Δεύτερη μέρα τραπεζικής αντίδρασης

Συνεχίστηκαν και σήμερα τα πονταρίσματα στις τράπεζες, παρά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Κέρδη 1,5% για τον ΓΔ, άνοδος άνω του 3,5% για τους τραπεζικούς τίτλους. Υπεραπόδοση για Eurobank, Alpha, ΕΤΕ, ΤΤ.

Η ανοδική διόρθωση των Τραπεζικών μετοχών που ξεκίνησε στο δεύτερο μισό της χθεσινής συνεδρίασης συνεχίστηκε και σήμερα και είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, αγνοώντας την επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και το διστακτικό ξεκίνημα της Wall Street.

Οι πρώτες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις στην Πορτογαλία, ενώ αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι έρχεται η σειρά της Ισπανίας, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Από την άλλη η Wall Street αρχίζει να παρακολουθεί με περισσότερο ενδιαφέρον τις ανήσυχες φωνές που αναφέρονται στο τεράστιο χρέος των ΗΠΑ και βέβαια περιμένει να ξεκινήσουν οι εκεί εισηγμένες να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2011.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός Δείκτης έκλεισε σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1552,2 μονάδες με κέρδη 1,54%, ενώ έδωσε και ένα πρώτο τεχνικά ζητούμενο που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 1550 μονάδων.

Εννοείται ότι το +3,53% του Τραπεζικού δείκτη καταδεικνύει τους πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ από το Τραπεζικό ταμπλό ίσως χρειάζεται προσοχής η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Τρ. Ελλάδος, καθώς πλησιάζει η γ.σ. της 18/4 και η αποκοπή του μερίσματος.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους περισσότερους να δηλώνουν τουλάχιστον επιφυλακτικοί.

Ασφαλώς και η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (αναμένονται και άλλες μέσα στο 2011) θα επιβαρύνει το Ελληνικό χρέος, ενώ αρκετοί αναλυτές συστήνουν επιφυλακτικότητα και αναμονή των αποφάσεων του Χ.Α. για τις μετοχές που θα αλλάξουν κατηγορία.

Επίσης η δυναμική επιστροφή της εκλογολογίας δεν περνά απαρατήρητη από τους περισσότερους παράγοντες της Αγοράς.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης (περισσότερο υποψιασμένη) και είναι αυτή που υποστηρίζει ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν το έχουν σε τίποτα να μετακινηθούν από την πλευρά των πωλητών στην πλευρά των αγοραστών, αν εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις ότι θα μοιραστούν τις “δουλειές” στις επερχόμενες αποκρατικοποιήσεις, δημιουργώντας μία τεχνική ευφορία στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, όσο τουλάχιστον η προσφορά δείχνει απόλυτα ελεγχόμενη.

Άλλωστε μία καλυτέρευση του κλίματος θα την έβλεπαν με “καλό μάτι” και οι ουκ ολίγες εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου όπως οι Alapis, MIG, Proton Bank, Αγροτική Τρ., Βωβός, Ιασώ, Ιπποτούρ (είναι σε εξέλιξη), Ελ. Υφαντουργία, Μπουτάρης, Δάιος κ.λ.π.

Σε κάθε περίπτωση μετά από τις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο το Ελληνικό Χρηματιστήριο να δώσει ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζουν τα τεράστια προβλήματα της Χώρας.

Από εκεί και πέρα και για όσους “βιάζονται” να τοποθετηθούν προσδοκώντας μία σχετικά μακροβιότερη ανοδική αντίδραση, οι περισσότεροι αναλυτές έχουν εξαιρέσει τους Τραπεζικούς τίτλους και συνεχίζουν να συστήνουν εισηγμένες με εξωστρεφή χαρακτήρα, χαμηλό Τραπεζικό δανεισμό και αξιοπρόσεκτη μερισματική απόδοση, αν και η τελευταία δεν δείχνει καθόλου σίγουρη καθώς με τις “σωστές” πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για επιπλέον φορολόγηση των μερισμάτων όλο και περισσότερες εταιρείες ακολουθούν την “πλάγια οδό” της επιστροφής κεφαλαίου ή της διανομής δωρεάν μετοχών.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν οι “εισαγόμενες” αρνητικές εκθέσεις – εκτιμήσεις. Αντίθετα μάλιστα οι ξένοι οίκοι που θα πάρουν κομμάτι της πίττας των αποκρατικοποιήσεων, δεν αποκλείεται να επιστρέψουν δριμύτεροι.

Απόλυτα επιφυλακτική, σε ότι αφορά τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο, η Credit Suisse αναφέρει ότι δεν αλλάζει την άποψή της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου του 2010 και θεωρεί ότι οι Ελληνικές Τράπεζες διαπραγματεύονται κοντά στο fair value, συνεκτιμώντας ένα πιθανό “hair cut” 25% στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα.

