Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη με ...έξυπνες και φθηνές αγορές

Η ανακοπή των επιθετικών πωλήσεων οδήγησε σε αντίδραση με ιδιαίτερα ισχνό τζίρο, με τον ΓΔ να "επιστρέφει" πάνω από τις 1.500 μονάδες. Κλείσιμο άνω των 9 € για ΕΤΕ, υπεραπόδοση για ΜΙG, Ελλάκτωρ, Eurobank.

Οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και οι εννέα αρνητικές στις τελευταίες δέκα, για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (η ίδια αρνητική συμπεριφορά και για τον S&P 500), ήταν επόμενο να φέρουν αντίδραση αυτοσυντήρησης.

Έτσι οι σημερινοί αγοραστές έδειξαν να λαμβάνουν περισσότερο υπ΄ όψιν τους τις δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες οι Χώρες της Ε.Ε. θα έχουν στη διάθεσή τους ένα δίχτυ ασφαλείας ύψους 500 δισ. ευρώ για τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα τους και να “αγνοούν” τις εκτιμήσεις των “υποψιασμένων” που αναφέρουν ότι μπορεί στις 23 Ιουλίου που θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests να έχουμε κάποιες αρνητικές εκπλήξεις, αλλά και την έκθεση της HSBC που έδωσε μία ακόμη απαισιόδοξη προοπτική για την Ευρωπαϊκή οικονομία, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη των Χωρών της Ευρωζώνης θα είναι σχεδόν μηδενική για φέτος και κατώτερη των προσδοκιών για το 2011.

Στην πλευρά των επιδεικτικά απαισιόδοξων και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μετά τις 17.00 και αφορούσαν τον δείκτη μεταποίησης Ιουνίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αυτά, η δραστηριότητα στους κλάδους υπηρεσιών της Αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο. Ο δείκτης ISM υπηρεσιών υποχώρησε στο 53,8% έχοντας παραμείνει σταθερός στο 55,4% τους τρεις τελευταίους μήνες. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη απ’ όσο αναμενόταν, δηλαδή 54,5%.

Αντίθετα υποστηρικτική στην ψυχολογία των αγοραστών, η φημολογία σύμφωνα με την οποία δεν αποκλείεται να είναι “επί θύραις” μετοχικές ανακατατάξεις στον όμιλο της BP.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. είναι εμφανές ότι εδώ και αρκετές συνεδριάσεις έχουν ανακοπεί οι επιθετικές πωλήσεις από όσους είχαν αποφασίσει να μειώσουν ή να μηδενίσουν θέσεις στην Ελληνική Αγορά, όμως πλέον είναι αντιληπτό ότι για πολλά ξένα χαρτοφυλάκια η Ελλάδα βρίσκεται εκτός του “επενδυτικού τους χάρτη” και έτσι η Σοφοκλέους καλείται να αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών “ιδίοις δυνάμεις”.

Αυτό το τελευταίο μπορεί να δείχνει εύκολο και σχετικά χαμηλού κόστους κατ΄ αρχήν, όμως θα χρειαστεί να “ξαναμετρηθούν” οι “δυνάμεις” των αγοραστών όταν το διεθνές κλίμα δεν είναι υποστηρικτικό, οι τάξεις των εν δυνάμει πωλητών πυκνώσουν και οι “βραχυπρόθεσμοι παίκτες” σπεύσουν να κατοχυρώσουν τα γρήγορα κέρδη τους.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από 9 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης “ξαναείδε” κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων και οριακά υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (1502 μονάδες). Αντίθετα οριακά χαμηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (715 μονάδες) έκλεισε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Επίσης μετά από 6 συνεδριάσεις ο τίτλος της Εθνικής πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 9,00 ευρώ. Τεχνικά παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο της μετοχής υψηλότερα των 10,34 ευρώ, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προηγηθεί ανοδική διαφυγή από την βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 9,50 ευρώ.

Από το ταμπλό του 20αρη, η συμπεριφορά του οποίου συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, μόνος “κόκκινος” τίτλος αυτός της ΔΕΗ (-0,35%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+8%), Eurobank (+6,78%) και Ελλάκτωρα (+7,37%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Coca-Cola, Jumbo και του 4% για Μυτιληναίο, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς και MPB.

