Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άπνοια εν μέσω… Ασφαλιστικού

Σε περιβάλλον συναλλακτικής άπνοιας το όποιο ενδιαφέρον στρέφεται στην ψήφιση του ασφαλιστικού και τις τριβές στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο. Παραμένει σε φάση επιβεβαίωσης των χαμηλών της 8/6 το ΧΑ.

…Tη μέρα που οι Αμερικάνοι γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους, οι χρηματαγορές γιόρτασαν την εξάρτησή τους. Αφού δε γίνεται διαφορετικά θα περιμένουμε τη λήξη της γιορτής, για να πάρουνε μπροστά και οι αγορές. Μεταφέρουμε τα λόγια του αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη, καθώς τα θεωρούμε εύστοχα αντιπροσωπευτικά του γενικότερου κλίματος, που κυριαρχεί διεθνώς αλλά και στο ΧΑ.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να αφήνονται για ακόμη μία συνεδρίαση στην… λογική της συσσώρευσης μέχρις ότου αποφασισθεί η κατεύθυνση του επόμενου κύκλου.

Οι αγορές κλίνουν εδώ και εβδομάδες χαμηλότερα με τον δείκτη EAFE να δίνει «βλέπει» έγκαιρα την τάση, που φέρνει πλέον Wall Street και DAX σε πορεία διόρθωσης.

Στο ΧΑ παρά το εργώδες παρασκήνιο ελάχιστα πράγματα φαίνεται να κινούνται στο προσκήνιο, με το ισοζύγιο πωλητών-αγοραστών ειδικά στις τράπεζες να μένει σταθερό υπέρ των πρώτων και όσους έχοντες από την πλευρά των αγοραστών να τοποθετούνται σε όλο και καλύτερες-φθηνότερες τιμές.

Το πόσο χαμηλότερα είναι ένα καλό ερώτημα, από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στις 1.444-1.459, 5 μονάδες, ο FTSE 20 στις 681-689 δηλαδή σε πολύ στενά εύρη, που προοιωνίζονται άμεση αποσαφήνιση της τάσης.

Με βάση τις κινήσεις παικτών της αγοράς Παραγώγων αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν τον 20άρη προς τα χαμηλά των αρχών Ιουνίου (655,57 μον. στις 8/6) καθώς η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να εμφανίζεται αδύναμη και αδύνατη τεχνικά με ελάχιστο εύρος τιμών-προσώρας- το περυσινό 8,12-8,27 ευρώ (στις 9/3/09).

Εν όψει ψήφισης του ασφαλιστικού, της νέας απεργίας των σωματείων και των εμφανών διαφοροποιήσεων στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο (ευθεία η επίθεση του Δημ. Ρέππα κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν θα έπρεπε να έχουν περισσότερες προσδοκίες.

Τουλάχιστον από την συντήρηση βασικών δεικτών-μετοχών υψηλότερα των «χαμηλών 11-12ετίας» και των τιμών της 8/6.

Σε αυτό το περιβάλλον θεωρούμε απόλυτα εύστοχο το θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη «…αλλάζει ο χάρτης των συμφωνιών» καθώς τουλάχιστον δύο «στρατόπεδα» πρώην συμμάχων έχουν διαρραγεί, ένα νέο αναδεικνύεται ενώ 2-3 ακόμη είναι υπό σχηματοποίηση.

Στον χώρο της ενέργειας και του τζόγου-στοιχηματισμού, όπου φαίνεται να συγκεντρώνεται «έξυπνο» και «εφοπλιστικό» χρήμα από ισχυρούς παράγοντες.

Με αδύναμες και τεχνικά αδύνατες τις τράπεζες ενδιαφέρον θα είχε η επιβεβαίωση- σε αυτή τη φάση- των χαμηλών τιμών της 8/6, η διαφαινόμενη αποσαφήνιση της τάσης (με τους περισσότερους να ποντάρουν στην προοπτική διόρθωσης), οι όποιες ζυμώσεις με καταλύτη το ασφαλιστικό κυρίως όμως με τις νουθεσίες της «τρόικας» για το πώς θα ισχυροποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v