Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Στην παραίτηση του υπουργού Γεωργίας Σάββα Τσιτουρίδη, στον προϋπολογισμό του 2005, οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, το πόρισμα των ελεγκτών για το 2004, αλλά και η πώληση της ΟΑ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Στην παραίτηση του υπουργού Γεωργίας Σάββα Τσιτουρίδη, στον προϋπολογισμό του 2005, οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, το πόρισμα των ελεγκτών για το 2004, αλλά και η πώληση της ΟΑ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Τσιτουρίδης: Η παραβίαση κανόνων ηθικής τάξεως αλλά και η δίψα της κοινής γνώμης για μια παραίτηση υπουργού που θα έβγαζε την κυβέρνηση από την πρώτη της σοβαρή κρίση, οδήγησαν χθες τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην αποπομπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδη, σημειώνει Το Βήμα.

Η Ημερησία συμπληρώνει πως ο νέος υπουργός Γεωργίας είναι ο κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ενώ η Καθημερινή κάνει λόγο για αποπομπή Τσιτουρίδη από τον Καραμανλή.

Η δεύτερη μετά Σπηλιοτόπουλο παραίτηση έγινε δεκτή από τον Πρωθυπυργό Κώστα Καραμανλή, τονίζει η Ελευθεροτυπία που κάνει λόγο για αποπομπή υπουργού για λόγους... ασφαλείας.

Προϋπολογισμός: Η τραγική δημοσιονομική κατάσταση που περιγράφεται από την κυβέρνηση με όλο και μελανότερα χρώματα οδηγεί σε έναν ”σφιχτό και αυστηρό” προϋπολογισμό για το 2005 επισημαίνει Το Βήμα.

Δημοσιονομικά μεγέθη: Για σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα δημοσιονομικά μεγέθη κάνει λόγο το Κέρδος που τονίζει πως το ρήγμα στην αξιοπιστία της χώρας είναι βαθύ, επικαλούμενη και τις βολές από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Αθήνα 2004: Προκηρύξεις για την πρόσληψη προσωπικού χωρίς να τηρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, υπαλλήλους που εισέπρατταν δυο μισθούς, λογιστικές πράξεις οι οποίες ελλείψει κρίσιμων δικαιολογητικών στηρίζονταν ”όχι στα αρχεία των υπηρεσιών αλλά στη μνήμη των υπαλλήλων τους” και άλλες παραβάσεις περιλαμβάνονται στο πόρισμα των ελεγκτών της ΟΕ ”Αθήνα 2004” σύμφωνα με Το Βήμα.

Προβληματικές συμβάσεις χορηγιών και προμηθειών, αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς, αντικανονικές προσλήψεις είναι μερικές από τις παρατυπίες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Επιτροπής για το ”2004” σημειώνει η Ελευθεροτυπία.

Δημόσιες Επενδύσεις: Μειωμένες κατά 1,5% του ΑΕΠ στα 8,6 δις. ευρώ θα είναι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2005, με μειωμένο το εθνικό σκέλος σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Ξένοι επενδυτές: Η Ελλάδα κατέχει την 127η θέση (από τις τελευταίες) από πλευράς προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων, στον κατάλογο που απαρτίζει ο ΟΗΕ και οποίος δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) στο Σαρόγλειο Μέγαρο, σημειώνει Το Βήμα.

Φυγή επενδύσεων από την Ελλάδα καταγράφει η έκθεση της UNCTAD σύμφωνα με την Καθημερινή που επισημαίνει πως η κατάταξη της χώρας όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων εμφανίζεται να υποχωρεί το 2003 κατά 10 θέσεις, στην 127η, ξεπερνώντας χώρες όπως η Ρουάντα, η Κένυα, το Νεπάλ, ενώ υπολείπεται άλλων όπως η Υεμένη, η Γουινέα και το Ομάν.

Τράπεζες: Με discount 10%-15% διαπραγματεύονται οι μετοχές των τραπεζών σύμφωνα με την JP Morgan αναφέρει η Ημερησία που συμπληρώνει πως με βάση τον ξένο οίκο οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικές.

Τα βάρη στην πλάτη των καταναλωτών ρίχνουν οι τράπεζες σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο που συμπληρώνει πως οι επιβαρύνσεις θα είναι μέσω προμηθειών.

Χρηματιστηριακές: Τον δρόμο της Βοϊλης ΑΧΕ ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τουλάχιστον άμεσα, ή έμμεσα, άλλες τέσσερις χρηματιστηριακές εταιρίες οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες διακοπής της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τονίζει η Εξπρές που αναφέρεται στην Γενική ΑΧΕΠΕΥ που διακόπτει τις λειτουργίες της από 1η Νοεμβρίου.

Ολυμπιακή Αεροπορία: Για νέα απόπειρα πώλησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας κάνει λόγο η Ημερησία σύμφωνα με την οποία η εταιρία έχει ήδη συσσωρεύσει έλλειμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ.

ΟΠΑΠ: Παρασκηνιακές συγκρούσεις και πρωτοφανείς αντιπαραθέσεις του προέδρου του ΟΠΑΠ κ. Α. Φιλιππίδη με υπηρεσιακούς και κομματικούς παράγοντες έχουν προκαλέσει πολύμηνη διοικητική παραλυσία στον Οργανισμό τονίζει η Καθημερινή.

Σιδενόρ: Την έκδοση ομολογιακού δανείου σχεδιάζει η Σιδενόρ, τα έσοδα του οποίου θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού της επιχείρησης, αναφέρει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v