Με μικρότερα αλλά αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας (1503,29) και συγκεκριμένα στις 1503,07 μονάδες με κέρδη 3,66%, ενώ ο τζίρος σημαντικά “αυξημένος” ξεπέρασε τα 67 εκατ. από τα οποία τα 6,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλή η τελική εικόνα με 105 ανοδικές μετοχές έναντι 52 πτωτικών και μόνο 19 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 6%, ένδειξη ότι μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό (ελλείψει αγοραστών) παραμένουν εγκλωβισμένα στην επιφυλακτικότητα και στην συναλλακτική απαξίωση.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, αρκούνται στο να επισημάνουν οι σημαντικός αριθμός μετοχών κινείται στα ελκυστικότερα επίπεδα από το 2009, όμως στις τάξεις των εγχώριων επενδυτών επικρατεί απόλυτη επιφύλαξη, που θυμίζει εποχές 2003, καθώς δεν υπάρχει καμία διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Η εικόνα αυτή στο Χ.Α. δεν αποκλείεται να διατηρηθεί για όλο το καλοκαίρι , λόγω της παραδοσιακής θερινής ραστώνης, αλλά και μέχρι να ολοκληρωθεί ο διορθωτικός κύκλος που έχει ξεκινήσει στις διεθνείς Αγορές και να υπάρξει μία καλύτερη “ορατότητα” στα εγχώρια δημοσιοοικονομικά.

Με αυτά τα δεδομένα και ακόμα και αν η Αγορά συνεχίσει να δείχνει διαθέσεις μη περαιτέρω υποχώρησης και επιβεβαίωσης όσων υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν ενσωματώσει και τα πλέον αρνητικά σενάρια, δύσκολα στην Σοφοκλέους μπορεί να σημειωθεί μπαράζ επιθετικών τοποθετήσεων, και στην καλύτερη περίπτωση το Χ.Α. να προσπαθήσει να μειώσει την “ψαλίδα” με τις άλλες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Για την Ελλάδα, το σενάριο ελεγχομένης αναδιάρθρωσης κερδίζει συνεχώς έδαφος όπως καταμαρτυρεί και η πρόσφατη παρότρυνση της Ε.Ε. (έγγραφο της 25ης Ιουνίου), να συμπεριληφθεί μεταξύ των ακραίων παραδοχών η περίπτωση αναδιοργάνωσης του χρέους στα τεστ κεφαλαιακής επάρκειας των Ευρωπαϊκών Τραπεζικών Ιδρυμάτων, επισημαίνει ο Νίκος Σκουριάς.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς μια αναγνώριση της πιθανότητας αυτής. Η αναδιοργάνωση του χρέους αποτελεί στην παρούσα φάση την πιο αξιόπιστη και ενδεδειγμένη λύση ουσιαστικής αντιμετώπισης της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης, εφόσον, βέβαια, τροποποιηθεί η συνθήκη της Λισσαβόνας και συναινέσουν προς αυτή την κατεύθυνση και οι πιστωτές.
 
Ωστόσο, θεωρείται ότι θα ήταν πολύ πρόωρο να καταφύγει σε αυτήν η Ελλάδα, τουλάχιστον πριν εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που της παρέχονται μέσω του μηχανισμού στήριξης, καθώς η επιτάχυνση των ήδη καθυστερημένων δομικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να αντιστρέψει την εικόνα.

Η ανησυχία των επενδυτών εντείνει την αδιαφορία και μηδενίζει την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Η πολύ σημαντική υποχώρηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που καταγράφεται στον μικρό αριθμό των μετοχών που αλλάζουν χέρια και στον χαμηλό όγκο συναλλαγών, είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της περιόδου για την Ελληνική Αγορά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι δείχνουν να περιμένουν κάτι, έστω κι αν αυτό είναι… να περάσει ο καιρός. Πρόκειται, άλλωστε για διεθνή τάση, αφού στην παρούσα συγκυρία τα κεφάλαια σε όλο τον κόσμο αναζητούν πιο σίγουρα καταφύγια, όπως είναι τα ομόλογα των μεγάλων από οικονομική άποψη Χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Με αυτά τα δεδομένα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δείχνει να σταθεροποιείται πέριξ των 1500 μονάδων, αναζητώντας κατεύθυνση.

Στο εσωτερικό μέτωπο το ερχόμενο δεκαήμερο θα κριθούν οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό, ένα από τα πιο καθοριστικά βήματα για να πείσει η Κυβέρνηση την τρόικα των δανειστών της Χώρας ότι είναι αποφασισμένη να βάλει “το μαχαίρι στο κόκαλο”. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει κι επομένως οι δύο επόμενες δόσεις του δανείου δεν θα κινδυνεύσουν.

Στις χρηματιστηριακές εξελίξεις ασφαλώς παίζει ρόλο και το μπαράζ υποβαθμίσεων των Ελληνικών Τραπεζών, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, αλλά και η εντεινόμενη φημολογία για κυοφορούμενα deals.

Σημαντική είδηση, επίσης, είναι η εξαγορά κατά 100% της ENDESA HELLAS από τον όμιλο Μυτιληναίου, που αναδείχθηκε στη θέση του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με 1,2 GW από θερμικούς σταθμούς και 1000 MW από Ανανεώσιμες Πηγές.

