Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απογραφή και οι ήρωες της επαναστάσεως

Κύριε υπουργέ, δύναμαι να σας πληροφορήσω ότι κατέφθασαν πληροφορίες για σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες από τους οικονομικούς διαχειριστές του κατά τα άλλα ένδοξου Εθνικού Αγώνος, ο οποίος και οδήγησε στην απελευθέρωση του Έθνους από τον τουρκικό ζυγό. Ως εκ τούτου, λαμβάνω το θάρρος να σας προτείνω να προεκτείνετε χρονικώς την απογραφή σας, έτσι ώστε να ενημερώσουμε πλήρως τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας.

Η απογραφή και οι ήρωες της επαναστάσεως
Κύριε υπουργέ, δύναμαι να σας πληροφορήσω ότι κατέφθασαν πληροφορίες για σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες από τους οικονομικούς διαχειριστές του κατά τα άλλα ένδοξου Εθνικού Αγώνος, ο οποίος και οδήγησε στην απελευθέρωση του Έθνους από τον τουρκικό ζυγό.

Ως εκ τούτου, λαμβάνω το θάρρος να σας προτείνω να προεκτείνετε χρονικώς την απογραφή σας, έτσι ώστε να ενημερώσουμε πλήρως τους ευρωπαίους συμπολίτες μας.

Μέχρι πρόσφατα κυκλοφορούσε στις Βρυξέλλες ένα ανέκδοτο: ”Υποσχέθηκε ο Θεός σ΄ έναν Άγγλο, έναν Τούρκο και έναν Έλληνα να εκπληρώσει από μια τους επιθυμία.

Ο Άγγλος ζήτησε έναν μεγάλο πύργο. Η επιθυμία του υλοποιήθηκε, γεγονός που συνοδεύτηκε από τα τρανταχτά γέλια του Έλληνα. Ο Τούρκος ζήτησε ένα βουνό από πιλάφι και ένα μεγάλο χαρέμι από γυναίκες.

Τα γέλια του Έλληνα έγιναν πιο δυνατά. Όταν ήρθε η σειρά του Έλληνα να ζητήσει να εκπληρωθεί η δική του επιθυμία, εκείνος ζήτησε να πάρει πίσω ο Θεός όλα όσα πρόσφερε νωρίτερα στον Άγγλο και στον Τούρκο”!

Κατανοούμε πλήρως τους λόγους που οδήγησαν τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας στην πολιτική της ”καμένης γης”. Όλες οι παροχές που υποσχέθηκε προεκλογικά χρειάζονται ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον για να υλοποιηθούν.

Κι ο μόνος που είπε ίσως την αλήθεια είναι ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης. Σκληρή αλήθεια, αλλά αλήθεια...

Κατανοούμε μεν τους λόγους που οδήγησαν στην απογραφή, αδυνατούμε όμως να προβλέψουμε ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις αυτής της τακτικής.

Πόσο μάλλον όταν είναι ανοικτό το θέμα των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν από τα επόμενα Πλαίσια Στήριξης και οι ανταγωνιστές μας έχουν πολλαπλασιαστεί.

Αν για κάτι μπορούμε να είμαστε σίγουροι, είναι ότι η πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πρόταση και αν υπάρχει, δεν έχει γίνει αντιληπτή από τις αγορές.

Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για να αποφύγουμε κάθε παρεξήγηση. Δεν ξέρουμε αν έπρεπε να γίνει ή να μη γίνει η απογραφή. Και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς δεν μας πείθουν τα επιχειρήματα της μιας ή της άλλης πλευράς.

Η μεν κυβέρνηση λέει ότι ήταν υποχρεωμένη να κάνει την απογραφή διότι οι Ευρωπαίοι άρχισαν να μας παίρνουν χαμπάρι και η κατάσταση δεν μπορούσε πλέον άλλο να κρατηθεί μυστική.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της λέει ότι οι Ευρωπαίοι κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου και ότι εμείς μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας. Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Ειδικά όμως η αντιπολίτευση δεν δικαιούται να ομιλεί. Αντί να τρεκλίζει, θα μπορούσαν να βγουν οι πρώην υπερήφανοι υπουργοί Οικονομίας ενός υπερήφανου έθνους και να επιχειρηματολογήσουν για την ”Ισχυρή Οικονομία”. Όλα τα υπόλοιπα μας αφήνουν παγερά αδιάφορους.

Για να τελειώνουμε! Δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα με την απογραφή, αλλά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να ανακοινώσει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Η λογική της απλής διαχείρισης που προβάλλεται μας οδηγεί σε άσχημα μονοπάτια.

Όταν έχεις διαπιστώσει το πρόβλημα, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δώσεις και τη λύση.

Αυτά λέει η αγορά. Κι η αγορά είναι πάντοτε παρούσα, ενώ οι κυβερνήσεις αλλάζουν. Άλλωστε, η αγορά είναι εκείνη που καλείται κάθε φορά να πληρώσει τις επιλογές της πολιτικής εξουσίας.

Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχει εμπλακεί στη συζήτηση πολύ πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της απογραφής...

Ας πάρουμε για παράδειγμα μία πολυμετοχική εταιρεία, στην οποία αλλάζει η διοίκηση. Η νέα διοίκηση θέλει για τους δικούς της λόγους να βγάλει αναξιόπιστη την προηγούμενη. Ταυτόχρονα, όμως, θα πει τι σκοπεύει να πράξει άμεσα για να βελτιώσει την κατάσταση.

Κι είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα της αναξιοπιστίας των ”προηγούμενων”, τόσο πιο δραστικά θα πρέπει να είναι τα μέτρα των ”νέων”.

Αν η νέα διοίκηση ανακοινώσει ότι η πραγματική κατάσταση της εταιρείας είναι χειρότερη από εκείνη που πίστευαν μέχρι πρόσφατα οι μέτοχοί της και δεν ανακοινώσει ένα σαφές και πειστικό σχέδιο δράσης, οι μέτοχοι θα συνωστιστούν στην έξοδο και η αγορά θα αρχίσει να αντιμετωπίζει την εν λόγω εταιρεία με καχυποψία...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v