Επισημαίνει παράλληλα ότι τα βασικά σενάρια και το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας δεν έχουν αλλάξει. Η πιθανότητα και το εύρος ενός “hair cut” των Ελληνικών ομολόγων, το βάθος της ύφεσης και οι επισφάλειες που θα δημιουργηθούν, η υπερ-εξάρτηση των Τραπεζών από τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ και το θέμα των εξαγορών-συγχωνεύσεων, δημιουργούν αβεβαιότητα σε ότι αφορά τις αποτιμήσεις, αστάθεια σε ότι αφορά τις τιμές των μετοχών και καθιστούν δύσκολες τις επενδυτικές αποφάσεις για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κορυφαίος οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Kai Carstensen, δήλωσε πως “σε ότι αφορά την Ελλάδα, θα υπάρξει αναδιάρθρωση”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρέος της Ελλάδας αυξάνεται ταχύτατα, ενώ υποστήριξε πως ο κίνδυνος για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία δεν είναι το ίδιο υψηλός.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, μόνο δύο έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (-1,96%) και ΟΤΕ (-1,85%).

Αντίθετα από τους θετικούς πρωταγωνιστές, στα blue chips, ξεχώρισαν οι Eurobank (+5,44%), MPB (+4,6%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν οι Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, MIG.

Αντίστροφη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 117 ανοδικές μετοχές έναντι 37 πτωτικών και 23 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 6%, αρκετοί με όχι πειστικό όγκο συναλλαγών.

Τεχνικά και αν ο Δείκτης διατηρηθεί υψηλότερα των 1550 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανοδική διόρθωση να συνεχιστεί μέχρι τις 1620 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστούν ειδήσεις που θα υποστηρίξουν την κίνηση.

Τι βλέπουν για τη συνέχεια οι αναλυτές

Η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, ωθούμενη τόσο από τη σταθεροποίηση των υπολοίπων διεθνών χρηματαγορών όσο και από την προσφυγή της Πορτογαλίας στο Ταμείο Διάσωσης, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Παρ’ όλα αυτά η έλλειψη ουσιώδους ειδησεογραφίας εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την Ελληνική Κεφαλαιαγορά σε καθεστώς υποαπόδοσης.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι τίτλοι του Τραπεζικού κλάδου, ύστερα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ δεν αποκλείεται η διάχυση του ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας και σε Κρατικά χαρτιά όσο πλησιάζουμε προς την 15η Απριλίου, ημερομηνία ανακοίνωσης του προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ θεωρείται θετικό το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1550 μονάδων, περιοχή από την οποία διέρχεται η χρονοσειρά των 200 ημερών.

Οι πιθανότητες το δολάριο να παραμείνει αδύναμο, δείχνουν εξαιρετικά αυξημένες, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.

Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα έχει γίνει μάρτυρας μεγάλων αλλαγών τα τελευταία 3 χρόνια στην πορεία των τιμών των μετοχών, εμπορευμάτων, ομολόγων αλλά και πολιτικο – οικονομικών μεταβολών μεταξύ Κρατών και Ενώσεων όπως η ΕΕ, ενώ πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί ακόμα και σε γεωπολιτικό επίπεδο από τις κερδοσκοπικές κινήσεις μεγάλων οίκων και hedge funds.

H βάση όλων αυτών των κινήσεων, ανεξάρτητα από κίνητρα, επιδιώξεις και στόχους έχει να κάνει με την ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου που πλέον είναι εξαιρετικής σημασίας ακόμα και για τις στρατηγικές ισορροπίες μεταξύ των μεγάλων του γεω – οικονομικού γίγνεσθαι.
Τους τελευταίους μήνες με βάση τα προβλήματα χρεών στην ΕΕ , πολλοί αναλυτές αναμένουν περαιτέρω ενδυνάμωση του δολαρίου για πολλούς λόγους.

Με το δολάριο να δυναμώνει, συνήθως οι τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων μεσοπρόθεσμα, οπισθοχωρούν και κυρίως των μεγαλυτέρων δεικτών παγκοσμίως. Τα προβλήματα δε που δημιουργούνται στην ΕΕ είναι πολλά και μεταφέρονται στο εσωτερικό της αλλά και στις τιμές των Κρατικών ομολόγων με τα γνωστά αποτελέσματα.

Είναι όμως έτσι; Είμαστε στην αρχή ενός δολαριακού “bull market” που θα “διαλύσει” το ευρώ και την ΕΕ; Η απάντηση είναι ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ και θα αναλύσουμε το γιατί όσο “contrarian” και αιρετική ακούγεται αυτή η θέση.
 
Καταρχήν το δολάριο τεχνικά δεν βρίσκεται καν την αρχή μιας κυκλικής ανοδικής Αγοράς αλλά μέσα σε ένα υπερδεκαετές (secular) “bear market” και αυτό που όλοι βιώσαμε το 2010 ήταν ένα ακόμα bear market rally.

Τις τελευταίες δύο βδομάδες ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός αναλυτών υποστηρίζει ότι το ευρώ κινδυνεύει εξαιτίας των Κρατικών ελλειμμάτων .

Κάθε Κυβέρνηση που αυξάνει τον Δημόσιο τομέα της σε μεγάλο βαθμό όπως η Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες απειλεί την ΕΕ όσο και η προοπτική μιας χρεωκοπίας της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ.

