Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σήμα" από Μαδρίτη περιμένει (και) το ΧΑ

Κληρώνει σήμερα στη Μαδρίτη για τους όρους και τις προυποθέσεις του μηχανισμού. Στην… γωνία ο ελληνικός ταύρος με την αρένα να κραυγάζει για άμεση παράδοση στις… αγκάλες του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στη Μαδρίτη με το "πακέτο στήριξης" να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τους κάθε λογής εμπλεκόμενους να ενισχύουν τις θέσεις τους μάχης.

Σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου γίνεται εκτενής αναφορά στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση, τη στιγμή που προεξοφλείται διεθνώς η άμεση προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό του ΔΝΤ (άντε και της ΕΕ-ΕΚΤ).

Εξαιρετικά κρίσιμη η χθεσινή συνεδρίαση με τις δυνάμεις της "αγοράς" να κάνουν επίδειξη τακτικής και ισχύος υποχρεώνοντας το οικονομικό επιτελείο και τον ΟΔΔΗΧ να φανούν για πολλοστή φορά αναντίστοιχοι των εκτιμήσεων τους και… αδιάβαστοι (ας μας επιτραπεί η έκφραση) οδηγώντας την ελληνική πλευρά σε αναδίπλωση και τις λίγο ως πολύ γνωστές ενέργειες που οδήγησαν στην "επιστολή Παπακωνστνατίνου".

Ηταν όμως αυτό, που ήθελαν οι "αγορές", που εδώ και καιρό υπαγορεύουν τους όρους του παιχνιδιού προκαλώντας "μόχλευση" με αιχμή τις τράπεζες και "στέλνοντας" τον μεν Γενικό Δείκτη στις 2.028,5, τον FΤ 20 στις 1.004,02 μονάδες και την Εθνική στα 13,70 ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές το "γύρισμα" των τραπεζών- μετά τις 14.30, με ενδεικτικό το εύρος ενδοσυνεδριακής διακύμανσης του τραπεζικού κλαδικού δείκτη ή της Εθνικής που προσέγγισε το 7% .

Πάντως όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς από τις "αγορές" περίμεναν από την αρχή της εβδομάδας αυτό το παιχνίδι της "γάτας με το ποντίκι" που θα παίζονταν σε βάρος της Ελλάδας, κάτι που έγινε ξεκάθαρο με την έκδοση του εντόκου την Τρίτη.

Εύλογα ελήφθησαν στοιχήματα και θέσεις, τόσο στην αγορά Παραγώγων όσο και στην υποκείμενη κάτι που αποτυπώθηκε κυρίως στην χθεσινή συνεδρίαση ειδικότερα από τις 14.00 και μετά.

Ο… joker, που περίμεναν βραχυπρόθεσμοι παίκτες (και φίλοι του euro2day, οι οποίοι όλες αυτές τις ημέρες μας μετέφεραν ακριβώς το τι συνέβαινε στο παρασκήνιο και τις "αγορές"*) προέκυψε εχθές αιφνιδίως (κατά τους κρατούντες) απόλυτα αναμενόμενα όμως για τους insiders.

Για ακόμη μία φορά το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι έχει αποκτήσει ενδιαφέρον, με μία κίνηση που παραπέμπει σε αυτήν την προηγούμενης εβδομάδας.

Τότε ήταν η UBS που φρόντισε να μας… ανοίξει τα μάτια και να βάλει στο παιχνίδι πολλούς βραχυπρόθεσμους, αυτή την φορά ήταν η Pimco και βεβαίως η Fitch που έκαναν το ίδιο.

Στα 6,62 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στα 6,60 ευρώ της Alpha Bank με τον 20άρη αρκετά υψηλότερα από την κρίσιμη περιοχή στήριξης των 970-975 μονάδων (με έσχατη τιμή τις 955 μονάδες).

Κρίνοντας από τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων από τα μέσα και μετά τις χθεσινής συνεδρίασης κλειδί παραμένει η προοπτική επαναπροσέγγισης των 1.070 μονάδων για τον Ftse20 συνεκτιμώντας όμως πως οι κινήσεις έχουν- μέχρι τώρα- βραχύβιο ορίζοντα.

Η αμέσως προηγούμενη ανοδική αντίδραση της 9-12/4 φαίνεται, πως μπορεί να λειτουργήσει σαν οδηγός και σε αυτή την φάση της αγοράς. Και βλέπουμε εάν και εφ΄όσον βασικοί δείκτες, μετοχές προσεγγίσουν ή υπερβούν τις πρώτες τεχνικές περιοχές. Για τη μετοχή της Εθνικής τα 14,2-14,5 ευρώ θεωρούνται μία κρίσιμη ζώνη τιμών στο ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης.

(*) οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο και ολόθερμο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν με τον οποιονδήποτε τρόπο και αυτή τη φορά. Για να δοθεί και αυτή η "μάχη" με πληρέστερη πληροφόρηση και γνώση του παρασκηνίου της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v