Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ανάδυση εν μέσω σεναρίων βοήθειας

Οι φήμες για άμεση προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης έδωσαν στη Σοφοκλέους σημαντικά κέρδη, με τις τράπεζες να αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές, μετά το sell off των προηγούμενων ημερών. 

Ανακωχή ή ανάσχεση των “πυρών” των πωλητών;

Σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθώς η προσπάθεια αντίδρασης από το “sell off” που προηγήθηκε, αν μη τι άλλο αφήνει αναπάντητα ερωτήματα.

Ασφαλώς οι “νουνεχείς” και οι “αργοί” σε κινήσεις επενδυτές συνεχίζουν, επιδεικτικά, να τηρούν στάση αναμονής και να δηλώνουν απρόθυμοι να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο, όμως οι “θαρραλέοι” traders που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά, με πολύ άγχος (και με κινήσεις μπαλέτου) μπορεί να αποκόμισαν κάποια γρήγορα κέρδη.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι θετικά στην ψυχολογία των εμπλεκομένων επέδρασαν η εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, το θετικό άνοιγμα της Wall Street, η σχετική αποκλιμάκωση του spread και η διάθεση ανοδικής αντίδρασης του ευρώ.

Αρκετοί είναι οι επαγγελματίες του χώρου που επισημαίνουν ότι η Αγορά έχει περιέλθει σε “υπερπουλημένα” επίπεδα και “χρωστά” μία ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Από την άλλη υπάρχει η απαισιόδοξη σχολή σκέψης που φροντίζει να υπενθυμίσει ότι η ύφεση είναι εδώ και παρά το σφυροκόπημα των τιμών που έχει προηγηθεί, δεν αποκλείεται στην πορεία αρκετές εισηγμένες να αποδειχθούν “υπερτιμημένες” και στις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση παρουσίασε τρία πρόσωπα.

Στο πρώτο ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και με τον τζίρο σε “ανοιχτό” βηματισμό να ξεπερνά το πρώτο ημίωρο τα 36 εκατ.

Στο δεύτερο σκέλος ο “ενθουσιασμός” των αγοραστών μειώθηκε σημαντικά, σκεπτικισμός και απόλυτη επιφυλακτικότητα δήλωσαν εκ νέου την παρουσία τους, ο τζίρος ατόνησε και ο Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και στις παρυφές των 1900 μονάδων.

Όμως μετά τις 15.15 οι αγοραστές πήραν εκ νέου πρωτοβουλίες και βάζοντας στην “θέση του οδηγού” τον Τραπεζικό κλάδο οδήγησαν τον Δείκτη να κλείσει με αξιοσημείωτα κέρδη και κοντά στο υψηλό ημέρας.

Εδώ για τους ψύχραιμους που θέλουν και “δεύτερη ανάγνωση” για κάθε συνεδρίαση, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μπορεί Εθνική, Πειραιώς και Eurobank να έσβησαν κατά κάποιο τρόπο τις χθεσινές απώλειες, όμως αυτό επετεύχθη με τον μισό όγκο συναλλαγών περίπου.

Ασφαλώς και η σημερινή ανοδική αντίδραση δεν αλλάζει ούτε την τάση της Αγοράς, ούτε την ψυχολογία που παραμένει “τρίτο υπόγειο ρετιρέ”. Όμως αν μη τι άλλο μπορεί (αν έχει συνέχεια) να δείξει ότι η Αγορά διαθέτει τα στοιχειώδη ένστικτα αυτοσυντήρησης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Τεχνικά και όσο μπορεί μία τέτοια Αγορά να “ακούει” σε τεχνική ανάλυση, εξακολουθούμε να είμαστε με πτωτικό σήμα σε Γενικό Δείκτη και FTSE με “stop loss” “short” στις 2069 και 1029 μονάδες αντίστοιχα.

Για όσους αρέσκονται σε στατιστικά, η εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων που έληξε αποδείχθηκε επίσης δύσκολη για το Χ.Α. αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 4,95% και από τον Τραπεζικό δείκτη 7,47%.

