Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμάζονται οι 2.000 με βαρίδι τις τράπεζες

Χαμηλότερα και των 2.000 μονάδων υποχωρεί το ΧΑ, προς τα χαμηλά που σημειώθηκαν στις 22 Μαρτίου, καθώς οι απώλειες στις τράπεζες διευρύνονται όσο περνά η ώρα. Πτώση 6,5% για Eurobank, 4,5% για Πειραιώς.

Χαμηλότερα και των 2.000 μονάδων υποχωρεί το ΧΑ, καθώς οι απώλειες στις τράπεζες διευρύνονται όσο περνά η ώρα.

Η πίεση, στις τράπεζες, παρασύρει βασικούς δείκτες, μετοχές στα επίπεδα των τελευταίων χαμηλών, δηλαδή των τιμών που σημειώθηκαν στις 22 Μαρτίου και επιβεβαιώθηκαν στις αμέσως επόμενες δύο συνεδριάσεις.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρονται οι πρώτες λεπτομέρειες για την πρόθεση των τεσσάρων τραπεζών να κάνουν χρήση μέρους από το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ, κάτι που όπως σημειώναμε από χθες, «λειτουργεί» ήδη στο παρασκήνιο του κλάδου.

Σύμφωνα με έγκυρη τραπεζική πηγή, το ότι οι τράπεζες στέργουν να κάνουν τώρα χρήση αυτών των εγγυήσεων, λειτουργεί επιβαρυντικά σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβάλλον.

Η ουσία είναι, σημειώνει η ίδια πηγή, πως η επιμονή ορισμένων τραπεζών να επιλέξουν τη διαδικασία της τιτλοποίησης ενδέχεται σε αυτή τη φάση γενικότερης αμφισβήτησης της ελληνικής οικονομίας, ομολόγων, πιθανόν να αυτεπιστραφεί σε βάρος κάποιων εξ’ αυτών.

Βέβαια, η μέχρι τώρα πίεση, που κατά την εκτίμησή μας έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά της τελευταίας υποβάθμισης των ελληνικών τραπεζών από τους Moody’s, φαίνεται περισσότερο σαν «εκβιασμός» καθώς ο τζίρος δεν ξεπερνά (στις 14:40) τα 98 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank υποχωρεί κατά σχεδόν 6% στα 6,30 ευρώ, με συναλλαγές που περνούν τα 5 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 4,2% στα 5,92 ευρώ με 4,4 εκατ. ευρώ, και η Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα από 3,7% η κάθε μία, στα 6,64 ευρώ και 13,87 ευρώ αντίστοιχα.

Όμως, στο γενικότερα αρνητικό κλίμα για τις τράπεζες «μετρά» αποθαρρυντικά το -8,2% της Jumbo που υποχωρεί στα 6,55 ευρώ, οι πωλήσεις σε μετοχές των Μυτιληναίου (4,74 ευρώ), ΕΧΑΕ (6,30 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (5,28 ευρώ), Βιοχάλκο (3,78 ευρώ), αλλά και η πίεση που ασκείται σε ΟΠΑΠ (16,45 ευρώ), ΟΤΕ (8,87 ευρώ) και ΔΕΗ, που μέχρι πρότινος ήταν από τις ανοδικές για τον 20άρη, εξαιρέσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v