Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο 4ος χαμηλότερος τζίρος της 11ετίας

Η σημερινή αργία στην Wall Street έδωσε το τελειωτικό συναλλακτικό χτύπημα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Απόλυτα επιφυλακτική και ατασική συνεδρίαση. Πτώση για Εθνική, Ελλάκτωρ (3,72%). Κέρδη για ΔΕΗ (3,58%).

Η σημερινή αργία στην Wall Street έδωσε το τελειωτικό συναλλακτικό χτύπημα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μάλιστα σε μία μέρα που μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση επέστρεψαν σε πλήρες ωράριο συναλλαγών, έχοντας μάλιστα το δικαίωμα πράξεων μέχρι τις 17.05.

Ας σημειωθεί ότι ο τζίρος της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), ήταν ο τέταρτος χαμηλότερος από την 1/1/1999 με τους αμέσως χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις17/2/2003 (35,51 εκατ.), 10/2/2003 (36,69 εκατ.), 5/8/2002 (37,94 εκατ.) και ο αμέσως μεγαλύτερος στις 24/3/2003 (39,84 εκατ.)

Απόλυτα επιφυλακτική και ατασική συνεδρίαση, που επιβεβαίωσε όλους όσους εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι με αυτούς τους τζίρους η Σοφοκλέους δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτα.

Στους απογοητευτικούς τζίρους και στις πτωτικές διαθέσεις που επιδεικνύουν κατά τις τελευταίες μέρες οι διεθνείς Αγορές, επικεντρώνουν τα επιχειρήματά τους όσοι συνεχίζουν να είναι υπέρμαχοι της επιφυλακτικής στάσης και της αυξημένης ρευστότητας.

Σε κάθε περίπτωση η ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών να προβούν σε τοποθετήσεις στην τρέχουσα φάση, κατά την οποία οι ξένοι δείκτες βρίσκονται σε βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, ενώ εκκρεμούν η ψήφιση του ασφαλιστικού και η δημοπρασία των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ δεν αποκλείεται η βραχυπρόθεσμη διεθνής πτωτική τάση να εξελιχθεί σε μεσοπρόθεσμη πτωτική, εκτιμά σημαντική μερίδα αναλυτών.

Ασφαλώς και υπάρχει και η μειοψηφούσα άποψη και είναι αυτή που υποστηρίζει ότι εταιρείες με “δυνατούς” ισολογισμούς, αποδεδειγμένη εξωστρέφεια και θεωρητικά “ελκυστικές” αποτιμήσεις, όπως και εταιρείες που μπορεί να αποτελέσουν εν δυνάμει στόχους εξαγορών, πρέπει να βρίσκονται, κατά το β΄ εξάμηνο στα χαρτοφυλάκια των “υπομονετικών παικτών”.

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε δεύτερο συνεχόμενο "Τζέιμς Μποντ", καθώς κινούμενος σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος 15 μονάδων με χαμηλό ημέρας 1444,01 (11.03) και υψηλό ημέρας τις 1459,53 μονάδες (13.51) έκλεισε στις 1450,06 μονάδες συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες 0,07%.

Περίπου μικτή η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, με τα μεγαλύτερα κέρδη και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για ΔΕΗ (+3,58%) και MPB (+2,76%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Eurobank, Jumbo, θετικό τελικό πρόσημο για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τον Ελλάκτωρα (-3,72%).

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνα, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, μικρότερες αλλά αξιοσημείωτες ημερήσιες απώλειες για Μυτιληναίο και MIG και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Βιοχάλκο, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Coca-Cola , Alpha Bank
 
Ουδέτερων συναισθημάτων η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 80 πτωτικών και 23 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 19,81%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Οι επενδυτές που επιμένουν να δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένουν φοβισμένοι, αφού η πορεία της Αγοράς από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, έχει κλονίσει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη τους για τις μετοχές, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος

Κατά την άποψη του διευθύνοντα συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, μόνο η επίσπευση κάποιου τραπεζικού deal εντός του καλοκαιριού μπορεί να αλλάξει άρδην το κλίμα στην Αγορά, ή αν αλλάξει σημαντικά η εικόνα στις διεθνείς Αγορές και αυτό “αναγκάσει” την Σοφοκλέους σε ανακλαστική αντίδραση.

