Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εγκλωβισμένοι στα χαμηλά…

Εγκλωβισμένο στα "χαμηλά" του το ΧΑ, με τις τράπεζες να παραμένουν σε αμφισβήτηση αλλά και έντονη παρασκηνιακή κινητικότητα. Αντίδραση μεμονωμένων μετοχών του 20άρη και…εξαιρέσεων από μεσαία- χαμηλότερη αποτίμηση.

Εγκλωβισμένος στην αμφισβήτηση, τα εγγενή προβλήματα, τα …πονηρά παιχνίδια αλλά και τις "συμπληγάδες" του Aσφαλιστικού οι τράπεζες παρασύρουν στα χαμηλά τον κλάδο, τον FTSE 20 το ΧΑ συνολικότερα.

Από τις 1.451 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, τις 685 ο FTSE 20, τις τράπεζες πέριξ των 1.385 μονάδων με την Εθνική Τράπεζα στα 8,88 ευρώ η "ταλαιπωρία" φαίνεται να έχει συνέχεια. Τουλάχιστον όσο οι τοπικοί πυθμένες της 8ης Ιουνίου λειτουργούν ως στηρίξεις και σημεία αναφοράς σε αυτή τη φάση της αγοράς. Για τον Γενικό Δείκτη οι 1.383,01 μονάδες, για τον 20άρη οι 655 μονάδες.

Διαφοροποιό στοιχείο αυτής της περιόδου (δηλαδή από τα χαμηλά της 8/6 ) οι νέες ελάχιστες τιμές για αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές κυρίως δε τον τίτλο της Εθνικής. Με νέα χαμηλά στην ζώνη των 8,8-8,9 ευρώ η τραπεζική μετοχή παραμένει εγκλωβισμένη σε κλίση προς τα 8,12-8,27 ευρώ (δηλαδή των ελάχιστων του περυσινού Μαρτίου) σε μία φάση που για τον κλάδο εντείνονται η αμφισβήτηση, οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις και ενέργειες κυρίως των ξένων, κυρίως όμως η έντονη εικοτολογία περί…αναγκαστικών συγχωνεύσεων, υποχρεωτικών συνεργασιών και…παράδοση σε ξένους έναντι "πινακίου φακής".

Ζητούνται αγοραστές μεσοπρόθεσμου ορίζοντα σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος τη στιγμή, που στον τραπεζικό κλάδο η κατάσταση επιδεινώνεται αργά και σταθερά.

Πόσο αντέχουν τα ιδρύματα του κλάδου, τι δείχνουν τα stress test ερευνά ο Γιώργος Α. Σαββάκης, καθώς έμπειροι παράγοντες του χώρου και ισχυροί ιδιώτες παίκτες βεβαιώνουν πως …είμαστε ήδη σε μεσοπρόθεσμη περίοδο συσσώρευσης και ουσιαστικών ζυμώσεων. Κάτι που εξηγεί την συνεχιζόμενη πίεση στον κλάδο, την διακριτική αποχή ορισμένων ξένων και την επίσης διακριτική παρουσία άλλων.

Όμως στον 20άρη επιχειρείται τις τελευταίες συνεδριάσεις να αναπτυχθούν αντίρροπες δυνάμεις με τον ΟΤΕ για παράδειγμα να αποδίδει 2,6% από τα 6,10 ευρώ και να διαμορφώνεται στα 6,26 ευρώ.

Χαμηλότατες τιμές για τον Οργανισμό αναντίρρητα ωστόσο οι διοικητικές και επιχειρηματικές εξελίξεις κρατούν τη μετοχή και τον φορέα στο προσκήνιο.

Αντίδραση από τα χαμηλά απέδωσε και η μετοχή του Τιτάνα (7,2%) αν και την ίδια περίοδο την "τιμητική" τους είχαν περισσότερο μετοχές χαμηλότερης αποτίμησης.

Για 92 μετοχές (από τις οποίες μόλις 5 του FTSE 20) σημειώθηκε θετική απόδοση φτάνοντας έως και 23% (για τη μετοχή της Centric στα 0,65 ευρώ, της Lavipharm 0,75 ευρώ αλλά και Σελόντα, Sciens, Κλουκίνας-Λάππας).

Αρκεί η αντίδραση μιας Τιτάν ή μίας Coca Cola ή του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ όσο συνεχίζεται η συσσώρευση και η αναδιάταξη δυνάμεων στις τράπεζες; Αρκεί η έστω περιορισμένης έκτασης κινητικότητα σε μεμονωμένα "χαρτιά" της μεσαίας ή χαμηλότερης αποτίμησης;

Κατά την εκτίμηση μας είναι το καλύτερο που μπορεί να πάρει η αγορά αυτή την περίοδο δεδομένης της πραγματικής κατάστασης, που επικρατεί στην πολιτική σκηνή, την κοινωνία και βεβαίως εν μέσω αντιδράσεων για το ασφαλιστικό.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι, πως ο εγκλωβισμός αυτός του ΧΑ παρατηρείται σε μία φάση αντίδρασης –τεχνικής έστω- του ευρώ που μετά από καιρό διαφοροποιείται από την χαμηλή πτήση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v