Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όλο και πιο ολιγαρκείς…

Σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα επιχειρείται μια ασθενής αντίδραση επιλεγμένων μετοχών του FTSE 20. Πιάνει και πάλι τα 4 ευρώ η Eurobank, αντιδρούν ΟΠΑΠ, Εθνική, Μotor Oil, ΔΕΗ.

Σε λιγότερα από 39 δισ. ευρώ έχει συρρικνωθεί η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων του FTSE 20, με το ΧΑ να παραμένει «εγκλωβισμένο» σε χαμηλά 11-12ετίας.

Ωστόσο μία ασθενική αντίδραση κυρίως μέσω επιλεγμένων μετοχών του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επιχειρείται συντηρώντας τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 1.455-1.460 μονάδων και τον FTSE 20 στην περιοχή των 690 μονάδων.

Ο τζίρος μετριότατος, όπως άλλωστε έχει παγιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι μεν ξένοι είτε έχουν παραχωρήσει είτε κρατούν στάση αναμονής για την πλειονότητα των εισηγμένων.

Είναι λογικό άλλωστε σε μία περίοδο, που η… Ελλάδα δεν πουλάει αλλά αντίθετα βρίσκεται σε συνεχή πίεση και αμφισβήτηση οι έχοντες ρευστότητα να προσβλέπουν σε ακόμη καλύτερες- φθηνότερες τιμές

Ωστόσο δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητα επιμέρους στοιχεία, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα.

Για τους βασικούς δείκτες φαίνεται πως έχουν δημιουργηθεί «σημεία αναφοράς» (στα χαμηλά της 8ης Ιουνίου), πως για ορισμένες μετοχές διαμορφώνονται μακροπρόθεσμοι πυθμένες (έως 11-12ετίας) ενώ για άλλες φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ανάλογη διαδικασία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων παικτών τα χαμηλά της 8/6 θα μπορούσαν να αποτελέσουν «σημεία αναφοράς» και πιθανόν στηρίξεις για όσους αναζητούν τιμές-εισόδου στην αγορά. Ή τουλάχιστον σε επιμέρους μετοχές.

Προσέγγιση, που πλειστάκις έχει αναφερθεί από την στήλη (με… οδηγό τη μετοχή της Εθνικής) χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι κύριοι δείκτες ή πολλές μετοχές δεν θα υποχωρήσουν χαμηλότερα.

Στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας τα 8,12-8,27 της 6-9 Μαρτίου του 2009 σε συνδυασμό με τα τελευταία χαμηλά των 8,7-8,8 ευρώ φαίνεται να αποτελούν ένα σημείο ισορροπίας για τον τίτλο. Αυτό παρότι το διάγραμμα της μετοχής παραπέμπει σε χαμηλότερες τιμές.

Η μετοχή της Eurobank βραχυπρόθεσμα δείχνει «ικανή» για αντίδραση από τα 3,90 ευρώ εάν μάλιστα υπερβεί τα 4,2 ευρώ σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Ανάλογα η μετοχή της ΔΕΗ από τα χαμηλά των 10,90 ευρώ, του ΟΠΑΠ από τα 10,67 ευρώ, από τα 4,23 ευρώ της Alpha Bank.

Πριν από λίγο για πέντε μετοχές του FTSE 20 σημειώνονταν χαμηλότερες τιμές (Αγροτική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Τιτάν και Ελλάκτωρ) ενώ αντίδραση επιχειρούνταν για αρκετές τραπεζικές με κυριότερη την κίνηση της Eurobank προς τα 4-4,1 ευρώ. Προς τα 10,80 ευρώ ο ΟΠΑΠ και στα 7,65 η Motor Oil.

Για τη συνέχεια μένουμε στην εμφανή προσπάθεια εξισορρόπησης της βραχυπρόθεσμης τάσης τουλάχιστον για μεμονωμένες μετοχές του 20άρη, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μέσα στο γενικότερο… χαμό και αυτό το ελάχιστο κάτι είναι, προσώρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v