Κατά τα άλλα το Χ.Α. συνεχίζει να κινείται σε “ρηχά νερά”, ωστόσο εκτιμώ ότι η σημαντική και παρατεταμένη συσσώρευση, δημιουργεί προϋποθέσεις εκτόνωσης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Χριστόπουλο η ψήφιση του ασφαλιστικού-εργασιακού νομοσχεδίου ενδέχεται να βελτιώσει το κλίμα στην εγχώρια Κεφαλαιαγορά, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα πείσει τους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να υλοποιήσει πολλές από τις αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Εξαιρετικά φειδωλός στις εκφράσεις του και συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του δείχνει ο Απόστολος Μάνθος, προσπαθώντας να “αποκρυπτογραφήσει” τις τεχνικές διαθέσεις του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Μάχη με την αντίσταση των 700 μονάδων έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δηλώνοντας προς το παρόν αδυναμία ανοδικής διάσπασης και κατοχύρωσης. Το εντυπωσιακό γεγονός είναι η έντονη “αποστασία” του σε σχέση με το αρνητικό γίγνεσθαι των διεθνών Αγορών.

Διαγραμματικά τώρα ο δείκτης φαίνεται να συντηρείται πάνω από το βραχυχρόνιο καθοδικό κανάλι, που τον ταλάνιζε από τα τέλη Μαρτίου, δείχνοντας μερικές ενδείξεις μεταστροφής του από τη καθοδική τάση σε πλάγια σταθεροποιητική.

Οπωσδήποτε όμως για να ολοκληρωθεί η αλλαγή τάσης θα πρέπει ο δείκτης να δώσει ισχυρά διαπιστευτήρια διακράτησης με ισχυρό τζίρο συναλλαγών (κάτι που δεν διαφαίνεται) της περιοχής στήριξης των 655 μονάδων. Γεγονός, όπου εάν πραγματοποιηθεί θα μας δώσει ένα ακλόνητο κίνητρο μερικής εισόδου στην αγορά βάζοντας ως αρχικό ανοδικό στόχο τις 800 μονάδες.

Στοχοποίηση” η οποία θεωρείται αρκετά παρακινδυνευμένη με τις ξένες Αγορές να καταγράφουν χαμηλά 9 με 10 μηνών.

Μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους ίσως να την έβλεπε με καλό μάτι η Αγορά, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης και υποστηρίζει ότι αποτελεί από ό,τι φαίνεται την μοναδική περίπτωση λύσης που δίνει κάποιες καλές πιθανότητες εξόδου της οικονομίας από την ύφεση και την δημοσιονομική ανεπάρκεια κερδίζοντας ως φήμη καθημερινά έδαφος.

Κατά την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο Ιούλιος θα δώσει πολύ σύντομα απαντήσεις για το πόσο εφικτό είναι αυτό το σενάριο, απάντηση η οποία θα τύχει ανάλογης υποδοχής από την χρηματιστηριακή Αγορά η οποία θα κινηθεί νωρίτερα προς την θετική ή αρνητική κατεύθυνση των εξελίξεων.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος η συναλλακτική δραστηριότητα θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, διατηρώντας τις υποτονικές τάσεις, αποδυναμωμένη και από την αργία στην Αγορά των ΗΠΑ. Τεχνικά, η βάση των 1.430 μονάδων αποτελεί την στήριξη για τη τρέχουσα φάση, ενώ βραχυπρόθεσμος στόχο αποτελεί η περιοχή των 1465 – 1480 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με μικρή υποχώρηση ξεκίνησε η εβδομάδα, έχοντας σαν κυριότερο χαρακτηριστικό τον εξαιρετικά αναιμικό τζίρο.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις αυξήθηκαν στο 1,4%.

Ελάχιστα πράγματα με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3668, τιμή εκκαθάρισης 673,23) κινήθηκαν μεταξύ 668 και 684,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (38600 Eurobank, 8700 Πειραιώς, 34000 ΕΧΑΕ, 12500 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (985), Alpha Bank (243), Πειραιώς (383), Eurobank (200), ΟΤΕ (199), MIG (175), ΓΕΚ (111), Κύπρου (169), Αγροτική (256), ΕΧΑΕ (261).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Alpha Bank (25000 τεμ.), Eurobank (25000 τεμ.), Πειραιώς (25000 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v