Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται αγοραστές μεσοπρόθεσμου ορίζοντα...

Συνεχίζεται η παρατεταμένη συσσώρευση στο ΧΑ με το τζίρο να συνεχίζει σε μειούμενο ρυθμό. Η αργία τη δευτέρα στη Wall Street δίνει πόντους διατήρησης των χαμηλών συναλλαγών. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με πτώση 0,64% ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα κλείνοντας την Παρασκευή στις 1.451,08 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 438 χιλ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εκροές στα 46,5 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα οι απώλειες στο 0,86% για τον Τραπεζικό δείκτη, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη φθάνουν στο -33,93% και για τον Τραπεζικό δείκτη στο -47,86%.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου η παρατεταμένη συσσώρευση πρέπει να δώσει κάποια στιγμή έντονη εκτόνωση, όμως η αργία την Δευτέρα στην Wall Street (μεταφέρεται η αργία της 4/7, Independence day), μάλλον συνηγορεί στην διατήρηση των χαμηλών συναλλαγών, που ευνοούν την ημερήσια μεταβλητότητα. 

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που τονίζουν ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να πάσχει από “ποιοτικούς” αγοραστές, καθώς εγχώριοι επενδυτές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα απέχουν επιδεικτικά, όμως απέχουν πλέον και οι ξένοι αφού η μεν Ελληνική οικονομία έχει υποβαθμιστεί σημαντικά ενώ το Χ.Α. ανήκει στις ώριμες Αγορές. Αποτέλεσμα να απέχουν και τα funds των ωρίμων Αγορών αλλά και αυτά των αναδυομένων.

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν πως υπάρχει σχετική "ουρά" ρευστοποιήσεων κυρίως στην μετοχή της Εθνικής και ο συστηματικός πωλητής δεν έχει ολοκληρώσει το “έργο” του.

Ο κίνδυνος η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση να γίνει μεσοπρόθεσμη δείχνει να αυξάνεται, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec, η αύξηση των ενδείξεων για επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, ή για “στάση” στον ρυθμό ανάπτυξη της, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Alan Greenspan, ήταν ο καταλύτης της κίνησης των Αγορών και την εβδομάδα που διανύσαμε.
 
Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ (καταναλωτική εμπιστοσύνη, νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, μεταποιητική δραστηριότητα και πωλήσεις αυτοκινήτων) και στην Κίνα (δείκτης βασικών οικονομικών δεικτών, μεταποιητική δραστηριότητα), η αβεβαιότητα σχετικά με τα αποτελέσματα των stress tests των Ευρωπαϊκών τραπεζών (η ΕΚΤ ανέφερε ότι θα πρέπει να εμπεριέχουν το κίνδυνο των Κρατών), αλλά και οι ανησυχίες σχετικά με την κρίση χρέους της Ευρώπης συνέχισαν να οδηγούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον S&P 500 να υποχωρεί κάτω από τη σημαντική στήριξη των 1041 μονάδων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Baltic Dry Index το διάστημα 26/05-01/07/10 υποχώρησε από τις 4,209 μονάδες στις 2,351 μονάδες ήτοι πτώση 44.1% και ότι ο δείκτης VIX (δείκτης φόβου και μεταβλητότητας) από τις 23.95 μονάδες στις 18/06 αναρριχήθηκε στις 34.13 μονάδες στις 29/06.

Επιπρόσθετα το κόστος προστασίας των Ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων από την πτώχευση αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2009, όπως και η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 2ετούς και 10ετούς κρατικού χρεογράφου των ΗΠΑ.
 
Όσον αφορά το εσωτερικό η εικόνα ήταν διττή, καθώς έως την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας στις 29 Ιουνίου μετοχές και χρεόγραφα κινήθηκαν πτωτικά, ενώ στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, υπήρξε προσπάθεια ανάκαμψης.
 
Η αγορά κρατικών χρεογράφων από τις Κεντρικές Τράπεζες, η απουσία αρνητικών γεγονότων στην Πανελλαδική απεργία και στην κατάθεση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού, η ικανοποιητική άντληση ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών από την ΕΚΤ και τέλος η θετική αναφορά του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος οδήγησαν σε μερική αποστασιοποίηση του Χ.Α. από την κίνηση των ξέων δεικτών.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι η ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών να προβούν σε τοποθετήσεις στην τρέχουσα φάση, κατά την οποία οι ξένοι δείκτες βρίσκονται σε βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, ενώ εκκρεμούν η ψήφιση του ασφαλιστικού και η δημοπρασία των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

Από τεχνικής απόψεως, σε περίπτωση που ο S&P 500 δεν επανακτήσει τις 1041 μονάδες και ο DAX κινηθεί με συνεχή κλεισίματα κάτω από τις 5860 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών) και εν συνεχεία κάτω από 5700 -5670 μονάδες (γραμμή τάσης που ξεκινά τον Αύγουστο του 2009), η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση μπορεί να εξελιχθεί σε μεσοπρόθεσμη.

