Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εκτίναξη του spread πιέζει το ΧΑ

Η διεύρυνση του spread των 10ετών ομολόγων δημιουργεί πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Χαμηλότερα των 15 ευρώ η Εθνική, πτώση έως 2% για Eurobank, Πειραιώς, υπεραπόδοση στα 13,4 ευρώ για την ΔΕΗ.

Μέτριου τζίρου συνεδρίαση με τους βασικούς δείκτες να μην ξεφεύγουν από τα όρια της βραχυπρόθεσμης τάσης. Με συναλλαγές κάτι περισσότερες των 13 εκατ. ευρώ (στις 11.10΄) ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στις 2.084-2.103 μονάδες καθώς ο μεν FΤ 20 παραμένει σε ήπια καθοδική φορά (έως τις 1.034,6), η δε Εθνική Τράπεζα στα 14,97-15,25 ευρώ.

Παρά τον ισχνό τζίρο η συνεδρίαση μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική των προθέσεων μερίδας παικτών, που μένουν εντός παιδιάς αυτή την περίοδο, και ενδεχομένως αναγνωριστική για τη συνέχεια.

Εάν σε αυτό τον κύκλο συνεδριάσεων επιβεβαιωθεί η ζώνη στήριξης για τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη τότε στη συνέχεια θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε σε εκ νέου υπέρβαση και αντίδραση υψηλότερα των 2.300 μονάδων.

Δεδομένων των συναλλαγών στον ΟΠΑΠ πραγματοποιούνται- προσώρας- οι περισσότερες στο εύρος των 16,78-17,08 ευρώ, ενώ ανάλογες σημειώνονται σε ΔΕΗ (13,42 ευρώ με 3,4%) και ΟΤΕ (στα 9,07 ευρώ με – 1,2%).

Αξια αναφοράς η αντίδραση για τη μετοχή της Επιχείρησης, που με κεφαλαιοποίηση… 3,113 δισ. ευρώ θα μπορούσε να κάνει την διαφορά βραχυ-μεσοπρόθεσμα. Εκτίμηση αναλυτών αλλά και βραχυπρόθεσμων παικτών για τη μετοχή της ΔΕΗ, που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί (ή όχι) στη συνέχεια.

Εκτός από αυτούς τους τίτλους η 3Ε παραμένει σταθερά σε τροχιά υψηλότερα των 20 ευρώ- παρά την μικρή διόρθωση της σήμερα έως τα 20,5 ευρώ κατά 1,4%. Στα 20,19 ευρώ με ελαφρά αντίδραση ο Τιτάν ενώ σταθερά πάνω από τα 10 ευρώ κυμαίνεται και η Motor Oil.

Στα 4,12 ευρώ η Βιοχάλκο, στα 3,33 ευρώ η Intralot που παραμένει εγκλωβισμένη σε μεσοπρόθεσμα καθοδικό κανάλι. Σε μία συνεδρίαση ηπιότατων τόνων και χαμηλών συναλλαγών είναι λογικό να… ξεχωρίζουν επιμέρους μετοχές από το ευρύτερο ταμπλό.

Πέραν της Ιλυδας, όπου συνεχίζονται οι αυξημένοι τζίροι στα 1,39 ευρώ, συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σημειώνεται στην ΕΥΑΘ (4,30 ευρώ), Παρνασσός ( 1,18 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (6,15 ευρώ), Ευρωσύμβουλοι στα 2,85 ευρώ και ακόμη λιγοστών από αυτή την κατηγορία. Για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πολλά θα κριθούν από την πολιτική που θα ακολουθήσει το οικονομικό επιτελείο και τον χρόνο επιλογής νέων διαγωνισμών για την εκχώρηση ενδεχομένως της διοίκησης, διαχείρισης μη βασικών δικτύων- υποδομών.

Ηδη ο σχετικός προγραμματισμός αρχίζει να…τρέχει στα γραφεία των επιτελών αν και ακόμη είναι πρώιμες οι όποιες εκτιμήσεις για την διαδικασία που θα επιλεγεί. Ωστόσο σχετική κινητικότητα και διάθεση για μόχλευση γίνεται εμφανής μέρα με τη μέρα.

Με την Εθνική λίγο υψηλότερα των 15 ευρώ και ζητούμενη την ενεργοποίηση κίνησης επαναφοράς προς την τοπική κορυφή των 16,50 ευρώ η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να θεωρηθεί περισσότερο ως αναγνωριστική για τον επόμενο κύκλο κινήσεων στο ΧΑ.

Επίσης χρήσιμη για την επιβεβαίωση- ή όχι- κατ΄αρχήν των σημαντικών στηρίξεων για ΓΔ, 20άρη και τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v