Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα πιστόλια τα είχαν οι... αντίπαλοι

Με ΄΄ωμό΄΄ και δαπανηρότατο εκβιασμό ζητούν οι ΄΄αγορές΄΄ προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Στα όρια…κραχ ομόλογα, τραπεζικές μετοχές με την ΕΤΕ (των 7,7 δισ.) να κινδυνεύει να χάσει την πρώτη θέση από την 3E των 7,3 δισ.

Τις όποιες αντοχές, της έχουν απομείνει, μετρά αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση, η χώρα, η αγορά ευρύτερα εννοούμενη.

Σε συνθήκες πρωτοφανών πιέσεων, με… πολιορκητικό κριό την αδιαφανέστη αγορά των CDS οι ΄΄αγορές΄΄ εκβιάζουν ανοιχτά για άμεση προσφυγή στους μηχανισμούς τους βοήθειας, δηλαδή την καλυμμένη κατάληξη της ελληνικής οικονομίας στο ΔΝΤ.

Σε αυτό το χαρτί εκβιασμού αναφέρεται ο Χρ. Κίτσιος, την στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών επιμένει μέσω ΄΄κύκλων του΄΄ να διαψεύδει κατηγορηματικά πως συζητούνται οι όροι δανεισμού της Ελλάδας από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Τι επιχειρεί να πετύχει το οικονομικό επιτελείο με το να προσπαθεί να αποφύγει το…αναπόφευκτο, που θέλουν οι ΄΄αγορές΄΄ μόνο να υποθέσουμε μπορούμε. Κάτω από άλλες συνθήκες θα θέλαμε να μπορούν να επιβεβαιωθούν τα όσα προσπαθεί να ΄΄εμψυχώσει΄΄ ο Γιώργος Παπανικολάου, όταν ζητά να μην παραδοθούμε χωρίς μάχη.

Όπως και να έχει όμως οι ΄΄αγορές΄΄, το… ταμπλό είναι αδιάψευστοι προπομποί και ρυθμιστές των όσων ακολουθούν και εχθές δόθηκε- κατά την εκτίμηση μας- ίσως το ισχυρότερο χτύπημα των κεφαλαίων που κινούνται κυρίως μέσω των… αδιαφανέστατων μηχανισμών (κυρίως CDS).

Ευάλωτες ούτως ή άλλως οι ελληνικές τράπεζες δέχθηκαν καταιγισμό ανοιχτών πωλήσεων με παράλληλες βολές μέσω των Συμβολαίων αντασφάλισης, καθώς το ταχύτατα επιβαρυνόμενο κόστος δανεισμού-χρηματοδότησης λειτουργεί σαν…ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του συστήματος.

Τρεις συνεχόμενες βίαια διορθωτικές συνεδριάσεις για τις τράπεζες (την ώρα που και οι FT έπαιζαν το παιχνίδι τους με την φυγή καταθέσεων 10 δισ.. ευρώ στο δίμηνο ΙΑΝ-ΦΕΒ) ΄΄έλιωσαν΄΄ τον κλαδικό δείκτη από τις 2.310-2.317 στα χαμηλά των 1.950 (!) μονάδων.

Απώλειες σχεδόν 15% απώλειες, που σε μέγεθος αποτίμησης αντιστοιχούν σε 3,2 δισ. ευρώ (!) μέσα σε μόλις τρεις συνεδριάσεις.

Για να γίνει περισσότερο ευνόητη η κατάσταση σημειώνεται, πως η αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε στα 7,739 από 9,160 δισ.. ευρώ (την 1 Απριλίου), της Eurobank στα 3,069 (από 3,770), της Alpha Bank στα 3,264 (από 3,772), της Τράπεζας Πειραιώς στα 1,849 (από 2,189) και της Τράπεζας Κύπρου στα 2,709 (από 2,919 δισ. ευρώ).

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως πλέον η αποτίμηση της 3Ε διαμορφώνεται στα 7,299 δισ. δηλαδή υπολείπεται μόλις 440 δισ. ευρώ από την Εθνική. Γεγονός, σύμπτωμα θα πείτε των καιρών, που πάντως από το καλοκαίρι του ΄86 που είμαστε στην αγορά π ρ ώ τ η φορά (θυμόμαστε) να συμβαίνει.

Με τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά των 1.925, τον FΤ 20 στις 942 και με ενδοσυνεδριακά χαμηλό στις 922,7 μονάδες δίνονται πειστικές ενδείξεις για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Η χωρίς αντιστάσεις βίαιη διόρθωση του 20άρη χαμηλότερα και των 955 μονάδων, ξάφνιασε εχθές ακόμη και απαισιόδοξους παίκτες, που ποντάριζαν σε ανάσυρση από τον πυθμένα.

Συνήθως για την βεβαίωση της τάσης οι παίκτες ζητούν δύο με τρεις συνεδριάσεις αν και σε αυτή την συγκυρία η ταχύτητα της αγοράς καθιστά επικίνδυνη μία τέτοια προσέγγιση. Μάλιστα η διάσπαση του προηγούμενου χαμηλού των 972,7 μονάδων (στις 22/3) επιτάχυνε τις μαζικές πωλήσεις προσδίδοντας χαρακτήρα …κραχ κυρίως στις τράπεζες.

Το, ό τι οι γνωρίζοντες και εν γένει το Σύστημα ΄΄άδειαζε΄΄ θέσεις από την συνεδρίαση της Τρίτης- ήταν εξόφθαλμο- κατά πάσα πιθανότητα ξέροντας κάτι περισσότερο ή περιμένοντας κάτι χειρότερο.

Όμως ακόμη και στο euro2day που αναφέραμε τα…αναμενόμενα στις τράπεζες δεν περιμέναμε τέτοια ΄΄επιθετική μανία΄΄ εχθές, κάτι που δίνει περισσότερο την αίσθηση του ΄΄εκβιασμού΄΄ στην οποία αναφέρεται ο Χρ. Κίτσιος.

Από αυτή την άποψη επιχειρούμε να ερμηνεύσουμε την επιμονή ΄΄κύκλων του υπουργείου Οικονομικών΄΄ να διαψεύδουν αυτό που εκβιαστικά επιδιώκουν και ζητούν οι αγορές. Η ελληνική πλευρά ελάχιστες κινήσεις- της έχουν απομείνει- να κάνει, κάτι που επισπεύδει (κατά την εκτίμηση μας) μία αιφνιδιαστική κίνηση με την οποία θα προσπαθούσε να αναστρέψει το κλίμα και να διεκδικήσει από τις ΄΄αγορές΄΄ κάτι λιγότερο επώδυνο.

Αν και δεν…φαίνεται να υπάρχει κάποιος j o k e r στο παιχνίδι θα δίναμε α ρ κ ε τ έ ς πιθανότητες στο ΄΄τράβηγμα΄΄ του ά μ ε σ α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v