί, καθώς οι πωλητές επιμένουν κυρίως σε τράπεζες, αλλά και στις υπόλοιπες του 20άρη.

Το άδειασμα των τραπεζών μπορεί να σχετιστεί και με την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να διαπραγματευτή την επιμήκυνση μόνο των 110 δισ. ευρώ (του Μνημονίου) και όχι του συνολικού δανεισμού, υποχρεώσεων έναντι τρίτων.

Χρηματιστές και άνθρωποι της αγοράς σημείωναν πριν από λίγο, πως δεν είναι στα υπόψη τους, ούτε περιμένουν άμεσα κάποια νέα αρνητική έκθεση ή αξιολόγηση ή εξέλιξη από τις ξένες αγορές.

Απέδιδαν δε το άτσαλο γύρισμα της αγοράς, κυρίως σε τεχνικούς λόγους (και παραπέμπουν στον δανεισμό τίτλων και ανοιχτές πωλήσεις – παράγωγα), παρά σε οτιδήποτε άλλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v