Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες, τράπεζες, τράπεζες...

Για μία ακόμη συνεδρίαση το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει με θετικό πρόσημο, περιορίζοντας τις απώλειες του Γενικού Δείκτη, αλλά και του FT 20. Εντονες συναλλαγές στην τιμή των 11,20 ευρώ στον ΟΤΕ, περαιτέρω διολίσθηση περιφερειακών μετοχών.

του Α. Αναγνωστόπουλου



Ελαφρές αναταράξεις στην επιφάνεια, ενώ συνεχίζουν τα έντονα υπόγεια ρεύματα (!).

Πως αλλιώς να εξηγηθεί το κλείσιμο του Δείκτη στο υψηλό ημέρας, οι ελάχιστες απώλειες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,04%) και η εικόνα σε μεσαία (-0,63%) και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (-0,50%) που βρίσκονται πλέον -τρίτο υπόγειο ρετιρέ- και όλα αυτά εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος που ξεκίνησε χθες από τις Αμερικάνικες Αγορές και επεκτάθηκε σήμερα στην Ευρώπη.

Οι παράγοντες της Αγοράς αναφέρονται στην ανοδική κίνηση του πετρελαίου και στην πιθανότητα κινήσεων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, όμως η όποια προσφορά σε αρκετές περιπτώσεις Δεικτοβαρών μετοχών φάνηκε να απορροφάται σχετικά εύκολα, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα της Αγοράς απλά χάνει αυτά που δεν κέρδισε ποτέ, επιδεικνύοντας τουλάχιστον εντυπωσιακή διάθεση να κινηθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τιμών χωρίς την παραμικρή δυσκολία (!!!).

Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης θεωρείται θετικό πως ο Δείκτης κρατήθηκε με σχετική ευκολία πάνω από τις 2350 μονάδες, ενώ για τον FTSE σημείο αναφοράς παραμένουν οι 1282 μονάδες ανοδική διάσπαση των οποίων θα σημάνει κίνηση ίσως και πάνω από τις 1320 μονάδες (!).

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ούτε ένας τίτλος δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει σε κέρδη την μία ποσοστιαία μονάδα, όμως στο υψηλό ημέρας και ελάχιστα πριν το τέλος βρέθηκαν Alpha Bank, Eurobank (σημαντική κινητικότητα και αρκετές προσυμφωνημένες συναλλαγές) και Εθνική, ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση ΔΕΗ, Εμπορική και Motor oil.

Αντίθετα, στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος και με σημαντικές απώλειες ΟΠΑΠ και Ελ. Τεχνοδομική, αξιοσημείωτες απώλειες και για Γερμανό, Ιντρακόμ, ΚΑΕ και αρνητικό πρόσημο για Αγροτική, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, Cosmote.

Ο Γενικός Δείκτης από αρχής μέχρι τέλους στα ”κόκκινα” ξεκίνησε κάνοντας μία βόλτα στο χαμηλό ημέρας των 2342,86 μονάδων, από εκεί και πέρα μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση και κλείσιμο στις 2357,99 με απώλειες 0,18%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 104,2 εκ. ευρώ από τα οποία τα 24,2 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μόνιμα στο στρατόπεδο των απαισιόδοξων η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 189 πτωτικών, σε 15 μετοχές οι απώλειες κυμάνθηκαν από 5-17,78%, ενώ και σήμερα αρκετοί τίτλοι δεν παρέλειψαν να καταγράψουν νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους όπως, Τέρνα, Αλουμίνιο Ελλάδος, ΑΕΓΕΚ, Ερμής, Ιντρακόμ, ΝΕΛ, Βαράγκης, Παντεχνική, Δομική Κρήτης, Εικόνα - Ηχος, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Πλαστικά Κρήτης, Γερμανός, Λούλης, Ευκλείδης, ΚΑΕ, Elephant, Unibrain, Q&R, Notos, Sato, κ.λ.π.

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, έξι πακέτα της Eurobank των 150.000, 84.000, 181.000, 150.000 και 200.000 τεμαχίων στα 18,50 ευρώ και ένα πακέτο των 297.250 τεμαχίων στα 18,56 ευρώ.

Ακόμα, δύο πακέτα των 100.000 τεμαχίων έκαστο του ΟΤΕ στα 11,22 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια των ΚΑΕ στα 13,29 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 19,70 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v