Σοφοκλέους: Στόχος οι 2.150 μονάδες

Το ΧΑ παραμένει σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι, καθώς ο Dow βρίσκεται στο νήμα για τις 11.000 μονάδες. Κλειδί στο ΧΑ οι τράπεζες, η Εθνική, αλλά και η προοπτική έκδοσης ομολόγων 5-10 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Στο νήμα για τις 11.000 μονάδες ο Dow Jones και στο ΧΑ αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες ποντάρουν σε περαιτέρω αντίδραση των βασικών δεικτών, μετοχών.

Μετά το «κλείσιμο» του πρώτου τριμήνου, της πλειονότητας των θέσεων πώλησης σε συμβόλαια του FTSE 20 και κύριων μετοχών, για τους βασικούς δείκτες καταγράφηκε «πονηρή» αντίδραση την Πέμπτη. Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.095 μονάδες, με τον FTSE 20 στις 1.040 μονάδες και με τον Τραπεζικό στις 2.296,8 μονάδες.

Η περαιτέρω διακύμανση στο ΧΑ παραμένει συνάρτηση του διεθνούς παράγοντα αλλά και του εγχώριου.

Για τα ξένα χρηματιστήρια ένας χρήσιμος πλοηγός-δείκτης παρακολούθησής τους είναι ο Morgan Stanley EAFE (σχετικό διάγραμμα της ezmarket στο σχόλιο της 2/4).

Για την εγχώριο αγορά ζητούμενη παραμένει η αποδοτικότητα του οικονομικού επιτελείου, που παραμένει υπό την διαρκή παρακολούθηση-επιτήρηση των ξένων οργανισμών, αλλά και της διάθεσης ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων.

Με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 15,09 ευρώ (τοπική κορυφή αυτής της περιόδου τα 16,5 ευρώ της 29ης/3), ο κλάδος μπορεί να κινηθεί υψηλότερα.

Πρακτικά ζητούμενη παραμένει για τον Γενικό Δείκτη η πιθανή επιβεβαίωση της δυνατότητας προσέγγισης των 2.150 μονάδων.

Σημειωτέον πως στις 26 και 30 Μαρτίου καταγράφηκαν δυο τοπικά υψηλές τιμές στις 2.147 μονάδες και ενδιάμεσα οι 2.173,5 μονάδες. Στην περίπτωση που η αγορά κινηθεί υψηλότερα αυτής της περιοχής στόχος-αντίσταση θεωρούνται (σύμφωνα με το deiktes.com) οι 2.225 μονάδες.

Πρακτικά οποιαδήποτε πιθανή κίνηση του 20άρη υψηλότερα των 1.075 μονάδων, οδηγεί τον Γενικό Δείκτη προς τις 2.090-2.100 μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στις «αγορές» μένει να φανεί και το πώς θα επηρεαστούν αρκετοί παίκτες από την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων αρκετών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα και με σχετικό θέμα των Financial Times.

Το «κλειδί» σύμφωνα με τους FT είναι πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «πουλήσει το προϊόν – Ελλάδα για πρώτη φορά ως αναδυόμενη αγορά», αναζητώντας 5-10 δισ. δολάρια από αμερικανούς επενδυτές.

Και για να πετύχουν εκδόσεις αυτού του ύψους, σε αυτό το νόμισμα και με τον υπουργό Οικονομικών να επισκέπτεται σύντομα τις ΗΠΑ (παραμένει πάντα ανοικτή η προοπτική επίσκεψης και στο Πεκίνο), όλα είναι πιθανά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v