Πιθανόν βοηθητικά να επέδρασε στη σημερινή ανοδική αντίδραση και φημολογία που έκανε το γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων, σύμφωνα με την οποία η βοήθεια που μπορεί να αποφασιστεί από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα θα είναι με euribor τριμήνου + 275 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, εκ των υστέρων το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα.

Αν η Ελλάδα προσφύγει και στο ΔΝΤ οι όροι θα είναι σκληροί, τονίζει ο Κώστας Βέργος.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και παρά το ότι ήδη το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο α' τρίμηνο του έτους υποχώρησε κατά 40%, επιτρέποντας στην Κυβέρνηση να εκπληρώσει το στόχο μείωσης του ελλείμματος, η πορεία των επιτοκίων και του όρου δανεισμού των Τραπεζών, διατηρεί ομιχλώδες το επενδυτικό τοπίο.

Η ραγδαία πτώση της τιμής των κρατικών Ελληνικών ομολόγων, και η συνακόλουθη άνοδος των λεγόμενων “spread” των Ελληνικών ομολόγων έναντι των Γερμανικών, οδηγεί αυξανόμενα στο ενδεχόμενο προσφυγής στον λεγόμενο “μηχανισμό στήριξης”. Τι όμως μπορεί να σημαίνει αυτή η προσφυγή για την πραγματική οικονομία και το Χρηματιστήριο; Ο μηχανισμός στήριξης αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές νομισματικό Ταμείο και κάποια διμερή χρηματοδότηση από κράτη μέλη της Ε.Ε..

Ο πρώτος από τους τρεις αυτούς παράγοντες που θα ενεργοποιηθεί θα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ). Παρότι τυπικά μπορεί να μας δανείσει ως το 50% των 20 δισ των αναγκών του Δημοσίου (6 φορές την συνεισφορά μας), πρακτικά μπορεί να καλύψει πολύ περισσότερα, ως και το σύνολο του ποσού αν κρίνουμε από την σχετικά πρόσφατη πρακτική του ΔΝΤ (Λετονία, Τουρκία κλπ.).

Η εμπλοκή του ΔΝΤ στη διαδικασία σημαίνει ότι θα ζητηθούν μέτρα “ισοπέδωσης” συντάξεων (μόνο 12 μήνες), φορολογικών συντελεστών (κατάργηση αφορολόγητων και “προοδευτικών συντελεστών φορολόγησης”), ΦΠΑ (αύξηση ΦΠΑ όπου υπάρχει χαμηλός τώρα συντελεστής), κατάργηση ειδικού φορολογικού καθεστώτος για κατασκευαστικές και ναυτιλιακές εταιρείες, μείωση αμυντικών δαπανών, τεκμαρτή φορολόγηση για την “μεσαία τάξη”, κατάργηση πάσης φύσεως αναπτυξιακών νόμων, μη ανανέωση 200.000 “συμβασιούχων” δημόσιου και δημοτικών επιχειρήσεων και πάγωμα μισθών για 3 χρόνια. Τα μέτρα αυτά με την σειρά τους αν εφαρμοστούν αναμένεται να οδηγήσουν σε αναδιανομή πλούτου και μείωση επενδύσεων, με αποτέλεσμα βαθιά μακρόχρονη ύφεση.

Ο δανεισμός από το ΔΝΤ θα είναι με όρους βραχυπρόθεσμων δανείων καθώς θα είναι βραχυπρόθεσμης λήξης με συνολική διάρκεια 3 περίπου ετών. Η “παρακολούθηση” του δανεισμού από την Ε.Ε. και η λήψη δανείων από τρίτες Xώρες σημαίνει ότι πέραν των αντιαναπτυξιακών αυτών μέτρων θα επιχειρηθεί να επιβληθούν και άλλα μέτρα (π.χ. κατάργηση 13ου μισθού, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποζημίωση χωρίς απολύσεις, απελευθέρωση αγορών) που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος στο να γίνει η Ελλάδα απλώς μια χώρα φτηνού εργατικού δυναμικού για πολυεθνικές εταιρείες, με υψηλή όμως ανεργία, λόγω της μείωσης των αυτοαπασχολούμενων.