Στην διεθνή οικονομία εντείνεται η ανησυχία των επενδυτών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω των δυσμενών μακροοικονομικών ανακοινώσεων. Ο ρυθμός αύξησης των μεγεθών της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ του Ιουνίου υστερεί έναντι του Μαϊου, ενώ η ανεργία δείχνει να παραμένει δυσκολοκατάβλητη στις ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο στοιχείο ενδιαφέρει διαχρονικά τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο, αφού συνδέεται με την καταναλωτική δυνατότητα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων κινούνται σε χαμηλά εννέα - δέκα μηνών και το καλοκαίρι αναμένεται… ιδιαιτέρως θερμό.

Η στροφή των μεγάλων κεφαλαίων στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων των μεγάλων Χωρών είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής τους. Έτσι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ έπεσε κάτω από το 3%, κάτι εξαιρετικά σπάνιο τα τελευταία χρόνια.

Για τους ίδιους λόγους υποχώρησης των διεθνών χρηματιστηρίων –καταφυγή των κεφαλαίων στα ομόλογα- “έπεσαν” οι τιμές τόσο του χρυσού, όσο και του πετρελαίου.

Πιθανόν να συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτι που αποδίδεται κυρίως στο κλείσιμο ανοιχτών θέσεων, λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Εκτός συνόρων και στον Γερμανικό δείκτη DAX 30 στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος.

Κατά την άποψη του μέλους της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, στο ημερήσιο chart τιμών βλέπουμε τον δείκτη να πλησιάζει επικίνδυνα το μακροπρόθεσμο Fibo απλό κινητό μέσο των 233 ημερών, στις 5805 μονάδες. Πάντως στις προηγούμενες επαφές του δείκτη με τον εν λόγω κινητό μέσο όρο καλλιεργήθηκαν συνθήκες έντονης ανοδικής αντίδρασης. Έτσι βάση της προηγούμενης στατιστικής ανάλυσης θεωρείται ως πολύ πιθανή μια πολύ βραχυχρόνια ανοδική εκτόνωση του δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 6000 μονάδων.

Προσοχή όμως γιατί εάν ο δείκτης εισέλθει στην περιοχή, όπου εκτείνεται μεταξύ του 233άρη και της ισχυρής γραμμής στήριξης, 5805 με 5690 μονάδες και δηλώσει στην πορεία αδυναμία ανοδικής ανάτασης τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τη καθοδική καταστρατήγησή της και αλλαγή της μεσομακροπρόθεσμης τάσης από ανοδική σε καθοδική βάζοντας ως αρχικό στόχο τις 5302 μονάδες και ως δεύτερο το όριο των 5000 μονάδων.

Αντίθετα συνεχή κλεισίματα του Γερμανικού δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6000 μονάδων, δημιουργούν προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 6200 μονάδων.

Ο συναλλακτικός όγκος είναι ενδεικτικός της επενδυτικής διάθεσης που εξακολουθεί να κυριαρχεί στις τάξεις των εμπλεκόμενων επενδυτών με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Αγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής καθώς και η προσφορά τίτλων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ισορροπημένη. Ενδεχομένως η ανακωχή των πωλητών θα δώσει μεγαλύτερες πιθανότητες σε μια ανοδική κίνηση και σε πιο στοχευμένο ενδιαφέρον σε επιμέρους μετοχές. Ο χαμηλός τζίρος πάντως δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαφοροποίησης της κατάστασης αφού η εικόνα της Αγοράς εύκολα μεταβάλλεται με μικρές εισροές και ως εκ τούτου η δυνατότητα κάποια μεσοπρόθεσμης εκτίμησης καθίσταται αρκετά επισφαλής. Καλύτερη συμπεριφορά λόγω διάγραμματος αναμένεται σε ΔΕΗ, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι σημερινοί αγοραστές εκμεταλλεύθηκαν την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και με χαμηλό κόστος διαμόρφωσαν καλύτερες αποτιμήσεις, όμως ζητούμενο παραμένει η διάρκεια και ασφαλώς η σημαντική αύξηση συναλλαγών και ενδιαφέροντος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ακολούθησε την υποκείμενη η Αγορά Παραγώγων και έδωσε ανοδική αντίδραση με ενίσχυση των συναλλαγών

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις μειώθηκαν στο 0,95%, ενώ μετά τις 17.00 οι τελευταίες πράξεις έγιναν στα υψηλά ημέρας και με premium 0,10%

Κυρίως αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7057, τιμή εκκαθάρισης 705,83) κινήθηκαν μεταξύ 680 και 714 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10000 Coca-Cola, 53400 Jumbo, 5400 Βιοχάλκο, 75000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2351), Alpha Bank (1039), Πειραιώς (425), Eurobank (975), ΟΤΕ (701), Αγροτική (136), ΕΧΑΕ (242), Coca-Cola (126), Intralot (173), Ιντρακόμ (120), Ελλάκτωρ (169), Μυτιληναίος (306), Μέτκα (208), ΟΠΑΠ (220), ΓΕΚ (127), Κύπρου (113), Motor Oil (149), MIG (903).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 6/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Alpha Bank (25000 τεμ.), Eurobank (25000 τεμ.), Πειραιώς (25000 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 800 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v