Το ουσιαστικό θέμα με το δολάριο σήμερα δεν είναι το ευρώ αλλά τα ίδια του τα θεμελιώδη στοιχεία. Και αυτά δεν είναι άλλα από την προσφορά και την ζήτηση για το ίδιο το νόμισμα τα οποία και θα καθορίσουν την αξία του τα επόμενα χρόνια.

Και βέβαια δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα θεμελιώδη του δολαρίου “δείχνουν” πτώση αφού παραμένουν πολύ άσχημα.

Οι αρχές των ΗΠΑ “κόβουν” νέο χρήμα, η προσφορά δολαρίου αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς την ίδια ώρα που η παγκόσμια ζήτηση μειώνεται συνεχώς.

Ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στις ΗΠΑ, ο μέσος Αμερικανός ζει πολύ πέρα από τις δυνατότητές του. Ακόμα και μετά την νέα φορολογική μεταρρύθμιση ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει περισσότερο από όσα έχει με αποτέλεσμα να τυπώνει νέο χρήμα για να χρηματοδοτήσει αυτά τα ελλείμματα. Και επειδή οι ΗΠΑ ξοδεύουν ασύστολα, η προσφορά δολαρίων συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα και απρόσκοπτα αφού σύμφωνα με στοιχεία της Fed, από τότε που ξεκίνησε το μεγάλο “bear market” του δολαρίου τον Ιούλιο του 2001, έφτασε το 82,5%.

Αν το δούμε σε ετήσια βάση τότε κάθε χρόνο 7,3% περισσότερα δολάρια “ρίχνονται” στην Αγορά.

Από την άλλη όλο και περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μειώσουν τα δολαριακά τους αποθέματα , η αξία των οποίων μειώνεται την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της αποτυχημένης δημοσιονομικής διαχείρισης των ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να διατηρούν και να αυξάνουν τεράστια χρέη και ελλείμματα που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε πληθωριστική κρίση.

Συνεπώς με την Ουάσιγκτον απλά να “αγνοεί” το πρόβλημα, το δολάριο να διολισθαίνει και τις Κεντρικές Τράπεζες να πρέπει να διαφοροποιήσουν τα αποθεματικά τους η φυγή από το Αμερικανικό νόμισμα θα επιταχυνθεί στο μέλλον, ενώ τα μηδενικά επιτόκια της FED λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Για όσο διάστημα η προσφορά θα αυξάνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από την ζήτηση το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η πτώση της αξίας του δολαρίου.

Όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη τάση που διαμορφώνεται, ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, εκτιμά ότι οι 1450 μονάδες (τοπικός πυθμένας) θα πρέπει να αποτελούν το όριο “stop loss” για όσους στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις άνοιξαν “long” θέσεις, καθώς επιστροφή του Δείκτη σε χαμηλότερα από αυτή την περιοχή επίπεδα, θα δώσει νέα χαμηλά.
Σύμφωνα με τον κ. Δάντη η Αγορά περιμένει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ δεν αποκλείεται να τύχει, μεσοπρόθεσμα, θετικής υποδοχής και μία “ήπια” αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά τον Τραπεζικό κλάδο, πολλά θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής, καθώς κλείσιμο της εν λόγω μετοχής υψηλότερα των 6,55 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 6,80 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια, όμως οι συναλλαγές υποχώρησαν σημαντικά.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη διάθεση και σήμερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη όχι μόνο έσβησαν τις υπάρχουσες υποτιμήσεις, αλλά γύρισαν και σε premium 0,5%.
Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7749, τιμή εκκαθάρισης 715,56) κινήθηκαν μεταξύ 693 και 718 μονάδων.

Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (100000 ΟΤΕ, 146000 Πειραιώς, 48000 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4579), Alpha Bank (3905), Πειραιώς (1622), Eurobank (1126), ΟΤΕ (996), MIG (157), Κύπρου (685), Ταχ. Ταμιευτήριο (445), ΔΕΗ (568), ΓΕΚ (106), MPB (516), Μυτιληναίος (296), Αγροτική (690), ΕΧΑΕ (367), ΟΠΑΠ (199), Motor Oil (123).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (38656 τεμ.), Alpha Bank (57000 τεμ.), Coca-Cola (46550 τεμ.), Eurobank (43227 τεμ.), Πειραιώς (250000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (16500 τεμ.), Alapis (29577 τεμ.), Coca-Cola (40000 τεμ.), Αγροτική (100000 τεμ.), Εθνική (151056 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10388608 τεμ.), Eurobank (13682545 τεμ.), Εθνική (12009778 τεμ.), Κύπρου (5650508 τεμ.), Πειραιώς (7557943 τεμ.), MPB (4496164 τεμ.), MIG (7451254 τεμ.), Αγροτική (4620320 τεμ.).
Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 07/04/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (153.691) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,20%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 06 Απριλίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 07/04/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.: Ταυτότητα Διαχειριστή: FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ISIN: GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1,261,344 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,13%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 06/04/2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v