Για το Χρηματιστήριο, οποιοσδήποτε και αν είναι ο τρόπος κάλυψης των αναγκών του δημοσίου, από την Αγορά ή από το ΔΝΤ-φτηνά ή ακριβά, όταν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση θα αποκατασταθούν τα επιτόκια στην Αγορά ομολόγων και θα υπάρξει ραγδαία βραχυπρόθεσμη άνοδος στις τιμές στην Αγορά μετοχών.

Βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης άλλαξε τάση, από ανοδική σε πτωτική, επιτρέποντας διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα και κίνηση μεταξύ 1780 και 2150 μονάδων.

Αν δεν δώσει άμεση και πειστική ανοδική αντίδραση, η Αγορά οδεύει προς τα χαμηλά έτους (1790 μονάδες) εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς οι συναλλακτικοί όγκοι και η προσφορά Τραπεζικών τίτλων στις πτωτικές συνεδριάσεις δείχνουν αυξημένοι.

Η πίεση των τριών συνεδριάσεων μετά την Πασχαλινή ανάπαυλα πρέπει να αποφορτισθεί και ενδεχομένως σε ένα σερί 8% από το ξεκίνημα της εβδομάδας να δημιουργούνται προϋποθέσεις κάποιας ανοδικής αντίδρασης ή αύξησης της ενδοσυνεδριακής μεταβλητότητας. Στο σενάριο αυτό καταλήγουμε ως το πιθανότερο αφού η έντονη πίεση ενδέχεται να ενεργοποιήσει κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά.

Ως εκ τούτου πίεση προς την περιοχή των 1900 - 1885 μονάδων θεωρούμε ότι θα μπορούσε να δώσει μια καλή διόρθωση τιμών ενδεχομένως εκμεταλλεύσιμη από βραχυχρόνιου χαρακτήρα χαρτοφυλάκια με συντηρητικό όριο εξάντλησης λίγο υψηλότερα από τις 1980 μονάδες. Σε καμιά περίπτωση ωστόσο δεν θα εκλαμβάναμε την αντίδραση αυτή ως ένδειξη αλλαγής της κύριας πτωτικής τάσης. Οποιαδήποτε ανοδική απόπειρα είναι ευκαιρία πωλήσεων και αύξησης της ρευστότητας μέχρις ότου αποκατασταθεί η ηρεμία στην Αγορά ομολόγων, καταλήγει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Για να αλλάξει κάτι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών που οριοθετείται στις 2040 μονάδες.

Ασφαλώς και η επόμενη εβδομάδα δεν αφήσει τους εμπλεκόμενους με την Σοφοκλέους να πλήξουν, ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθεί και δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έφτασαν σε συμφωνία για τους όρους ενός πιθανού δανεισμού της Ελλάδας.

Από την άλλη για να συνεχιστεί το “Σκοτσέζικο ντους” η Fitch προχώρησε (μετά την λήξη της συνεδρίασης) σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒΒ- με αρνητικό outlook.

Γυρίζοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό του 20αρη, με απώλειες έκλεισαν μόνο οι ΔΕΗ (-0,38%) και Coca-Cola (-0,3%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+8,02%) και Εθνική (+8,08%).

Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 7% οι Πειραιώς και Eurobank, του 6% οι Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο, του 5% Βιοχάλκο, Κύπρου και MPB και του 4% ο ΟΠΑΠ.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Intralot, Motor Oil, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 83 μονάδων με χαμηλό τις 1909,95 (14.00) και υψηλό τις 1992,64 μονάδες (17.06) και έκλεισε στις 1991,22 μονάδες με κέρδη 3,4%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 243 εκατ. από τα οποία τα 29,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Αντίστροφη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 138 ανοδικές μετοχές έναντι 52 πτωτικών και 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6 έως 19,72%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v