Η Αγορά ζητά θετικές ειδήσεις, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Κατά την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, συνεχίστηκε η εναλλαγή εντυπώσεων και διακυμάνσεων στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά για μια ακόμα εβδομάδα παρουσιάζοντας μερική αυτονόμηση από τις ξένες Αγορές. Μετά από ένα σερί επτά συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων η Αγορά βρήκε πάτημα λίγο πριν τα χαμηλά έτους (1414 μονάδες) και με κύριο αρωγό τον Τραπεζικό κλάδο κατάφερε να ισορροπήσει παραμένοντας ωστόσο σε περιβάλλον χαμηλών συναλλαγών.

Η Αγορά έχει παραμείνει τριανταμία συνεδριάσεις κάτω από την περιοχή των 1600 μονάδων όπου η προσέγγιση της με θεμελιώδη εργαλεία επιστρέφει μια εικόνα σφοδρής υποτιμητικής υπερβολής. Οι αποτιμήσεις προεξοφλούνται με συντελεστή ρίσκου 12%, η σχέση της χρηματιστηριακής τιμής υπολείπεται από 30% έως 50% έναντι των καθαρών θέσεων, η σχέση με το ΑΕΠ έχει κατέλθει κάτω από το 25% ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν το πρώτο σε απώλειες παγκοσμίως στο κλείσιμο του α’ εξαμήνου.

Σε αυτό το πολύ επιβαρυμένο σκηνικό η Αγορά πλέον ζητά θετικές ειδήσεις, σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στην κινητικότητα που παρατηρείται από την ΕΚΤ η οποία συγκεντρώνει με σταθερό ρυθμό κρατικά ομόλογα.

Το σενάριο μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης αποτελεί από ότι φαίνεται την μοναδική περίπτωση λύσης που δίνει κάποιες καλές πιθανότητες εξόδου της οικονομίας από την ύφεση και την δημοσιονομική ανεπάρκεια κερδίζοντας ως φήμη καθημερινά έδαφος. Από ότι φαίνεται ο Ιούλιος θα δώσει πολύ σύντομα απαντήσεις για το πόσο εφικτό είναι αυτό το σενάριο, απάντηση η οποία θα τύχει ανάλογης υποδοχής από την Χρηματιστηριακή Αγορά η οποία θα κινηθεί νωρίτερα προς την θετική ή αρνητική κατεύθυνση των εξελίξεων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τις αντοχές της προηγούμενης βάσης ενεργοποιώντας κάποια αντανακλαστικά αγορών κυρίως λόγω των σφοδρών βραχυπρόθεσμων τεχνικών υποτιμήσεων. Το πάτημα του Γενικού Δείκτη ήταν προϊόν Τραπεζικής προέλευσης όπου παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του έτους. Ως αντίδραση η ανοδική διόρθωση θα βρει μπροστά της την προηγούμενη κορυφή των 1600 μονάδων στην απόπειρα που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου.

Οι μεγάλες βραχυπρόθεσμες ανοδικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές συναινούν στην διατήρηση του ανοδικού σεναρίου για την ερχόμενη εβδομάδα το οποίο για να αποκτήσει συνέχεια θα πρέπει να ενισχυθεί από συναλλαγές με προοδευτική άνοδο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Σε πιο μεσοπρόθεσμα διαγράμματα η τεχνική εικόνα παραμένει εξίσου συμπιεσμένη.

Συμπερασματικά η στρατηγική τοποθετήσεων στα τρέχοντα επίπεδα παραμένει σε ισχύ και αναμένονται ιδιαίτερα δυνατές εξάρσεις οι οποίες θα αποφορτίσουν την έντονα υπερπουλημένη εικόνα της Αγοράς. Σε αυτό το καλοκαιρινό ράλι ο Τραπεζικός κλάδος εκτιμάται ότι θα έχει τον πρώτο λόγο στις αποδόσεις.


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.451,08 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 0,64%, διευρύνοντας τις απώλειες έτους στο 33,93%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 0,44%, ο Mid 40 υποχώρησε 2,3%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,11% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, ενισχύθηκαν οι Ασφάλειες κατά 3,41%, τα Τρόφιμα και Ποτά κατά 3,13% και ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών με άνοδο 2,96%.

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες για τον κλάδο των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας κατά 8,28%, των Μέσων Ενημέρωσης 6,79% και της Υγείας κατά 5,94%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Παίρης Πλαστικών (28,95%), Τεχνικές Εκδόσεις (24,14%), Ελφίκο (23,4%), Centric Πολυμέσα (22,64%), Epsilon Net (20,29%), Δίας Ιχθ/γειες (19,86%), Lavipharm (19,05%), Μύλοι Λούλη (16,53%), Κούμπας (15,79%) και Βαρβέρης- Moda Bagno (13,89%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ατλάντικ (-25,71%), Ζήνων (-17,74%), Χατζηιωάννου (-16,67%), Μοχλός (-16,67%), Βις (-16,33%), ΑΝΕΚ (-14,81%), Trastor (-13,1%), Πήγασος (-12,75%), Αλκο (-11,67%), και Vivere(11,36%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v